Vindturbiner utvikler plagsom infralyd

DEBATT: Det planlegges nå å sette opp én stor vindturbin istedenfor tre mindre på ved Kvassheim fyr på Jæren. Er dette viktige endringer eller ikke?

Publisert: Publisert:

«Det har vist seg at store vindturbiner, slike som nå settes opp på Sørvestlandet, på 90 til 160 meters høyde, gir infralyd ved vanlige rotasjonshastigheter», skriver Martin Hovland. Det anslås at det er mellom 1000 og 1500 meter fra Kvassheim fyr til der vindturbinen skal stå. Foto: Arnt Olav Klippenberg

Debattinnlegg

 • Martin Hovland
  Geofysiker, Sola
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det viser seg at de store vindturbinene utvikler plagsom infralyd, som vil endre forholdene vesentlig. Som de fleste vet, består lyd av ulike frekvenser. Pipelyder og hyl har høy frekvens og brumming har lav frekvens. De høyeste frekvensene av lyd kan ikke mennesker høre. Infralyd er de lave frekvensene vi ikke kan høre, men kroppen føler dem allikevel. Ifølge Norsk forening mot støy: « …påvirker lavfrekvent støy og infralyd også kroppens indre organer. Lyden går bokstavelig talt gjennom marg og bein».

De vanligste kildene til infralyd er torden, motordur fra kjøretøy, skipsfart og maskiner, støy fra vindturbiner og mange andre forhold. Felles for slike dype lyder er at de er vanskelige å skjerme seg mot, og at de forplanter seg over lange avstander og gjennom husvegger.

Les også

Protesterer mot vindkraftverk i kystlandskapet på Jæren

Les også

Folkeopprør mot vindkraft på gang – en ond parodi på et grønt skifte

Infralyd på Jærstrendene

For en del år siden ble det utført lydmålinger over en hel uke på Jærstrendene. Her oppdaget forskerne en merkelig gjentagende infralyd-kilde. Den kom til samme tid hver dag, ca. kl. 13:15. De fant til slutt ut at det var det supersoniske passasjerflyet Concorde som tok av fra Heathrow hver dag. Dette flyet hadde fire store jetmotorer med etterbrenner. Lyden ved take-off, var så intens og lavfrekvent at den forplantet seg helt til Jærstrendene, 800 km borte.

Det viser seg at noen former for infralyd kan være skadelige og angstvekkende. Det er spesielt når svingningene har frekvens mellom 0,5 og 10 Hertz (svingninger per sekund). Du kan oppleve slike svingninger på en enkel måte.

Hvis du åpner bakvinduet i bilen, i 70 til 90 km per time, da genereres slike svingninger inne i bilens kupé. Prøv det og se om det vekker angst og kvalme hos deg.

Det har vist seg at store vindturbiner, slike som nå settes opp på Sørvestlandet, på 90 til 160 meters høyde, gir infralyd ved vanlige rotasjonshastigheter. En 2-5 MW rotor veier 110 tonn. Hvert av de tre rotorbladene representerer en infralyd-generator. Disse bladene vil gi infralyd i den mest merkbare (skadelige) delen av lydspekteret, på 0,5 til 2 Hz.

Kvassheim

I Tyskland har reglene for avstand mellom boliger og slike turbiner nå blitt endret. Da infralyd ikke stoppes av bygningsmassen, må altså avstanden mellom kilden (turbinen) og boligen være større enn for de mindre turbinene. Ved kontakt med Statkraft, har vi forstått at det ikke er planer for å øke avstanden i Norge. Disse aspektene bør kreves utredet før gigant-turbinen på Kvassheim får settes opp.

Publisert:

Les også

 1. – Stopp bygging av vindturbin ved Kvassheim fyr

 2. Protesterer mot vindkraftverk i kystlandskapet på Jæren

 3. I iveren etter å elektrifisere alt, kan ikke denne teppebombingen av vindmøller på land være det eneste svaret

 4. Høg-Jæren spares for ny vindkraft

Mest lest akkurat nå

 1. Nordsjø­helikopter sendte ut mayday – landet trygt på Sola

 2. Sønnen fikk hjerne­skade etter bunker­festen i Oslo: – Livet hans er satt flere år tilbake

 3. Øyvind Haukland er død

 4. Iven Austbø har utgående kontrakt: Nå har Viking bestemt seg

 5. «Jeg var heldig. Jeg rakk verken å ruse meg eller bli deprimert»

 6. Gigantbygg likevel til Ullandhaug: – En halv­liten halleluja-dag

 1. Debatt