Presten Helgesen bør fundere over egne motiver når det gjelder Israel

DEBATT: 70 år etter kirkens taushet under holocaust er det svært alvorlig at en kirkens mann oppfordrer til boikott av den israelske staten.

Publisert: Publisert:

Hvordan kan Leif Magne Helgesen argumentere for anerkjennelse av Palestina når rakettene fra Gaza fortsetter å ramme Israel? Her fra et nedslag i en solsikkeåker nær Ashkelon i forrige måned. Foto: Amir Cohen, Reuters/Scanpix

Debattinnlegg

  • Dan Poraz
    Israels fungerende amabassadør til Norge
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I sitt debattinnlegg i Aftenbladet 29.6 messer Leif Magne Helgesen på den samme melodien vi har hørt en stund nå. Han oppfordrer Israels venner, nærmere bestemt MIFF (Med Israel for fred), til å våkne opp fra sin blinde støtte til Israel.Men hva med Helgesens egen blindhet? Den forenklede, ensidige tilnærmingen han presenterer sørger kun for å skyve en varig løsning av konflikten enda lengre vekk.

Han oppfordrer til boikott av Israel, som om det vil kunne endre situasjonen. Ved å oppfordre til boikott og anerkjennelse av en palestinsk stat, ensidig og straks, sender han kun uriktige budskap og sprer håp uten rot i virkeligheten.

Han sender et galt signal til palestinerne ved å lede dem til å tro at de er på rett spor mot selvstendighet uten behov for noen innrømmelser på sin side. Og hvorfor skulle de gi innrømmelser hvis de likevel får det de ønsker?

Blir ikke tatt alvorlig

Helgesen sender også et deprimerende og nedslående budskap til israelere. Han gir uttrykk for at det faktum at forhandlinger med palestinerne er fastlåst, utelukkende er Israels feil. Han lar dem også forstå at deres bekymringer i det hele tatt ikke blir tatt alvorlig.

Les også

Boikott Israel, anerkjenn Palestina!

Faktisk talt sender «anerkjenn Palestina nå»-melodien et galt budskap til hele verdenssamfunnet. Israel ønsker en palestinsk stat. Men en palestinsk stat må etableres gjennom direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Denne prosessen kan ikke og må ikke se bort fra Israels bekymringer for sikkerhet og kravet om anerkjennelse av Israel som staten til den jødiske folk.Bare gjennom forhandlinger som tar hensyn til begge sider, kan en bærekraftig palestinsk stat bli en realitet; et Palestina som lever fredelig side ved side med Israel.

Ønsker man enda en «failed state» i Midtøsten, som Irak, Syria, Libya eller Jemen – sett i gang, anerkjenn den staten nå!

Bosettingene

En annen melodi vi hører igjen og igjen er at bosettingene (på Vestbredden, red. anm.) er den største hindringen, noen mener også den eneste, for fred. Bosettinger kan bli forlatt. Israel har bevist mer enn én gang at for fred er en villig til å gi innrømmelser og evakuere bosettinger. Vi gjorde det i 1982 for å få fred med Egypt, og vi gjorde det i 2005 da vi trakk oss tilbake fra Gazastripen, til siste centimeter.

Er den urolige Vestbredden også årsaken til uroen i Øst-Ukraina? Hva med det urolige Nord-Nigeria?

Så å repetere om igjen og om igjen at bosettingene er den største hindringen for fred, gjør det ikke sant. Det villeder og tar oppmerksomheten bort fra den virkelige hindringen for fred.

Spør det palestinske lederskapet om det for fred er villig til å anerkjenne Israels rett til å eksistere som en nasjonalstat for det jødiske folket. Hvis svaret er nei, tenk over det. Det kunne være en stor hindring.

Betydningen for Midtøsten

«En urolig Vestbredden er et urolig Midtøsten», skriver Helgesen. Er den urolige Vestbredden også årsaken til uroen i Øst-Ukraina? Hva med det urolige Nord-Nigeria?

Faktum er at tvisten Israel har med palestinerne ikke har noe å gjøre med det pågående kaoset i Midtøsten. Døde de 230.000 ofrene i den syriske borgerkrigen på grunn av Vestbredden?

Helgesens påstand om at Israel truer sin egen eksistens er diskutabel og har sitt utspring i Helgesens generelle agenda. Men det er noen eksistensielle trusler Israel møter som ikke på noen som helst måte er diskutable.

Det er beklagelig å se at enkelte åpenbart ikke har lært sin lekse.

Det fanatiske iranske regimet oppfordrer til fullstendig utslettelse av Israel, som ett eksempel. Et annet er det radikale, antisemittiske charteret til Hamas, som sier at «Israel eksisterer og vil fortsette å eksistere helt til islam ugyldiggjør landet, akkurat slik det det tidligere har ugyldiggjort andre». Og videre: «Det ikke er ingen annen løsning for palestinerne enn gjennom jihad. Initiativ, forslag og internasjonale konferanser er alle sløsing med tid og forgjeves bestrebelser». Dette er våre naboer, Helgesen. Ikke svensker eller dansker.

En kirkens mann

Jeg må medgi at årsaken til at jeg tar meg bryet med å svare på Helgesens debattinnlegg, slett ikke skyldes det overnevnte. Som sagt, disse uriktige beskyldningene mot og delegitimiseringen av Israel er en pågående messing.

Det mest bekymringsfulle elementet her er at en prest oppfordrer til boikott mot Israel som del av en kristen gudstjeneste. Kirken har tidligere bedt om unnskyldning for urettferdighet mot det jødiske folket i Europa. Det er beklagelig å se at enkelte åpenbart ikke har lært sin lekse. 70 år etter kirkens taushet under holocaust er det svært alvorlig at en kirkens mann oppfordrer til boikott av den israelske staten.

Det er besynderlig at blant alle de morderiske forfølgelser av minoriteter i Midtøsten, som mot jesidiene, druserne, de kristne, de homoseksuelle og andre, tar Helgesen til orde mot det eneste demokratiet i denne delen av verden.

Helgesen hevder at Israel er i ferd med å miste sin sjel; mitt råd til ham er selvransakelse for sin egen del, så kan han kanskje fundere litt over sine egne motiver.

Publisert:

Les også

  1. Leif Magne Helgesen: «Boikott Israel, anerkjenn Palestina!»

  2. Conrad Myrland: «Tre spørsmål til Svalbards sokneprest»

  1. Debatt