Derfor er oljeultimatum nødvendig

DEBATT: De store partiene står i en grå kø sammen med oljebransjen for å kritisere De Grønnes oljeultimatum.

«Fordi oljeavhengigheten nå truer våre arbeidsplasser, vil vi legge til rette for å skape fremtidens grønne arbeidsplasser nå», skriver Anna Kvam og Erlend Kristensen.

Debattinnlegg

 • Anna Kvam
  1. kandidat for De Grønne i Rogaland
 • Erlend Kristensen
  BYSTYREREPR. FOR MDG SANDNES OG STYREMEDLEM I MDG ROGALAND
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Denne uken kom nok en rapport som forteller at Norge ikke kan oppfylle Paris-avtalen uten at de etterfølger kravet vårt.

De Grønnes oljeultimatum går ut på at vi ikke vil støtte en regjering som fortsetter å lete etter olje på norsk sokkel. Både Arbeiderpartiet, Høyre og fagbevegelsen peprer oss grønne med kritikk for et slikt krav. De påstår at stans i oljeleting er symbolpolitikk som truer den norske velferden.

Heldigvis står og faller ikke den norske velferden på olje.

Tallene er klare

Denne uka lanserer klimatenketanken Oil Change International en rapport som viser at de tar feil. Rapporten tar for seg Norges planer for ny oljeutvinning og ser disse opp mot målene i Paris-avtalen. Tallene er klare: skal Norge oppfylle vår del av klimamålene, kan vi ikke åpne flere olje og gassfelt. Rapporten føyer seg inn i rekken av vitenskapelig belegg som viser at De Grønnes politikk er nødvendig om Norge skal kunne stå rakrygget og si at vi er for å unngå 1,5-2 graders farlig temperaturstigning.

Heldigvis står og faller ikke den norske velferden på olje. Det er i all hovedsak høy sysselsetting som finansierer velferdsstaten, sammen med avkastningen fra oljefondet. Fordi oljeavhengigheten nå truer våre arbeidsplasser, vil vi legge til rette for å skape fremtidens grønne arbeidsplasser nå. De kan finansiere velferdsstaten uten å ødelegge kloden vi bygger den på. Våre naboland klarer seg fint uten oljeinntekter, og det skal vi også gjøre på sikt.

Hvem er virkelighetsfjerne?

Det er ikke mer enn et par måneder siden Frankrikes nye president fikk flertall for å stanse ny leting etter olje og gass. Andre land har begynt å ta konsekvensene av at olje skaper klimaendringer.

Den virkelighetsfjerne parten i klimadebattene er den norske oljetreenigheten – de store partiene, deler av fagbevegelsen og arbeidsgiverne – som snakker om klima den ene dagen, og fortsatt oljeleting den neste.

Les også

 1. Rapport: Norges oljeplaner på kollisjonskurs med Parisavtalen

Publisert:
 1. Debatt
 2. Anna Kvam
 3. Oljebransjen
 4. Norsk sokkel
 5. Velferd

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 3. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 4. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 5. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 6. – For meg virker det ganske åpenbart at det ville vært til kommunens fordel å ikke anke