Gi kalkunene et bedre liv, og forbrukerne det de vil ha

DEBATT: I år avdekket en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet alvorlige dyrevelferdsproblemer i kalkundriften.

«Det er mulig å bedre forholdene for kalkunene. Det finnes kalkunraser med bedre helse og mindre intens vekst, som kan brukes til kommersiell kjøttproduksjon», skriver Kaja Efskind og Julie Grell.

Debattinnlegg

 • Kaja Efskind
  Dyrevernalliansen
 • Julie Grell
  Veterinær, Dyrevernalliansen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kalkun som julemat blir stadig mer vanlig her i Norge, og de fleste som serverer den store fuglen, gjør det på nyttårsaften. 2000 tonn hel, fryst kalkun selges i perioden like før jul. Synet av den frosne fuglen i frysedisken er for de aller fleste det eneste møtet de får med kalkunen.

Lever i store industrihaller

I forhold til sin slektning, kyllingen, er kalkunen minimalt omtalt i mediene, og de færreste av oss har noensinne møtt en kalkun. Dette på tross av at over en million fugler ales opp i Norge gjennom hele året. Det er fordi kalkunene aldri slippes utendørs. De lever i store industrihaller, opp mot 12.000 stykker av gangen.

Forskning viser at kalkunen er både nysgjerrig og sosial, og den har velutviklet hørsel og syn. En kalkun som får mulighet, vil gjerne ha kontakt med mennesker. Men kontakten med omverden er i virkeligheten minimal. De har ingen form for sysselsetting eller miljøberikelse utover strøet de går i. Rommene holdes i halvmørke for å gjøre kalkunene passive. På denne måten unngår man at fuglene hakker på hverandre i frustrasjon og kjedsomhet.

Alvorlige bein- og helseproblemer

Moderne kalkuner er avlet til å vokse seg store og tunge på svært kort tid, noe som medfører alvorlige bein- og helseproblemer. Avføring fra flere tusen fugler kan dessuten gjøre strøet i hallen bløtt og etsende, og gi sviskader på fuglenes føtter og bryst. I år avdekket en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet alvorlige dyrevelferdsproblemer i kalkundriften.

Det er mulig å bedre forholdene for kalkunene. Det finnes kalkunraser med bedre helse og mindre intens vekst, som kan brukes til kommersiell kjøttproduksjon. Det er også fullt mulig å bedre forholdene i kalkunhusene, blant annet ved å tilby fuglene mer plass, lys og aktivitetsmuligheter.

Økodrift Homlagarden i Hardanger er et eksempel på en kalkunprodusent som har valgt å gå foran. Her går en mer langsomt voksende kalkunrase fritt omkring i en stor frukthage. De slaktes på gården, og spares dermed for lang og ubehagelig dyretransport.

Les også

 1. EU slakter norsk dyrevelferd

Publisert:
 1. Veterinær
 2. Medier
 3. Dyrevernalliansen
 4. Vitenskapskomiteen for mattrygghet

Mest lest akkurat nå

 1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

 2. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

 3. 20.000 hus­stander i Roga­land uten skik­kelig inter­nett: Magne surfer på en usta­bil kobber­linje

 4. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

 6. Staten kan ikke betale for alt