Beklager, men jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av Austre Åmøy

DEBATT: På tross av lang avstand mellom kommunesenter og bosted, synes jeg kommunen tilbyr de tjenestene de plikter.

«Austre Åmøy er et lite paradis, borte fra byens kjas og mas», skriver Siv Meling. Foto: Jon Ingemundsen

Debattinnlegg

 • Siv Meling
  Siv Meling
  Austre Åmøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jeg bor på Austre Åmøy og kjenner ikke igjen beskrivelsen i Aftenbladet 24. november, jeg har det helt flott. I vårt velferdssamfunn er det lett å miste fokus på alt vi har, og rette fokuset på de tingene vi ikke har. Det handler om å se muligheter, og ikke bare begrensninger.

At Austre Åmøy hører til Stavanger kommune er ikke så veldig rart, den historien går helt tilbake til vikingtiden. Etter Rennfast kom Austre Åmøy litt «merkelig» ut geografisk, men åmøybuen har ikke vist vilje til å endre kommunetilhørighet av den grunn. På tross av lang avstand mellom kommunesenter og bosted, synes jeg kommunen tilbyr de tjenestene de plikter.

Jeg er enig i at vi har en fantastisk barnehage, men det betyr ikke at andre barnehager er dårlige.

Største samling av helleristninger

Austre Åmøy er et lite paradis, borte fra byens kjas og mas. Skuldrene senker seg når jeg har kjørt forbi det siste huset på Vestre Åmøy. Øya befinner seg i kjerneområdet for landbruk, og har et aktivt landbruk og et bevaringsverdig kulturlandskap som er skapt gjennom flere tusen år. Store deler av sørsiden av øya er fredet, og vi har Rogalands største samling av helleristninger. Det er vårt felles ansvar å vise respekt og bevare våre omgivelser og historie. Store inngrep som veinett og større nye boligfelt vil gjøre ubotelig skade på landskapet og helhetsinntrykket.

Les også

Uenige på Austre Åmøy

Nærheten til sjø gjør at vi kan kose oss i strandkanten med krabbefangst, bli trygge i vann gjennom bading og nyte båtlivets gleder. Landskapet og omgivelsene gir mye positivt, og det er de færreste i Stavanger som har det slik som oss.Det vil ikke være riktig at kommunen skal beslaglegge landbruksområder til å lage turstier for barnevogner og rullestoler. Slike løsninger kan i mange tilfeller føre til konflikter mellom grunneier og turgåer.

Jeg vil heller takke

Det påpekes at veien her ute er «livsfarlig», men jeg kan ikke si meg enig i dette, selv om enkelte fastboende bør senke farten noe. Jeg vil heller takke for at vi i sommer fikk nytt veidekke og nye veilys på deler av strekningen. Mange benytter seg av veinettet til rekreasjon og trening som rulleski og sykling. I helgene er det massevis av «ukjente» som kommer ut hit for å gå Åmøyturen.

Les også

Austre Åmøy Vel fikk ja

Jeg er enig i at vi har en fantastisk barnehage, men det betyr ikke at andre barnehager er dårlige. På Vestre Åmøy har de en flott barnehage med flinke pedagoger. Her vil våre barn bli kjent med andre barn, som de skal gå sammen med på Mosterøy skole. Dette er en skole med et godt rykte og gode verdier der barna våre blir en del av et større sosialt nettverk. Vi benytter oss av fritidstilbud i Rennesøy, og jeg er glad jeg slipper å kjempe meg gjennom ettermiddagstrafikken i Stavanger for å nå organisert idrett og kulturskole. Mindre enn 15 minutter i bil så er vi framme.

La oss heller «framsnakke»

Jeg sammenligner meg ikke med resten av innbyggerne i Stavanger kommune, det er mer naturlig å sammenligne oss med de andre småbygdene i Rennesøy kommune som Sørbø, Bru og Fjøløy, og jeg kan ikke se at vi har det verre enn dem.
Et godt, trygt og fungerende lokalsamfunn er ikke avhenging av skole, bussruter eller gang- og sykkelsti, det er innbyggerne i lokalsamfunnet som lager trivselen, tryggheten og samholdet. Store pengeoverføringer og budsjettposter er heller ikke avgjørende for samholdet, men holdningene blant medlemmene er avgjørende!

Les også

Applaus fra Austre Åmøy

«Framsnakking» brukes til å skape positivitet og gode relasjoner, så la oss heller «framsnakke» Austre Åmøy. På skiltet vårt ville jeg heller hatt: «Austre Åmøy - Stavangers vidunderlige perle!»

Les også

 1. Austre Åmøy vil ha folkeavstemming om kommunetilhørighet

 2. Første skoledag for siste gang på Austre Åmøy

 3. Austre Åmøy barnehage sliter

Publisert:
 1. Stavanger kommune
 2. Stavanger Aftenblad
 3. Rennesøy kommune
 4. Rennesøy
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehager og skoler i Stavanger settes på rødt tiltaksnivå – holder stengt onsdag

 2. Tiltakene på Nord-Jæren videreføres: – Vi sitter klare med både brems og gasspedal

 3. Vedtak i Stortinget: Et stort skritt nærmere anleggsstart for ny E39 i Sandnes

 4. Det var advokat Tor Kjærvik som ble funnet drept på Røa i Oslo

 5. «Alt jeg savner under koronaen, er egentlig ikke det jeg savner»

 6. Vitne: – Samtalene ble bare eklere og eklere