Et voksende privat-hat fra venstresiden

DEBATT: Vi vil slå tilbake mot alt det av privat-hat som venstresiden vil slenge ut i valgkampen. Makten skal tilhøre de mange der ute som vil velge.

«Jeg kan ikke huske en valgkamp der angrepene mot private har vært hardere, der forakten for valgfrihet har vært tydeligere og der ønskene om å rive ned mangfoldet har vært sterkere», skriver Erlend Jordal.

Debattinnlegg

 • Erlend Jordal
  Erlend Jordal
  Bystyrerepresentant i Stavanger, (H)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er ugreit å lese om Rødt, Sv og Ap som sammen nå angriper alle som vil tilby tjenester og valgfrihet i kommunal sektor. Rødt er så fiendtlig innstilt til valgfrihet at de vil tvinge private alternativer ut og la kommunen overta. Dette partiet skal Kari Nessa Nordtun i Ap samarbeide med i Stavanger.

Stavanger Høyre og jeg tror på deg. Du har like mye rett til å velge det du mener er det beste tilbudet for deg, istedenfor at kommunalpolitikere fra Rødt og Ap skal bestemme over deg. Hvis du ikke vil velge å la kommunen bestemme hvilke tilbud du får, så er det også helt greit.

Oser av forakt

Men jeg vil sikre deg retten til å kunne velge annerledes. Innen skole, barnehage, sykehjem eller hjemmehjelp, for eksempel. Angrepene på de få som tilbyr et alternativ i Stavanger, er harde og oser av forakt for de som jobber hardt for å gi innbyggerne våre andre alternativer med god kvalitet.

Tenk deg et Stavanger der Ap får flertall for å legge ned den franske og britiske skolen. Hva slags by er det? Vi som er vertskap for NATO og internasjonale energiselskaper som trenger slike tilbud, der også norske foreldre har muligheten til å gi barna et annet alternativ.

Tenk de eldre som vil være med å bestemme hvem som skal komme og gi dem tjenester i hjemmet. Fritt brukervalg fungerer som et alternativ, selv om de fleste velger kommunalt. Får Rødt med Ap på slep bestemme, så blir den muligheten fjernet med tvang, slik de har gjort i Tromsø. Og muligheten for å velge et annet alternativ forsvinner.

Hva med barnehagene? Vi trengte både ideelle og private barnehager for å nå full barnehagedekning. Rødt med Ap på slep vil ikke at noen skal få velge private alternativer, selv om barnehagene er elsket av foreldrene. Disse barnehagene skal overtas med tvang. Muligheten for å velge slike alternativer forsvinner.

Omtrent alle sykehjem i Stavanger er kommunale. Men vi har ett privat, som gir de som ønsker å ha et alternativ, muligheten til å velge. Det gir et tilbud som kanskje er litt annerledes, men som har vært populært blant de som har hatt det som hjem og pårørende. Dette skal overtas med tvang. Jeg kan ikke huske en valgkamp der angrepene mot private har vært hardere, der forakten for valgfrihet har vært tydeligere og der ønskene om å rive ned mangfoldet har vært sterkere.

Kjempe for valgfrihet

Selv om også Stavanger Høyre vil jobbe knallhardt for den gode offentlige fellesskolen, gode kommunale barnehager og kvalitet på sykehjemmene, som den overveldende majoriteten i Stavanger bruker, så forbeholder vi oss retten til å kjempe for valgfrihet for de som vil ha det, et mangfold for de som ikke ønsker ensretting og annerledeshet for de som tror på flere skreddersydde løsninger.

Kort sagt. Vi vil slå tilbake mot alt det av privat-hat som venstresiden vil slenge ut i valgkampen. Makten skal tilhøre de mange der ute som vil velge – ikke de få i bystyresalen som vil velge for deg! Hansken er kastet.

Les også

 1. Eliteskole-villfarelse fra Høyre

 2. Stavanger dropper privat skolevask og bosshenting

 3. Ap: – Økt privatisering gir feil prioritering

 4. Slå ring om fellesskolen i Stavanger

 5. Friskoler: – Ideologisk matematikk fra Ap

 6. Nei til ny privatskole i Stavanger

Publisert:
 1. Debatt
 2. Kari Nessa Nordtun
 3. Stavanger Høyre

Mest lest akkurat nå

 1. Privatetterforsker Roald Bernt­sens hef­tige liv: – Gullet var fjernet fra kremerte

 2. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 3. Testet positivt? Dette gjør du

 4. – Trist for supporterne

 5. Disse seks er skremte og sjokkerte. Nå ber de politikerne skifte kurs

 6. Her er historien bak «Rogalands eldste turnering»