Menneskerettighetene har jubileum

DEBATT: I år feirer vi at det er 70 år siden FN vedtok Verdenserklæringen om menneskerettighetene.

Eleanor Roosevelt presenterer Verdenserklæringen for menneskerettigheter i 1948. For første gang anerkjenner alle verdens stater, universelle menneskerettigheter.

Debattinnlegg

 • Sunniva Ueland
  Frivillig i Amnesty International, Norge, Region Sør
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ingen land stemte imot da medlemsstatene i FN vedtok erklæringen i 1948, og menneskerettighetene ble for første gang gyldige for alle mennesker i hele verden.

I Norge i dag er menneskerettighetene i stor grad realisert, men det er ingen grunn til å ta de for gitt. I denne anledningen vil jeg benytte meg av min rett til ytringsfrihet.

Mange friheter

Tenker du egentlig over hvilke rettigheter du faktisk benytter deg av i hverdagen? Om morgenen når du tar toget, setter deg i bilen eller går tur med hunden, har du friheten til å bevege deg fritt, hvor som helst og når som helst. Når du setter deg på skolebenken eller i forelesningssalen i dag, er det med tryggheten om at du har rett til utdanning. Er du hos legen, vet du at du har rett til helseomsorg. Skal du inn til byen for å handle julegaver, kan du kle deg i akkurat hva du vil, være den du vil og du kan holde i hånden til hvem du vil. Er det noe som engasjerer deg eller opprører deg, kan du gå i demonstrasjonstog uten å måtte risikere å bli fengslet. Du kan ytre dine meninger med penn eller i piksel, i avisen eller på sosiale medier. Brenner du for en politisk sak, kan du delta på politiske møter. Du kan gå i kirken, i moskeen eller i synagogen, du kan tro på den guden du vil eller la være å tro. Du kan gifte deg med hvem du vil, og du kan elske hvem du vil. Når du går på kafé eller drikker vin med venner, kan du skåle for friheten uten å bli arrestert.

I mange år har mennesker blitt motarbeidet, forfulgt og i verste tilfeller blitt drept fordi de har kjempet for sine menneskerettigheter. Rettighetene som alle verdens land erklærte seg enig i for 70 år siden. Amnesty International har i over 50 år kjempet for at alle mennesker skal få realisert sine menneskerettigheter. Etter mange fremskritt og seire, er det likevel en kamp som må kjempes. Mange steder i verden blir mennesker fengslet, torturert, til og med henrettet for å blant annet ytre sine meninger offentlig, gå kledd som man vil, eller elske den man vil. Derfor vil jeg be deg om å stoppe opp, og tenke over hvilke rettigheter du faktisk benytter deg av i hverdagen.

Kjenn på takknemligheten

I den anledning vil jeg at vi skal kjenne på takknemligheten over at Verdenserklæringen for menneskerettighetene ble vedtatt, slik at du og jeg kan leve i et demokrati der menneskerettighetene er grunnsteinen. I dag feirer vi 70-årsjubileet for menneskerettighetene, og kanskje møter du på noen i Stavanger sentrum som er kledd i gult – vi fra Amnesty i Stavanger vil dele ut noe godt å bite i og noen hyggelige ord til deg. Ta oss godt i mot - og til slutt: Gratulerer med dagen!

Les også

 1. Hvorfor så taust om Etiopias grove brudd på menneskerettighetene?

 2. Trump er ingen forkjemper for menneskeretter, han er en klovn uten peiling

 3. Menneskerettsforkjemperens iranske forbindelser

Publisert:
 1. Debatt
 2. Amnesty International
 3. Rettigheter
 4. FN

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte frå 15.00: Følg Nærbøs jakt på Europa-tittel og chat med vår reporter her

 2. Erlend (16) omkom i MC-ulykke: – Det har nok aldri vært spilt sånne sanger i begravelser i kirken noen gang

 3. Stor oversikt: Disse veiene stenges under Tour of Norway lørdag og søndag

 4. Øvstebø åpner ny butikk i egne lokaler: – Dette finner du ingen andre steder

 5. Masseslagsmål før Vikings bortekamp

 6. Vinden skapte trøbbel – målet blåste av banen