Anne Lise Ådnøy bør bli ny biskop

DEBATT: I løpet av kort tid skal det avgjøres hvem som blir ny Stavanger-biskop. Jeg håper Stavanger bispedømmeråd gir fungerende biskop Anne Lise Ådnøy sin anbefaling til Kirkerådet.

«Stavanger bispedømme trenger kontinuitet. Anne Lise Ådnøy har vist at hun har fungert godt som konstituert biskop, og bispedømmet trenger nå at denne roen varer», skriver Eirik Faret Sakariassen.
  • Eirik Faret Sakariassen
    Eirik Faret Sakariassen
    Medlem i Den norske kirke
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Etter avstemningsrunden for ny biskop i Stavanger bispedømme står vi nå igjen med tre gode kandidater med ulike teologiske standpunkt og egenskaper. Bispedømmerådet og Kirkerådet skal foreta viktige valg. Jeg vil løfte fram Ådnøy som den av de tre som best har de kvalifikasjonene Stavanger bispedømme nå trenger.

Hun har sterke brobyggende evner, med evnen til å samle hele bispedømmet. Hun har en helt spesiell evne til å sette ord på hva mennesker i dag søker av åndelighet, og hun evner å møte disse på en meget god måte.

Stavanger bispedømme trenger kontinuitet. Ådnøy har vist at hun har fungert godt som konstituert biskop, og bispedømmet trenger nå at denne roen varer.

Vi trenger en kvinnelig biskop. Stavanger bispedømme har lavest andel kvinnelige prester, og det har tidligere vært vanskelig å få kvinner til å stille som kandidater. Nå må ikke Stavanger gå glipp av denne enestående muligheten. For at Kirken skal gjenspeile samfunnet, bør man velge en kvinnelig biskop for å få opp andelen med kvinnelige prester.

Bør velge en liberal biskop

Vi har et kirkeråd som forrige gang valgte en konservativ biskop. Nå bør de velge en liberal biskop. Dette kan være Kirkekrådets siste sjanse til å velge en liberal biskop. I høst er det kirkevalg, og vi vet ikke om Kirkerådet etter det vil få et flertall av konservative. Jeg som medlem av den liberale listen i kirken, Åpen Folkekirke, forventer at de bruker dagens flertall til å utnevne liberale biskoper.

Bispekandidatene har sagt at de ikke vil flagge homofilispørsmålet så høyt som ved tidligere valg. Men vi må ikke glemme at Kirkerådets sammensetning faktisk er valgt hovedsakelig på grunn nettopp av dette. Dette er fortsatt et viktig spørsmål, og selv om homofile nå kan gifte seg i kirken, kan homofile nektes å arbeide i kirker og menigheter landet rundt. Vi må også være bevisste på at det finnes krefter i Kirken som vil mobilisere til neste kirkevalg for å reversere vedtaket om vigsel for likekjønnede.

Vist at hun er samlende

Ådnøy regnes for å være liberal, men hun er likevel den av kandidatene som best vil kunne virke samlende fordi hennes teologiske ståsted ikke på noen måter er ekstreme, og hun evner å vise stor forståelse for de med et annet standpunkt. Dette har hun vist de halvannet året hun har fungert som biskop.

Da det var utspørring av de fem bispekandidatene i St. Petri-kirka var jeg tilstede. Der viste Ådnøy med sine ord og væremåte at hun er den som bør bli regionens nye biskop. Jeg håper både Stavanger bispedømmeråd og Kirkerådet vil vise mot og velge Anne Lise Ådnøy som biskop.

Publisert: