Bent Høie gambler nå med sin egen troverdighet

DEBATT: Det må svi ganske ettertrykkelig for helseminister Bent Høie at «fritt behandlingsvalg» så langt er blitt en fiasko. Mens Erna Solberg før valget hevdet at reformen skulle gi behandling til bortimot 20.000 pasienter, viser tallene at bare rundt 1500 pasienter er behandlet i ordningen hittil.

«Regjeringens ideologiske eksperiment har kostet flere titalls millioner i økt byråkrati, uten at ventetidene er redusert med så mye som en time», skriver Tove Karoline Knutsen og Ruth Grung. Foto: Jon Ingemundsen

Debattinnlegg

 • Tove Karoline Knutsen
  Stortingsrepresentant, Ap
 • Ruth Grung
  Stortingsrepresentant, Ap
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Helseminister går i rette med vår kritikk av regjeringens ruspolitikk i Aftenbladet 23. januar, men i kjent stil velger han å svare på noe helt annet enn det vi kritiserte ham for. Men siden han selv trekker fram sitt prestisjeprosjekt «fritt behandlingsvalg», skal vi med glede kommentere dette.

Les også

Er det dette helseminister Bent Høie vil?

Bent Høie kan ikke snakke seg bort fra at hans privatiseringspolitikk vil måtte hente både penger og fagfolk fra de offentlige sykehusene. Regjeringens prestisjereform «fritt behandlingsvalg» er først og fremst et privatiseringstiltak og ikke en pasientreform. Norske pasienter har helt siden 2001 hatt mulighet til fritt å velge behandling ved sykehus over hele landet, gjennom ordningen «fritt sykehusvalg». Høies reform «fritt behandlingsvalg», derimot, gir private aktører rett til å etablere seg der de selv ønsker og selv velge hvilke pasienter som skal få behandling – mens kostnadene dekkes over de offentlige sykehusenes budsjetter. De private aktørene i «fritt behandlingsvalg» behøver heller ikke å forholde seg til rammer og prioriteringer som offentlige sykehus er forpliktet til. Denne form for privatisering vil føre til en sentralisering av ressurser fra distriktssykehus til byene, og gjøre tjenestene styrt av etterspørsel og ikke av behovet hos de sykeste pasientene – noe som er et brudd med helsepolitisk tenking til nå.

Les også

Kutter rustilbud på 9,4 millioner i Stavanger

Nylig meldte Helsedirektoratet at så mange som 160.000 sykehuspasienter befinner seg i uavklarte situasjoner, hvor fristene for behandling skyves på både to og tre ganger.

Ventetider og køer

Det må svi ganske ettertrykkelig for helseministeren at «fritt behandlingsvalg» så langt er blitt en fiasko. Mens Erna Solberg før valget hevdet at reformen skulle gi behandling til bortimot 20.000 pasienter, viser tallene at bare rundt 1500 pasienter er behandlet i ordningen hittil. Vi ser også at de fleste pasientene bor i Oslo-regionen, der det finnes gode tilbud fra før. Regjeringens ideologiske eksperiment har kostet flere titalls millioner i økt byråkrati, uten at ventetidene er redusert med så mye som en time. Helseminister Høie gambler nå med sin egen troverdighet. Regjeringen bedriver et overdrevent selvskryt om kortere ventetider og ditto helsekøer som ikke holder vann. Dagens Medisin avdekket sist vår at svært mange pasienter står på interne ventelister i sykehusene, uten at disse kan gjenfinnes i noen offentlig tilgjengelig statistikk. Nylig meldte Helsedirektoratet at så mange som 160.000 sykehuspasienter befinner seg i uavklarte situasjoner, hvor fristene for behandling skyves på både to og tre ganger.

Lytter ikke til folket

Helseminister Høie mener visstnok at regjeringens privatiseringspolitikk skal hindre utvikling av et «todelt» helsevesen, som han sier. Men han unngår å fortelle at private helseforsikringer har skutt skikkelig fart under denne regjeringen. Det er underlig at Bent Høie, som sier han vil skape «pasientens helsetjeneste», ikke lytter til folkets mening. Norske pasienter vil ha et sterkt offentlig helsevesen, med gode, helhetlige tjenester – og ikke mer privatisering. Ap vil bygge ut og forbedre vår felles offentlige helsetjeneste, med prioritering av de som trenger det mest. Da trenger vi god finansiering, dyktige fagfolk i hele stillinger, desentraliserte tjenester og bedre bruk av IKT – i tråd med behovene i hele befolkningen.

Les også

 1. Varsler tøffe prioriteringer i helsevesenet

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

 2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

 3. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

 4. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

 5. Mann i 40-årene mistenkt for ruskjøring

 6. Dette skjer i OL fredag 30. juli: Norges største stjerne skal i aksjon