Hvorfor inviterer vi stresset inn?

DEBATT: Vi vet at negativt stress påvirker hvordan vi har det. Vi vet at stress er som en ny folkesykdom å regne. Likevel inviterer vi den generøst inn, år etter år.

«Hvorfor er vi så tilbøyelige til å skape ekstra kaos i vår ellers privilegerte og fredelige tilværelse?» spør Lone Lossius, Einar Furulund og Victoria Mare Fossberg.

Debattinnlegg

 • Lone Lossius
  Psykomotorisk fysioterapeut
 • Einar Furulund
  Master i idrettsvitenskap
 • Victoria Marie Fossberg
  Lege
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Visste du at du blir mer impulsiv når er stressa? Hvilke spontane innkjøp gjorde du under Black Week? Hvor lenge kommer du til å bruke den nye veska? Vi kommer til å gå med dårlig samvittighet over fet mat og med en konstant «fear of missing out» av tanken på alt vi skal få med oss i denne førjulstiden. Julestria er her, og vi benytter anledningen til å stresse litt mer en ellers. Hvorfor er vi så tilbøyelige til å skape ekstra kaos i vår ellers privilegerte og fredelige tilværelse?

Ny folkesykdom

Vi vet at negativt stress påvirker hvordan vi har det. Vi vet at stress er som en ny folkesykdom å regne. Likevel inviterer vi den generøst inn, år etter år. Hvordan stress påvirker helsa vår, er ingen skjult kunnskap forbeholdt fagekspertisen. Fenomenet «stress» er allemannseie, og det skrives om faresignalene i avisene annenhver dag, sånn omtrent. Hvorfor klarer vi da ikke gjøre noe med det? Har vi bare akseptert at hverdagsstress er en del av et moderne liv?

Beveg deg, se noe grønt. Dette reduserer stress. Så enkelt som det.

En passelig dose hverdagsstress tar ikke livet av oss. Det er ikke direkte «livsfarlig» slik som noen medier kanskje vil ha det til. Men det er ganske unødvendig og kan gi grobunn til sykdom. Det er heller ikke sånn at stressmestringsteknikker er en mystisk kunst som bare alternative behandlere og helseeksperter kjenner til. Det finnes en stadig voksende stabel med selvhjelpsbøker om dette tema, en del tv-dokumentarer og utallige SoMe-kontoer med nyttige tips til å redusere påvirkningen av stress. «Redningen» finnes der ute, den er tilgjengelig, gratis og av og til også gøy. I hvert fall er det er høy trivselsfaktor i den stressreduserende aktiviteten vi nå vil introdusere deg for.

Terskelen er lav

Vi nordmenn er glad i å være ute på tur. I det minste gir Instagram oss inntrykk av nettopp det: #liveterbestute, #hvorforværeinnenåralthåperute. Det er sunt å være på tur, og de fleste forbinder friluftslivet med en aktiv og sunn livsstil. Likevel, om du sitter mye på Instagram, kan det hende at du samtidig har en forestilling om at friluftslivets helseeffekter kun kan oppnås gjennom toppturer eller ved å vandre Norge på langs. Da har jeg gode nyheter til deg. Du har tid til å redusere stresset gjennom julestria. Terskelen er lav. Veldig lav.

Er 20 minutter å regne som en tur? Store medier er gode på å bruke forskningsresultater for alt de er verdt. Til å skremme, til å sjokkere. Vi vil bruke dem til å inspirere. Og til å opplyse, i tilfelle du fremdeles skulle være i tvil. Kun 20 minutter i grønne områder skal være nok for å påvirke helsa di i positiv retning. Newsflash: Det må ikke være en skog eller et høyt fjell. Det kan være en park. Kanskje til og med en tur i plantasjen kan gi en gevinst? Poenget er at du ikke trenger å yte så fryktelig mye for å oppnå effekt. Beveg deg, se noe grønt. Dette reduserer stress. Så enkelt som det.

Endre mønsteret?

Det er travlere enn ellers i denne tiden. Det er normalt å kjenne seg litt stressa. Likevel, du trenger kanskje ikke la deg overmanne av stress og mørketiden? Det finnes ingen enkle løsninger eller en oppskrift på en fredelig jul. Men hvorfor ikke bruke den kunnskapen vi har, mulighetene som finnes rundt oss, for å minske litt på stresset, i en tid hvor skuldrene lett kan bli høye og vonde. Å kjenne på god samvittighet og trivsel er kjærkomment i en hverdag hvor selvkritikk ofte får skape uro i kropp og sinn. Same procedure as last year? Eller er det på tide å endre på mønsteret? Kle på oss varme klær og søke ut? Ut for å bringe ro og trivsel inn i adventstida.

Publisert:
 1. Debatt
 2. Stress
 3. Førjulstid
 4. Tur
 5. Samvittighet

Mest lest akkurat nå

 1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

 2. Slåsskamp inne i togvogn

 3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 4. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

 5. Staten kan ikke betale for alt

 6. Ender du ofte opp med kjefting på barna? Slutt med oppdragelsen, råder familieterapeut.