#Vi vill inte ha norska förhållandene i Sverige?

DEBATT: Hvordan ville det sett ut på Facebook og Twitter i Sverige dersom sosiale medier hadde eksistert under 2. verdenskrig?

«Problemet er uansett ikke hva som skrives på sosiale medier, problemet er at høyresiden med Frps ministre i spissen roper etter «de norske verdier» og gjør dem ensbetydende med blant annet Sylvi Listhaugs (bildet) retorikk», skriver Tone Therese Paulsen.

Debattinnlegg

 • Tone Therese Paulsen
  Tone Therese Paulsen
  Stavanger KrF
Publisert: Publisert:
Les også

Listhaug: – Hele den tredje verden kan ikke komme til Norge

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

9. april 1940 ble Norge invadert av Tyskland. Regjeringen forlot Norge sammen med kongen og tok sete i London. Over 10.000 liv gikk tapt, 22.000 boliger ble totalødelagt, 16 prosent av Norges realkapital gikk tapt, og 43.000 nordmenn flyktet til Sverige. Hvordan ville det sett ut på Facebook og Twitter i Sverige dersom sosiale medier eksisterte den gang?

# Åk hem igen?
# Vi vill inte ha norska förhållandene i Sverige?
# Kan skylla sig själva?

Les også

Åpne Dører fikk 1,3 millioner etter Listhaug-video

Mottok 10 kg matvarer

Nordmenn var avhengige av hjelp: Både til å ta imot dem som flyktet, og hjelpe nordmenn «der de var». Danskehjelpen, eller Norgeshjælpen, sørget for – med sine 42 millioner danske 1945-kroner – at nordmenn mottok i gjennomsnitt mer enn 10 kg matvarer. Det er jammen «flaks» at den gang hadde ikke Danmark smykkeregelen sin eller andre restriksjoner på medmenneskelighet.

Året var 1949. Det vakte oppsikt om man så en «neger» i norske gater. Et kjapt søk i arkivene til Aftenbladet viser nesten ukentlige bemerkninger om mørkhudete det påfølgende tiåret. En reklame trykket i Aftenbladet 1. september 1949 for Goma såpe starter slik: «Å gjøre svart til hvitt er ikke alltid så lett» med et illustrasjonsfoto av to personer med mørk hudfarge som skrubber seg. Vi/dem. Nordmenn/innvandrere.

Les også

KrF-lederen med bredside mot Listhaug

I samme periode var det bred enighet i opinionen om at Norge skulle gå i spissen for koloniavvikling og bistand i «den tredje verden». Men idealistiske intensjoner og økonomiske interesser var på kollisjonskurs: Adgangen til landet for flyktninger var begrenset, og omfattet først og fremst personer med fagkunnskaper norsk næringsliv trengte. Aner vi en historisk overbevisning om at vår kultur og levemåte er overlegen?

Les også

Listhaug lei av nazi-stempel

Fysisk uvel

Året er 2017 og jeg blir iblant regelrett fysisk uvel av å gå inn på sosiale medier og lese kommentarer som omhandler innvandrerdebatten. Jeg er hverken «snillist» eller «godhetstyrann», og selv om jeg er i KrF, betyr det ikke at jeg mener at «alle som vil kan komme hit». Problemet er uansett ikke hva som skrives på sosiale medier, problemet er at høyresiden med Frps ministre i spissen roper etter «de norske verdier» og gjør dem ensbetydende med blant annet Sylvi Listhaugs retorikk. Det er ikke de norske verdier jeg trodde jeg kjente, som er medmenneskelighet, inkludering, raushet, menneskers likeverd og respekten for mangfoldet.

Les også

 1. Bent Høie skuffer når han forsvarer Sylvi Listhaugs retorikk

 2. Bent Høie: Sylvi Listhaug er klassens tillitsvalgte med ansvar for å tale klasseflertallets sak

 3. Christian Wedler: Både Kristoffer Joner og Sylvi Listhaug bør tenke seg om

Publisert:
 1. Flyktninger
 2. Retorikk
 3. Tyskland
 4. Sosiale medier
 5. Regjeringen

Mest lest akkurat nå

 1. Frisk 33-åring. Bør jeg ta influensavaksinen?

 2. Kom hjem til endevendt hus i Stavanger

 3. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 4. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 5. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

 6. Et smittsomt for­kjølelses­virus sprer seg over landet