Ikke fjern fordelene for elbil-eiere, da vil salget gå ned

ELBILER: Fordelene for elbilene må fortsette og en ladestrategi må lages for hele fylket. Alle kommuner må ha en dedikert elbil- strategi. Vi ønsker alle politikere lykke til med å fatte vedtak som gjør at enda flere kjøper elbiler.

Vi ser at det er partier som vurderer å utfordre dagens ordninger. Vi håper politikerne går inn for å opprettholde og gjerne styrke dagens elbilsatsing.

Debattinnlegg

 • Tommy Skjolde
  Leder Rogaland elbilforening
Publisert: Publisert:

Rogaland elbilforening ser at mange av fylkets kommuner øker innsatsen for å tilrettelegge og gleder oss over at Stavanger ble tildelt Elbilforeningen sin pris som landets Elbil-hovedstad i 2019. Men myndighetenes tilrettelegging for elbiler må fortsette, både nasjonalt, regionalt og lokalt.

Bomrabatt viktig

Elbilforeningen er spesielt opptatt av to tema, merverdi og bomrabatt. Stortinget må vente med å innføre moms inntil elbil er konkurransedyktig, slik at vi unngår en tilbakegang i elbilsalget. Derfor mener vi at man bør avvente med innføring av en lav momssats til elbilandelen i nybilsalget er over 80 prosent i alle bilsegmenter. Deretter må moms fases inn gradvis med en lav sats som ikke ødelegger salget.

Bomrabatten må opprettholdes. Denne har vært avgjørende for elektrifiseringen av bilparken i Norge. I løpet av våren 2020 kunne vi feire at 10 prosent av alle bilene i Norge er elbiler. I stor grad kan vi takke bompengefritaket for dette.

Regjeringen kan legge opp til at det lokalt kan fastsettes en takst for nullutslippskjøretøy som varierer mellom 0 og 50 prosent av ordinær takst, fratrukket brikkerabatt i alle bompengeanlegg. Skal vi lykkes med å få nybilsalget av nullutslippsbiler opp i 100 prosent fra 2025, er vi helt avhengig av at det skal være fordeler med å velge elbil framfor fossilbiler.

Lading i hele fylket

Rogaland fylkeskommune har et stort ansvar for å sikre at det er en god ladestruktur i hele fylket. Kommunene i Sør-Rogaland har utarbeidet en egen strategi for etablering av ladeinfrastruktur. Det er bra, men vi oppfordrer Rogaland om å utarbeide en felles strategi for hele fylket, i nært samarbeid med kommunene. Det er først når ladestrukturen er fullt utbygd i Rogaland, vi kan si oss fornøyd.

Stavanger kommune skal ha honnør for en helhetlig satsing på tilrettelegging for elbiler. Vi vil særlig trekke fram ordningen med den kommunale støtteordningen for lading i borettslag og sameier. Dette har per i dag resultert i 3600 omsøkte ladepunkter. Også byens lading fra lyktestolper, er det høstet gode erfaringer med.

Sola kommune har investert i 13 elbiler i kommunens bilpark, som utenom kontortid og i helger kan leies fritt av innbyggerne. Elbilforeningen ser positivt på denne type tiltak som Sola kommune har etablert og håper andre kommuner blir inspirert til å gjøre noe lignende.

Ikke fjern goder

Vi registrerer også at Rogalands kommuner er godt i gang med å bytter ut tjenestebiler til elbil og jobber med å legge til rette for mer offentlig ladning. Tilgang til lading på typiske turiststeder blir mer og mer aktuelt. Karmøy har for eksempel etablering lading på Avaldsnes og Skudeneshavn. Men samtidig er vi er bekymret for at kommunene ikke har lagt opp til en tilstrekkelig satsing på tilrettelegging for elbiler, i 2021- budsjettet.

Vi ser at det er partier som vurderer å utfordre dagens ordninger. Vi håper politikerne går inn for å opprettholde og gjerne styrke dagens elbilsatsing. Stortinget har vedtatt at alt nybilsalg fra 2025 skal være nullutslippsbiler. I dag viser salgstall at rundt halvparten av solgte biler er elbiler. Det er derfor mulig å nå 2025 -målet. Den gode utviklingen skyldes Stortingets gode elbilsatsing, ved siden av økt miljøbevissthet hos kjøperne.

I løpet av våren 2020 kunne vi feire at 10 prosent av alle bilene i Norge er elbiler. I stor grad kan vi takke bompengefritaket for dette.
Publisert:
 1. Elbil
 2. Lading
 3. elbilforeningen

Mest lest akkurat nå

 1. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé

 2. Her kjører brannbilkortesjen til sitt nye hjem

 3. Hvor bor de rikeste i din kommune?

 4. Aktor ber om ni måne­ders feng­sel for bedra­geri­tiltalt Ap-politiker

 5. John Arne Riise blir trener for kvinnelag i Rogaland

 6. Berisha lønnskongen: Dette tjente Viking-spillerne i fjor