Avkriminalisering er ikke legalisering

DEBATT: Brukerdoser vil fortsatt bli beslaglagt. Forskjellen er at brukeren isteden for straff blir pålagt å møte til russamtale med en kommunal ruskonsulent

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby presenterte regjeringens forslag til rusreform i februar.

Debattinnlegg

 • Jostein Wetteland
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Rusreformen har skapt debatt. Debatt er bra om den skjer på redelige premisser. Når man leser forskjellige debattinnlegg, kan man fort få feil inntrykk. Noen vil ha det til at avkriminalisering av bruk er det samme som legalisering. Det er det jo vitterlig ikke.

Mangeårig politiker og allmennlege Kåre Reiten etterlyser saklighet og redelighet i debatten. Samtidig driver han med en uredelig sammenblanding av begreper. Avkriminalisering av bruk og straffefrihet for oppbevaring av mindre brukerdoser narkotika til eget forbruk, er slettes ikke legalisering av verken bruk eller salg av narkotika.

Brukerdoser vil fortsatt bli beslaglagt. Forskjellen er at brukeren isteden for straff blir pålagt å møte til russamtale med en kommunal ruskonsulent. Hvis brukeren er mindreårig, møter man sammen med sine foresatte til samtalen. Ruskonsulenten skal rette søkelyset på årsakene til rusbruken og løsninger. Han skal implementere andre hjelpeinstanser innenfor Nav, helse og behandling. Det er også feil å hevde at rusreformen vil forhindre dagens ruskontrakter eller frata politiet vesentlige verktøy i sin etterforsking av narkotikalovbrudd.

Ruskontrakter kan jo godt være et nyttig verktøy i verktøykassen til ruskonsulenten. Det som er det nye med rusreformen, er at rusmisbrukeren flyttes fra strafferegisteret til pasientrettighetsregisteret!

Les også

 1. – Håpløst arrogant av Birkevold om rusreformen

 2. Ap-folk på nachspiel sier klart nei til rusreformen. Dette viser igjen hvor langt det er mellom liv og lære i rusdebatten

 3. Opposisjonen delt om rusreformen

 4. Regjeringens rusreform: Har du forstått det riktig hvis du nå tror at bruk av narkotika blir lovlig?

 5. Actis krever mer oppfølging av ungdom i rusreformen

 6. Rusreformen: Mindre mengder narkotika skal ikke lenger straffes

Publisert:
 1. Debatt
 2. Legalisering
 3. Narkotika
 4. Kåre Reiten

Mest lest akkurat nå

 1. I ett europeisk land er det dyrere å feriere enn i Norge

 2. Kjørte i 94 km/t i 60-sonen - mistet førerkortet

 3. – Hvalrossen Freya er nok på vei mot Rogaland nå

 4. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

 5. «Klart det er mulig å dusje på natten»

 6. Het kokkekonkurranse på siste dag av gladmatens comeback-år