Eierkommunene bør kreve ekstraordinært utbytte fra Lyse!

DEBATT: Lyse selger strøm til ågerpriser mens eierne avspises med smuler. Sover politikerne våre?

Selv om resultatet øker med hele 1 800 000 millioner kroner, får eierkommunene bare knappe 20 millioner kroner mer i utbytte.
  • Sjur Elling Hana
    Sandnes
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

2021 ga Lysekonsernet helt ekstreme og overskudd. Utrolige 2 137 000 millioner kroner ble resultatet, noe som er nesten 1 800 000 millioner kroner mer enn det som kan betraktes som normalt for konsernet. Det høye overskuddet skyldes nok i all hovedsak at Lyse har solgt strøm til bedrifter og menigmann, til det vi bør kunne kalle ågerpriser. Produksjonskostnadene for Lyse er ikke endret, men salgsprisene har skutt i været som en rakett.

Eventyrmargin og superprofitt

Resultatet er eventyrmarginer og superprofitt – da dessverre på næringslivets, din og min bekostning. Trass dette enorme overskuddet, er det bare smuler som ender opp hos eierne, som er våre lokale kommuner. I lys av dette ekstraordinært store overskuddet, forundrer det meg at konsernet, med styret i spissen, klarer å forlede generalforsamlingen til å bli avspist med utbyttesmuler. Selv om resultatet øker med hele 1 800 000 millioner kroner, får eierkommunene bare knappe 20 millioner kroner mer i utbytte. Den offisielle argumentasjonen til administrasjonen i Lyse, er det beste er å «jevne ut overskuddene over tid».

Den reelle grunnen er nok mer at de mener at det er best for kommunene å ha disse pengene «på bok» hos Lyse. Det finnes etter mitt syn ingen rimelighet i at Lyse skal sitte på dette store ekstra beløpet over tid. Jeg tror at pengene kan anvendes mye bedre, om de i sin helhet betales ut til eierkommunene. Dette fordi overskuddet da kan gå til å bedre de kommunale tjenestene i våre lokale kommuner. Videre kan de brukes til andre investeringer, som kan gi gode tjenester og opplevelser i kommunene.

Sponser Lyse-tap

Jeg mener at Lyse sin generalforsamling, altså våre kommunale politikere, må instruerer styret i Lyse om at ekstrapengene skal utbetales som ekstraordinært utbytte til eier kommunene. Det må ikke være slik som nå, at pengene blir værende i Lyse sin kasse, for å kryssubsidiere andre – mer eller mindre risikofylte investeringer. Skulle det være slik at kommunene ikke har bruk for pengene, er det mer riktig å betale tilbake det som er «over normalt overskudd» til oss strømkunder. Det er tross alt vi som har betalt ågerpriser for strømmen.

I lys av dette ekstraordinært store overskuddet, forundrer det meg at konsernet, med styret i spissen, klarer å forlede generalforsamlingen til å bli avspist med utbyttesmuler.
Publisert: