Strømkrisen – vil ikke historien bare gjenta seg?

DEBATT: La de i nord kose seg med billig strøm, og så får myndighetene heller finne andre måter å få prisen ned her i sør.

Rune Bødalen unner Nord-Norge den billige strømmen.
  • Rune Bødalen
    Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det er vel ting som tyder på at politikerne ikke forsto konsekvensene av å bygge strømkabler til utlandet?

Hvis jeg husker rett, så ble det sagt at prisen ikke kom prisen til å stige noe nevneverdig. Fasiten viser nå noe helt annet. Og det er vel et par partier som har vært voksne nok til å innrømme at de tok feil?

Nord og sør

Det har vært skrevet spalte opp og spalte ned om dette med at det går et skille i landet mellom de i sør som har dyr strøm, og de lenger nord som har billig strøm – og om hvor urettferdig dette er.

Jeg bor selv i sør. Kravene om å øke overføringskapasiteten har kommet fra både politikere, næringsliv og privat. Spørsmålet mitt er som følger: Hvis overføringskapasiteten mellom landsdelene får nok kapasitet, har vi noen garanti for at ikke all overkapasiteten lenger nord bare vil gå rett til utlandet, og at vi i sør dermed ikke får noe billigere strøm?

I mitt ufaglærte hode tenker jeg at denne overskuddskapasiteten er en dråpe i havet i forhold til det behovet som er i utlandet. Jeg tror resultatet blir at de i nord får samme priser som oss i sør, og da er vi i sør like langt.

I Nord-Norge har de tross alt
andre høyere driftskostnader
enn oss i sør, blant annet
kostnader til frakt.
Les også

Hilde Øvrebekk: «Nord-Norge kan ikke melde seg ut»

Distriktspolitikk

Ville det ikke være perfekt distriktspolitikk å la de lenger nord ha denne fordelen? Støtte til næringslivet som distriktspolitikk har jo blitt mye vanskeligere med EØS-avtalen. Er det riktig av oss i sør å kreve at de lenger nord skal ha samme strømpris som oss, for hvis ikke er det urettferdig? De har tross alt andre høyere driftskostnader enn oss i sør, blant annet kostnader til frakt.

Jeg tenker at historien kanskje kommer til å gjenta seg? Politikerne sier at får vi opp kapasiteten, vil prisene i sør går ned, – og så viser historien at så ikke skjer.

Har politikerne noe troverdighet igjen når det kommer til å uttale seg om strømpriser? La de i nord kose seg med billig strøm, og så får myndighetene heller finne andre måter å få prisen ned her i sør.

Publisert: