Løpet er kjørt for pelsdyrnæringen

DEBATT: Sp-politiker og ordfører Dagny Sunnanå Hausken akker seg i Aftenbladet 25. januar over at den nye regjeringen nå har bestemt at norsk pelsdyroppdrett skal fases ut. Det kan umulig være en stor overraskelse for ordføreren at pelsdyroppdrett nå skal avvikles.

«Ser virkelig ikke pelsdyrnæringen og Norges Pelsdyralslag skriften på veggen?» spør Anne S. Lyon. Foto: Shutterstock

Debattinnlegg

 • Anne S. Lyon
  Stavanger
Publisert: Publisert:
Les også

Høyre og Frp sitt svik av ei viktig distriktsnæring

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det norske folk er ganske tydelige på at vi ikke ønsker pelsdyroppdrett i Norge. Ifølge en undersøkelse gjort av Opinion i 2015 er det kun Sp-velgere som ikke har flertall mot pelsdyroppdrett, og nesten 70 prosent av det norske folk totalt er mot pelsdyroppdrett. Vi trenger kanskje ikke vente lenger enn til neste stortingsperiode før vi har et flertall av politikere på tinget som stemmer i tråd med folkets vilje.

Ser virkelig ikke pelsdyrnæringen og Norges Pelsdyralslag skriften på veggen? Hvordan kan det ha seg at, ifølge ordføreren, flere pelsdyrbønder har investert millioner når de vitterlig må være ganske innforstått med at dette er en dødsdømt næring? Er det noen som virkelig tror at folkeopinionen vil snu og folk vil slutte å bry seg om pelsdyrene?

Trenger ikke næringen

Sunnanå Hausken forsvarer også næringen med at den er så nyttig da den bruker slakteavfall som mat til pelsdyrene. Jeg kan tenke meg andre veldig nyttige måter å bruke slakteavfall på, f.eks. å produsere biogass og biodiesel eller mat til kjæledyr. Vi trenger overhodet ikke pelsdyrnæringen for å kvitte oss med dette avfallet. Paradoksalt nok må jo pelsdyrnæringen produsere slakteavfall i store mengder selv, pluss håndtere dyrenes avføring. Mulig vinningen går opp i spinningen?
Sunnanå Hausken mener pelsdyroppdrett er en viktig og lønnsom distriktsnæring. Det kan den umulig være hvis den kun sysselsetter 400 personer på landsbasis. Siden hver pelsfarm har gjennomsnittlig 1-2 ansatte skaper de ikke akkurat mange arbeidsplasser i distriktene. Med svingende pelspriser og uforutsigbar fortjeneste er det ikke snakk om trygge arbeidsplasser heller.

Lever på lånt tid og subsidier

Det er på tide at disse 400 menneskene finner noe annet å gjøre. Det er på tide å ende de unødvendige lidelsene til tusenvis av mink og rev. Pelsdyrnæringen lever på lånt tid og subsidier, er det ikke bare på tide å innse at løpet er kjørt?

Les også

 1. Bondelagsleder om pelsdyrnedleggelsen: - Kjempealvorlig

 2. Høyre og Frp sitt svik av ei viktig distriktsnæring

Publisert:
 1. Debatt
 2. Pelsdyrnæringen
 3. Dagny Sunnanå Hausken

Mest lest akkurat nå

 1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

 2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

 3. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

 4. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

 5. Grupper på 500 skal lage folkefest i Melsheia

 6. Mann i 40-årene mistenkt for ruskjøring