Ikke forby feiringen!

DEBATT: Vi mener forbud mot fyrverkeri ikke er veien å gå.

«En gjeng pøbler på Våland burde ikke få definere nyttårsaften for alle andre», skriver Milan Aran og Stine Bentzen i Unge Høyre.

Debattinnlegg

 • Milan Aran
  Unge Høyre
 • Stine Bentzen
  Unge Høyre
Publisert: Publisert:

Forrige uke feiret vi at 2021 endelig er over, og at vi kan starte et nytt år. Det året har noen politikere, og Aftenbladets kommentator Harald Birkevold, valgt å starte med å si at vi burde forby en stor del av feiringen for mange: fyrverkeri. Vi mener forbud ikke er veien å gå.

Det er rart å totalt forby noe den overveiende majoriteten klarer å bruke skikkelig til å skape en fin markering for seg og sine.

Mistillit til befolkningen

Å rope forbud hver gang noe er farlig, vitner om mistillit til befolkningen. Det er et generelt problem at et av politikernes første virkemiddel i Norge er forbud. Slik tankegang har blant annet ført til forbud mot alt fra lakrispiper til segway. I år var det ti stykker som fikk øyeskader av fyrverkeri. Det er ca. 0,002 prosent av befolkningen, også en nedgang fra tidligere år. Dette viser at det bør være mulig å få færre skader uten å forby fyrverkeri.

Et eksempel på tiltak som allerede har blitt innført er forbudet mot raketter uten styrepinner, som fikk antall skader drastisk ned. Andre tiltak kan være å innføre en sertifiseringsordning for de ulike fyrverkeriklassene. Man kan også lovfeste at man må bruke vernebriller når man skyter opp fyrverkeri.

Det er likevel rart å totalt forby noe den overveiende majoriteten klarer å bruke skikkelig til å skape en fin markering for seg og sine. En gjeng pøbler på Våland burde ikke få definere nyttårsaften for alle andre. For å få en tryggere nyttårsfeiring bør vi heller samarbeide med folk, enn å forby.

Mange koste seg

Grunnen til at vi skyter opp fyrverkeri, er at det er en fin måte å markere året som har gått. Selv om Birkevold kaller fyrverkeri for galskap, så vi mange små og store av alle kjønn som koste seg med å se himmelen bli fylt av vakre farger. Vi mener det bør være mulig å ta vare på det fine med fyrverkeriet, samtidig som vi passer på hverandre og tar hensyn.

Les også

 1. «Stopp fyrverkeri-galskapen nå»

 2. Politibil beskutt med fyr­verk­eri: – Det ble skutt på alt og alle

 3. Kastet fyrverkeri inn i en blokk på Sola

Publisert:
 1. Debatt
 2. Fyrverkeri
 3. Nyttårsaften
 4. Harald Birkevold
 5. Unge Høyre

Mest lest akkurat nå

 1. Testet positivt? Dette gjør du

 2. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

 3. Konen var skeptisk da de ringte fra «Mesternes mester»: – Hun hadde aldri sett meg grine før

 4. Har du lagt merke til er at kampropet «ubuntu» er borte. Hva skjedde?

 5. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 6. Stavanger-investorer sprøyter penger inn i e-sport-satsing - vil ikke røpe beløpet