Gubbete budsjettkutt rammer private barnehager

DEBATT: Se for deg at det er for godt. Barnehagen du og barna dine er så glad i stenger på nyåret.

«Det er på tide at Ap og resten av sosialistene legger vekk gamle prinsipper om å fjerne alt som er i privat regi», skriver Helge André Njåstad.

Debattinnlegg

 • Helge André Njåstad
  Helge André Njåstad
  Kommunalpolitisk talsmann, Frp
Publisert: Publisert:

Onsdag 24. november protesterte 2000 av Norges private barnehager på grunn av Støre-regjeringens ran av private barnehager på opp mot 400 millioner. Et kutt som vil ramme kvaliteten til de private barnehagene og dermed barn, foreldre og ansatte.

Godt fornøyde

Frp vil med dette vise vår fulle støtte til Norges private barnehager og til PBL (Private Barnehagers Landsforbund) som viser Arbeiderpartiet og Senterpartiet direktekonsekvensen ved det drastiske kuttet som foreslås i statsbudsjett for 2022. Med dette vil vi miste barnehageplasser vi er godt fornøyd med. Undersøkelser viser at barn, foreldre og ansatte er godt fornøyde med de private barnehagene. De som Ap og Sp av uforståelige grunner vil til livs.

Det er da virkelig ikke et ønske fra barnehagene å gå til nedstenging.

Jeg vil kalle dette kuttet for en av de mest gubbete budsjettgrepene i historien. Jeg kan ikke tenke meg én småbarnsfamilie som støtter dette kuttet uansett politisk tilhørighet. Du må være en rimelig livsfjern gammel mann, godt på venstresiden i norsk politikk, for å tro at dette har noe for seg.

Viktigste likestillingsgrepet

Barnehagen som institusjon er kanskje det viktigste likestillingsgrepet Norge har foretatt seg. Full barnehagedekning hadde vært umulig uten de private tilbudene. De private barnehagene har sørget for konkurranse på kvalitet og innhold, flere barn har fått et bredere tilbud og mange kvinner har lyktes med sine gründerprosjekter med å etablere ulike barnehager.

Dersom Støre og co. er seriøse på å destruere det private barnehagetilbudet, så vil jeg kalle det direkte familiefiendtlig og fem skritt i feil retning.

Vi har alle fått med oss sosialistenes, Aps og Sp’s kamp for at alt skal drives av det offentlige. Dette er ikke bare rådyre politiske grep, det er også uønsket.

Luksusfellen

Tidligere denne måneden kunne vi lese om hvordan Oslo kommune de siste årene har brukt 600 millioner på oppkjøp av ti private barnehager. Det er som å kaste penger ut av vinduet. Et grep som burde kvalifisert til en god episode av luksusfellen, om de skulle tatt for seg den kommunale pengebruken.

Alle har tiltro til at private aktører kan drive barnehager godt og at de beriker mangfoldet av barnehager. Alle utenom regjeringen Støre.

Kunnskapsminister Tonje Brenna går så langt som å si at PBL skyver barn og foreldre foran seg før aksjonen. Et drøyt utsagn fra den som selv står for de ødeleggende kuttene. Det er da virkelig ikke et ønske fra barnehagene å gå til nedstenging. Dette er et helt nødvendig grep for å få oss politikere til å innse hva vi er i ferd med å vedta. Ikke minst er det et viktig signal om hva som er i ferd med å skje, til alle de som er helt avhengig av dette tilbudet i hverdagen.

Heier på de private

Fremskrittspartiet heier på de private barnehagene og vil legge til rette for at enda flere kan etablere seg med like gode vilkår som de kommunale. Vi trenger flere private barnehager, ikke færre. Det er på tide at Ap og resten av sosialistene legger vekk gamle prinsipper om å fjerne alt som er i privat regi. Jeg tror dessverre at PBL gjør noe helt nødvendig med sin protest. Uten dette ville vi ikke skjønt alvoret vi står ovenfor når det kuttes i en av våre viktigste velferdstilbud.

Les også

 1. 200 barnehage­plasser kan bli lagt ned – men kun i kommunale barnehager

 2. – Er SV mer opptatt av ideologi enn de mange som jobber og går i private barnehager?

 3. – Barn og foreldre rammes av politisk lockout

 4. – Kom med doku­men­tasjonen på under­finan­sieringen, Lindboe!

Publisert:
 1. Debatt
 2. Barnehage
 3. Private Barnehagers Landsforbund
 4. Barnehagedekning

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 3. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 4. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

 5. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet