Venstre ønsket elektrisk ferje til Vassøy

DEBATT: Venstre er imot bro til Vassøy. Det har vi vært siden ideen om bro ble lansert. De to broene som kommer til å utgjøre Vassøy bro, vil bli veldig høye og ødelegge for den flotte kystnaturen mellom øyene på vei ut. Høyden vil være på høyde med bybroen.

Publisert: Publisert:

– Å drifte fergene er billigere når de går på strøm, og omtrent hele merkostnaden med elektrisk ferje blir dekket av statlige støtteordninger, skriver Kjartan Alexander Lunde. Foto: Kristian Jacobsen

Debattinnlegg

 • Kjartan Alexander Lunde
  Leder av Rogaland Venstre
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Trafikkekspertene har vurdert at dersom vi bygger bro vil bilandelen gå rett i lufta. De ønsker i likhet med Venstre heller å bevare kollektivtilbudet til Vassøy med miljøvennlige båter.

Kunne blitt den første

Venstre ønsker at vi skal få fortgang i å få flere nullutslippsferger. Ferja til Vassøy kunne blitt den første elektriske ferja i Rogaland, men i fylkestinget sist uke fikk vårt forslag om dette dessverre ikke flertall. Kun Ap, MDG og SV støttet forslaget.

Venstre har på Stortinget de siste årene fått økt den statlige støtten til elektriske ferjer betydelig. Alle slike ferjer får nå statlig støtte for å komme i gang. Det burde også Rogaland benytte seg av.

Trenger kraftige tiltak

Det er store utslipp både lokalt og globalt som følge av ferger på fossilt drivstoff. På veien mot lavutslippssamfunnet må transportsektoren bli tilnærmet utslippsfri. Da trenger vi kraftige tiltak også til sjøs. Fergesamband egner seg generelt godt til elektrifisering, og er derfor et fornuftig utgangspunkt for videre teknologiutvikling i maritim sektor. Å drifte fergene er billigere når de går på strøm, og omtrent hele merkostnaden med elektrisk ferje blir dekket av statlige støtteordninger.

Ingen i Rogaland

I 2021 vil Norge ha mellom 60 og 100 elektriske ferger. Foreløpig er ingen av disse i Rogaland. Vassøyferja kunne blitt den første elektriske ferja i Rogaland. Venstre vil fortsette å arbeide for miljøvennlige båter til Vassøy.

Publisert:

Les også

 1. Vassøy-bru i det blå

 2. Vassøy – en perle i Storhaug bydel

 3. Et lite skritt i retning bru til Vassøy - men fortsatt skjær i sjøen

Mest lest akkurat nå

 1. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

 2. Høiland fikk tøff beskjed av Berntsen

 3. Dei tek over lokalet til Sjå Inge: – Vil vere ein restaurant/­kafé med trykk på kafé

 4. Storspillet på hjemmebane fortsetter: Sandnes Ulf slo tilbake igjen

 5. Trumps bror på sykehus i New York

 6. Ryfylke­tunnelen måtte stenge et felt på grunn av tysk sykkel­turist

 1. Debatt
 2. Kjartan Alexander Lunde
 3. Elektrifisering
 4. Luftforurensning
 5. Vassøy