Frp må akseptere at problemet finnes

DEBATT: Det får ikke hjelpe at fagekspertene og målestasjonene gang etter gang slår fast at luftkvaliteten i Stavanger er for dårlig. Frp vil likevel ikke ta i bruk virkningsfulle tiltak for bedre luft. Heldigvis tar Venstre og bystyreflertallet ansvar.

Publisert: Publisert:

«Venstre er for piggdekkgebyr, vasking av veiene, utredning av miljøfartsgrenser og en panteordning for gamle vedovner», skriver Jan Erik Søndeland. Foto: Anders Minge

Debattinnlegg

 • Jan Erik Søndeland
  Bystyrerepresentant, Stavanger Venstre
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I et leserinnlegg 16. mars fortsetter Leif Arne Moi Nilsen (Frp) å spre forvirring rundt luftkvaliteten i Stavanger. Argumentasjonen har et fraværende faglig grunnlag og er til dels selvmotsigende. Det antydes at de som vil sette inn tiltak for bedre luft i Stavanger, gjør det på sviktende kunnskapsgrunnlag. Så er ikke tilfelle.

Smekk på fingrene

I 2015 ble Norge dømt for brudd på EØS-avtalen og EUs luftkvalitetsdirektiv. Årsaken var den vedvarende dårlige luftkvaliteten i Stavanger og de andre norske storbyene. Det var en betimelig smekk på fingrene, og heldigvis har de fleste politikere nå innsett alvoret.

En ekstra målestasjon vil ikke forbedre luften der den beviselig allerede er dårlig.

Det inkluderer ikke Stavanger Frp. I sitt innlegg skriver de «Det er fullstendig meningsløst å innføre dramatiske tiltak i hele Stavanger kommune basert på målinger midt i byen verste trafikkmaskin». Deres poeng er at det ikke kan settes inn tiltak for hele kommunen, når det ikke er observert dårlig luft overalt. Frp vil heller ha flere målestasjoner. Det har bystyret allerede vedtatt. Men en ekstra målestasjon vil ikke forbedre luften der den beviselig allerede er dårlig.

Les også

Frp frykter datokjøring

Les også

Kannik målestasjon står som den skal, og måler det den skal måle

Økt piggdekkandel

Derfor har bystyret også vedtatt å innføre piggdekkgebyr fra neste vinter. Ikke fordi det er kjekt med avgifter. Men fordi vi vet det vil redusere piggdekkandelen. Frp påstod dette var unødvendig, ettersom andelen uansett ville synke fremover. 22. mars meldte NRK om det motsatte. Som eneste byregion i landet hadde Stavanger og Sandnes nå økt andelen piggdekk fra 24 til 26 prosent. Ellers i landet hadde den ligget stabilt eller sunket.

Frp og Moi Nilsen har et lettvint forhold til fakta når de debatterer luftkvalitet i Stavanger. Derfor bør leserne og journalistene ta forbehold og imøtegå deres mange påstander. Til Aftenbladet sa Moi Nilsen 27. februar: «Vi måler luftkvaliteten feil ift. slik vi skal gjøre ifølge EU. Ved å måle luftkvaliteten i Kannik måler vi på det verste stedet, og vi måler bevisst for å få dårlige data.»
Dette ble grundig tilbakevist av Norsk institutt for luftforskning (NILU) og Miljødirektoratet i Aftenbladet 6. mars: «målestasjonene… skal stå der befolkningen antas å bli direkte eller indirekte eksponert for de største forurensningskonsentrasjonene» ... «plasseringen av luftmålestasjonen på Kannik er i tråd med EU-direktiv 2008/50/EF».

Aldri gått inn for datokjøring

I sitt innlegg skriver Moi Nilsen (Frp) videre «Er luften så farlig at det må innføre mulighet for å iverksette datokjøring slik Venstre ivrer for?». Ja, luften i Stavanger er dårlig. Men Moi Nilsen vet godt at Venstres bystyregruppe ikke har gått inn for datokjøring. Dette har jeg personlig forklart Moi Nilsen. Likevel fortsetter han å hevde disse standpunktene på Facebook og nå i avisinnlegg.

I stedet for å så tvil om faktagrunnlaget fra fageksperter og spre usannheter om andre partier, burde Frp konsentrere seg om å ta tak i de samfunnsutfordringene vi sammen står ovenfor. Dårlig luftkvalitet i Stavanger er en av dem. La oss avslutte debatten om hvorvidt vi har et problem eller ei. Problemet er der! Det må bare aksepteres.

Ren luft

Derfor er Venstre for piggdekkgebyr, vasking av veiene, utredning av miljøfartsgrenser og ikke minst innfører vi nå en panteordning for gamle vedovner. Sistnevnte gjøres mulig gjennom inntektene fra piggdekkgebyret og er et viktig tiltak ettersom gamle peiser og vedovner er en minst like stor bidragsyter til dårlig luft som veitrafikken.

Venstre vil gi innbyggerne i Stavanger 365 dager i året med ren luft i Stavanger. Intet mindre. Med målrettede miljøtiltak skal vi komme dit.

Publisert:

Les også

 1. Fra 90 til 80 km/t på motorveien for å ta bort svevestøv

 2. Smarte lyktestolper skal måle luftkvalitet

 3. Bystyret sa ja til piggdekkavgift

Mest lest akkurat nå

 1. Tre nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 3. Kan man legge det i fryseren? Eller helle kokende vann over? Her får du svar om hvordan viruset drepes i tøymunnbind.

 4. Tordnet etter Oilers-ydmykelse: – Det er pinlig

 5. Strenge nasjonale retningslinjer innført: Dette betyr det for Halloween og bursdager

 6. Fant smitte på 344 fly i Norge. De fleste tilfellene kommer fra ett land.

 1. Debatt
 2. Stavanger Venstre
 3. Kannik
 4. EU-direktiv
 5. Miljødirektoratet