Politikk er mer enn penger og enkeltsaker

DEBATT: For Høyre og KrF er det viktigste at innbyggerne og de som trenger det mest, får gode tjenester.

Debattinnlegg

 • Aleksander Stokkebø
  Stortingsrepresentant (H)
 • Hadle Rasmus Bjuland
  1. nestleder, KrFU
Publisert: Publisert:

Politikk handler om så mye mer enn penger og enkeltsaker. Det handler om grunnleggende syn på mennesker, fellesskap og hva som er et godt samfunn. Høyre og KrF mener at det beste samfunnet bygges nedenfra. Vi har store oppgaver å løse for landet. Derfor trenger vi all den kreativiteten og engasjementet som finnes for å utfordre gammeldags «slik har vi alltid gjort det»-tenkning og finne de beste løsningene for innbyggerne.

Den norske velferdsmodellen er skapt gjennom et samspill mellom private, ideelle og offentlige aktører. Det var kristne ildsjeler, ikke politikerne, som først startet med barnehjem og eldreomsorg. De private var helt avgjørende for nå målet om barnehageplass til alle.

Mangfold og valgfrihet

For Høyre og KrF er det viktigste at innbyggerne og de som trenger det mest, får gode tjenester. Der Arbeiderpartiet på grunn av ideologi kutter 144 millioner i støtten til private og ideelle barnehager, stiller vi heller krav til kvalitet, flere pedagoger og at foreldre og barn er fornøyd. Der Ap blir skremt av at det finnes friskoler som supplerer det offentlige, er vi mer opptatt av at elevene får velge det som er riktig for dem. Vi ønsker mangfold og valgfrihet for familiene, ikke et system som dyrker ensretting.

Mennesker trenger hverandre. Vi trenger tilhørighet og fellesskap. Forskjellen på venstresiden og regjeringen, er at vi mener fellesskap og fellesskapsløsninger er mer enn staten.

Regjeringen har innført «fritt behandlingsvalg», som gir pasienter med rus- og psykiske problemer rett til selv å velge helsehjelpen de vil ha, uavhengig av om de velger privat eller offentlig. Staten betaler uansett regningen.

Tonje er en av dem som har fått glede av ordningen. Hun er en modig dame som har vært gjennom mange år med utallige selvmordsforsøk og psykiske lidelser. Gjennombruddet kom først når Tonje fikk velge det private tilbudet som passet sine behov, og det reddet livet hennes.

Fikk velge på statens regning

Ap og SV kaller fritt behandlingsvalg for privatisering og har lovet å vrake det så raskt de får makt. Jonas Gahr Støre har til og med sagt valgfriheten ikke er så viktig, fordi det foreløpig er «bare 240 rusavhengige som hadde fått hjelp.» Vi synes det er en spesiell måte å omtale 240 medmennesker med store utfordringer i livet. De trengte et annet tilbud og fikk velge selv på statens regning. For Høyre og KrF er valgfrihet og å gi den beste hjelpen det viktigste. Mennesker er viktigere enn rigide systemer.

Politikken handler altså om mer enn penger og enkeltsaker, men også om synet på hva som kommer først; velferdsstat eller velferdssamfunn. Det er forskjell i synet på hvem som skal få bidra til velferden og i hvor stor grad man skal detaljstyre valgene til familier og enkeltmennesker. Der venstresiden ønsker mer stat og kommunalisering, skal Høyre og KrF klart stå opp for familienes valgfrihet og mangfoldet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fører av personbil omkom etter trafikkulykke

 2. Viking-profilen ble trist da han fikk Berntsen-beskjeden: – Mer enn en trener

 3. Rørt Bjarne Berntsen: – Aldri opplevd maken

 4. – Shit, hvem har jeg smittet, tenkte Kristiane da hun fikk påvist korona

 5. «Jeg tenkte 2020 var året Bjarne Berntsen skulle få æresmedlemsskap i Viking. Ikke få sparken»

 6. Tone har panikk for å få smitten inn i sin fjørfebestand: – Vil være katastrofalt