Alle katter fortjener et hjem

DYREVERN: Altfor mange katter lever på gata. Nå må det bli et krav at alle utekatter steriliseres.

Publisert: Publisert:

Mannen hadde stoppet bilen i en sving og sto bøyd over veikanten da neste bil kom. Da han så den, hastet han inn i sin egen bil og kjørte av gårde. I veikanten lå disse kattungene igjen. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

 • Mari Hult
  Listekandidat for Miljøpartiet De Grønne, Stavanger
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

NRK melder om at det er rekordtall for hjemløse dyr i Norge. I fjor ble det rapportert om at over 8000 dyr lever på gata, de aller fleste av disse katter. Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, uttaler at alle lokalavdelingene drukner i dyr.

Her på Nord-Jæren er også tallene store. Per 23. juni hadde Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren fått meldt inn 427 saker bare i år. Sammen med organisasjonene Lucas og Hjelp Katten har de tatt inn 261 katter. Kapasiteten er sprengt.

Én løskatt kan bli til tusener

En ukastrert katt som går ute kan fort få tre kull på fire kattunger i året. Formerer disse seg i samme tempo kan det resultere i 140 kattunger neste år, 1700 kattunger året etterpå, og 20.000 kattunger det tredje året.

Les også

Én hjemløs katt kan bli til 140 katter i løpet av to år − hvis de overlever

Frivillige organisasjoner som blant annet Hjelp katten og Dyrebeskyttelsen Norge tar på seg jobben med å bekjempe dette problemet, og for å øke kattens status. I Norge er det ingen offentlige organ som gjør denne jobben. 

Roten til problemet er oss mennesker. Selvsagt. Ansvarsløse mennesker fører til hjemløse dyr. Mange gir bort katter uten krav om kastrering/sterilisering og ID-merking, disse får kattunger og nye katter må gis bort. Impulskjøp, mangel på interesse, allergi, familieforøkelse og klassikeren «vi skal på ferie» gjør at katter ofte blir overlatt til seg selv.

Les også

Fant forlatte kattunger i veikanten

Må stille krav

Jeg mener det bør være et krav til alle katteeiere som har utekatter at de skal kastrere/sterilisere katten sin. Det bør også gis støtte til organisasjoner som Hjelp katten, og vi må i fellesskap jobbe for å redusere disse skrekktallene.

Sist høst meldte jeg meg inn i Miljøpartiet De Grønne. En viktig grunn til dette var at partiet deler disse meningene. Som medlem, og hvem vet, kanskje kommunestyrerepresentant for MDG i Stavanger, vil jeg gjøre alt jeg kan for de hjemløse kattene.

Les også

Dersom katten og kattungen går i denne fella, ring Avinor

Les også

Frivillige rykker ut om natta for å hjelpe skada dyr

Les også

Bunad til katt og hund provoserer noen og sjarmerer andre

Les også

MDG har fått med seg tre-elskeren i Stavangerkameratene


Hunden på grillen var mer enn død, den var bare en dokke. Det dempet ikke reaksjonene. Men hva med å reflektere over hvordan vi reagerer som vi gjør når det gjelder dyr og mat? Foto: PETA Australia


Publisert:

Les også

 1. Mari Hult driver Norges største vegetarblogg. Men i begynnelsen syns hun det var helt forferdelig å være veganer.

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinnen i 70-åra fikk et illebefinnende under pensjonistturen. Det reddet Sør-Rogaland fra et omfattende koronautbrudd

 2. Uniformert politi ved Lye skule onsdag morgen

 3. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

 4. 50 nye smittetilfeller i Rogaland de siste to dagene

 5. Familie­selskap skal være grunn til flere korona­smittede i Stavanger

 6. FULL OVERSIKT: 5 døde, 618 påvist smittede i Rogaland – sjekk din kommune

 1. Kommunevalg 2019
 2. Stavanger MDG
 3. Dyrevern
 4. Katt
 5. Dyrebeskyttelsen