Regjeringen fører en ambisiøs klimapolitikk

DEBATT: Venstre og regjeringens klimaplan viser hvordan vi skal nå målet under Parisavtalen og skape nye jobber.

«Utslippene går ned med Venstre i regjering», skriver Kjartan Alexander Lunde.

Debattinnlegg

 • Kjartan Alexander Lunde
  Leder i Rogaland Venstre og statssekretær
Publisert: Publisert:

I et leserinnlegg lørdag 10. april kommer Ulrikke Torgersen (MDG) med en merkelig kritikk av klimameldingen som for meg ble uforståelig. Den blå-grønne regjeringen gjør det jo nå enda dyrere å komme med utslipp, og regjeringen har nylig hatt høring for å lovfeste målet vi har meldt inn til Parisavtalen. I stortingsbehandlingen ser jeg dessverre at MDG sine røde venner i Ap og Sp har en rekke forslag som ble lagt fram som ville bidratt til å svekke klimaarbeidet.

Laveste nivå på 27 år

Venstre og den blå-grønne regjeringen har i flere år jobbet beinhardt for å få ned utslippene. Det har gjort at norske klimagassutslipp går nedover, og er nå sitt laveste nivå på 27 år.
I klimaplanen kommer regjeringen med enda større ambisjoner. De tiltakene vi nå vedtar og som vil kutte mest klimagasser fram mot 2030, er nye krav om lav- og nullutslippsteknologi ved offentlige innkjøp (av alt fra hurtigbåter til bybusser), det er bruk av biodrivstoff i nye sektorer som anleggsvirksomhet, det er klimareduksjoner i landbruket, og det er – ikke minst – mer enn en tredobling av CO₂-avgiften fram mot 2030. Alt dette får støtte fra et stort flertall i Stortinget.

Tydelig venstre-stempel

«Regjeringens klimaplan er ambisiøs, og har et tydelig Venstre-stempel», skrev kommentator Hilde Øvrebekk i Stavanger Aftenblad etter framleggelsen. «Regjeringens klimamelding markerer et tidsskille», skrev Aftenposten på lederplass. «Det er grunn til å berømme regjeringen for klimaplanen, ikke minst fordi den er konkret på mål og tiltak innenfor alle sektorer», uttalte WWF.
Utslippene går ned med Venstre i regjering. Nå skal de gå ned enda raskere. Da når vi klimamålene våre, omstiller Norge og skaper fremtidens arbeidsplasser.

Les også

 1. Ambisiøs klimaplan som krever samarbeid med andre partier enn Frp

 2. – Klima­meldingen ble en historisk flopp

Publisert:
 1. Debatt
 2. Klimapolitikk
 3. Parisavtalen

Mest lest akkurat nå

 1. Én måned siden gjenåpningen – slik har det gått

 2. Denne boligen i Sandnes kan vinne en helt spesiell pris

 3. Mange av kundene er blitt deres venner, men etter 37 år er det slutt

 4. Kom hjem til endevendt hus i Stavanger

 5. Ny gigant-trafo i Stavanger kan ødelegge denne skogen

 6. I Sandnes produseres det talenter på løpende bånd