Gass-stopp i EU kan bli dramatisk

DEBATT: Den europeiske investeringsbanken (EIB), har vedtatt å stoppe finansiering av nye fossile energiprosjekter etter 2021. Dette gjelder også for naturgass, og begrunnelsen er å oppnå stadig dypere kutt i bruken av fossile brensler.

Debattinnlegg

 • Kjell Traa
  Seniortanken
 • Torvald Sande
  Seniortanken
 • Egil Harald Grude
  Seniortanken
 • Gunnar Berge
  Seniortanken
 • Hjalmar Inge Sunde
  Seniortanken
 • Jostein Soland
  Seniortanken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ifølge uttalelser er verken Olje- og energidepartementet eller Gassco særlig bekymret over fremtidig eksport av norsk gass til EU, hvor vi i mange år har opprettholdt en markedsandel på ca. 25 prosent.

God grunn til bekymring

Selv om naturgass er det reneste av alle fossile brensler, bidrar den likevel med 30 prosent av EUs samlede utslipp av CO₂ fra fossile brensler.

Rundt halvparten av all gass som forbrukes i EU, går til lavtemperatur oppvarmingsformål, hvor gjennomsnittlig kun en liten brøkdel av gassens energipotensial blir utnyttet. Dette gjelder også norsk gass, og det representerer både en enorm sløsing med energi og et tilsvarende potensial for utslippsreduksjon.

Ved å fase ut gass til lavverdig oppvarming, vil det samlet for EU kunne bety utslippsreduksjon på rundt 15 prosent, i forhold til totale fossile utslipp på nær 3500 millioner tonn CO₂ i 2018.

Gasskraft kan bli redningen

Et av de viktigste klimatiltakene i EU er å erstatte kullkraft med fornybar strøm fra vind og sol. I tillegg, er det blant annet i Tyskland, vedtatt å fase ut all kjernekraft i løpet av få år.

Ingen har i dag svaret på hvordan en stabil strømforsyning skal kunne opprettholdes med en stadig økende andel av uregelmessig fornybar strøm. Utviklingen i Tyskland, med allerede flere alvorlige strømutfall, er imidlertid en pekepinn på hvor det bærer hen.

Derfor, heller før enn siden, vil behovet for ny regulerbar balanse- og grunnlast bli avdekket, og redningen kan bli økt satsing på gasskraft, selv om dagens EU mener annerledes.

Om vi tenker oss at gassen som i dag går til lavtemperatur oppvarming innenfor EU, blir konvertert til gasskraft, vil det kunne oppnås:

 • Nær tidobling i utnyttelse av gassens energipotensial.
 • Strømproduksjon på mer enn 1200 TWh, som er dobbelt så mye som dagens kullkraft i EU.

Det er naivt å tro at norsk gasseksport ikke vil bli påvirket av det som skjer i EU. Vi ser allerede klare tegn til endringer i markedet og prispress. Denne utviklingen vil forsterkes når EUs krav til energiutnyttelse for alvor slår inn.

For å kunne utnytte vår produksjonskapasitet og infrastruktur best mulig, fortsatt i noen tiår, er det viktig å posisjonere seg inn mot gasskraft og elektrifisering, som det viktigste fremtidige segmentet for norsk gass.

Publisert:
 1. Debatt
 2. Fornybar energi
 3. Gasskraft
 4. Gass
 5. Gassco

Mest lest akkurat nå

 1. Gir seg som Bryne-trener, assistenten kan overta

 2. Gutt sto bak brann i barnehage

 3. Drapet på Birgitte Tengs: Krever svar om skjult etterforskning

 4. Her er 22 navn som gjør Vikings akademi-sjef stolt

 5. Falsk kjæreste lurte åtte menn for 1,5 millioner kroner

 6. Vin fra dette lille landet er plutselig på alles lepper