Høyres seks løfter for kunnskapsskolen

DEBATT: Etter fire år med Høyre er norsk skole på rett vei. Elevene lærer mer, de er mer til stede i klassen og flere fullfører videregående.

Publisert: Publisert:

«Mens Stavanger Høyre styrker skolen, skjærer Sandnes Ap til beinet med millionkutt», skriver Aleksander Stokkebø. Foto: Torstein Lillevik

Debattinnlegg

 • Aleksander Stokkebø
  Stortingsrepresentant for Rogaland, Utdannings- og forskningskomiteen (H)
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

9. oktober beskriver Torstein T. Solberg (Ap) seks løfter for skolen der mesteparten handler om å snakke ned Høyre. Han hevder vi står for en kuttskole. Mens Stavanger Høyre styrker skolen, skjærer Sandnes Ap til beinet med millionkutt.
Jeg skal i likhet med Solberg presentere Høyres løsninger og lar de uredelige påstandene falle på sin egen urimelighet:

 1. Tidlig innsats: Elever som ikke fanges opp tidlig, risikerer å oppleve nederlag på nederlag. Vi må starte innsatsen allerede i barnehagen, hvor det nå blir flere voksne og barnehagelærere. Samarbeidet mellom overgangen til skole blir tettere, det blir flere lærere i småskolen og lavere terskel for hjelp. 2018: 300 millioner mer til tidlig innsats.
 2. Lærerløft: Læreren er nøkkelen for elevenes læring. En av Høyres viktigste prioriteringer i skolen er å satse på lærere med solid faglig fordypning og pedagogisk kompetanse. Over 5000 får årlig tilbud om videreutdanning, en tredobling fra forrige regjering.
  Alle elever skal møte lærere med fordypning i faget de underviser i. Derfor har vi innført krav for alle lærere i matte, norsk og engelsk i grunnskolen. Vi øker prestisjen til lærerutdanningen og innfører femårig master – som også betyr høyere lønn – for alle grunnskolelærere. Utdanningen skal ha mer praksis og fordypning, samt bedre opplæring i digitale verktøy.
 3. Høyere status og mer tid: Vi vil at flere gode lærere blir i klasserommet. Derfor innfører vi nye karriereveier og prioriterer flere lærerspesialister.
  Vi vil ha flere yrkesgrupper inn i skolen for å frigjøre tid for lærerne og reduserer unødvendig byråkrati. I norsk ønsker vi kun én karakter i skriftlig, noe som vil gi mer tid og tillit til bedre oppfølging av den enkelte elev.
 4. Kamp mot mobbing: Hvert år blir 17.000 elever mobbet. Det er elever som legger seg med en klump i halsen og våkner opp med vondt i magen. Vi trapper opp kampen med mer ressurser, et styrket barneombud og flere mobbeombud, kompetanseheving og en skjerpet aktivitetsplikt for skolene.
  Og vi skal gjøre mer!
 5. Løft for psykisk helse: Trygghet og trivsel er avgjørende for læring. Helsesøster skal alltid ha en åpen dør for de som trenger det. Derfor har vi ansatt over 600 flere i skolehelsetjenesten, og vi fortsetter satsingen.
 6. Yrkesfag: Uten gode fagfolk stopper Norge. Vi gjør opplæringen mer relevant for hva som venter i arbeidslivet og styrker fagskolene. Vi prioriterer flere læreplasser, øker lærlingtilskuddet og stiller krav om lærlinger i offentlige anbud.

Dette er noen av Høyres skolesaker. Jeg ser frem til å jobbe for en enda bedre kunnskapsskole og er alltid åpen for innspill!

Publisert:

Les også

 1. Tenk om vi kunne herme etter Finland?

 2. Vi må finna ut av det med gutane

 3. Seks løfter for en bedre skole

Mest lest akkurat nå

 1. Thorbjørn Lea ble utskrevet fra sykehus i mars, men er fortsatt på rehabilitering: – Blir fort trøtt og sliten

 2. – Ordningen burde vart frem til det finnes en vaksine

 3. Kvinne (57) dømt for falsk voldtektsanklage mot sin egen nevø

 4. Frontkolliderte med vilje. Frifinnes for drapsforsøk for andre gang

 5. Kalte motstander for «soper». Nå har Sandnes Ulf-spilleren fått straffen sin.

 6. 11 nye korona-tilfeller, tilsammen 51 i Eigersund

 1. Debatt
 2. Stavanger Høyre
 3. Aleksander Stokkebø
 4. Skolehelsetjenesten
 5. Mobbing