Hvordan skal jeg fortelle mine elever at ikke alle nordmenn vil dem vel?

DEBATT: I dag tok jeg eksamen i praktisk pedagogisk pedagogikk ved UiS, og jeg gleder meg til å bli lærer. Men jeg er også bekymret. For jeg lurer på hvordan jeg skal formidle gode verdier til mine fremtidige elever.

«Hva slags ungdom jeg kommer til å undervise i fremtiden kommer helt an på de holdningene de møter i dag. Derfor har jeg en bønn til alle foreldre. Vær så snill og tenk på hva du sier, for ordene dine har stor makt», skriver Maria Smith Fredriksen.
  • Maria Smith Fredriksen
    Fremtidig lærer
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I høst hadde jeg praksis på en skole i en klasse med ungdommer som er relativt nye i landet. En hyggeligere gjeng har jeg aldri møtt.
Jeg er sterkt inspirert av hvordan de klarer å ta vare på hverandre i klassen, tross ulike religioner og kulturer. Men i dag har jeg en klump i magen, for i det siste har jeg sett en tendens i vårt norske samfunn jeg verken kjenner meg igjen i, eller ønsker å identifisere meg med.

Les også

Inn i vårt mørke hus; Lucia-rasismen

Hatet som florerer fritt

Noen har blitt så opptatt av å ta vare på det norske at de legger igjen respekten for andre mennesker hjemme. Jeg tenker på den harde flyktningpolitikken, og jeg tenker på hatet som får florere fritt i kommentarfeltene på sosiale medier. Flyktningpolitikken kunne jeg skrevet en egen artikkel om, men her vil jeg skrive om de holdningene mange nordmenn virker å ha.

For om de hatefulle ytringene finnes på sosiale medier, tror jeg de også finnes på pauserommet på arbeidsplassen, i samtale med naboen over hekken, eller hjemme rundt middagsbordet. Hvordan skal jeg fortelle mine flotte elever at ikke alle nordmenn vil dem vel? At noen nordmenn faktisk tror at muslimene gjemmer våpen i hijaben? Og hvordan skal jeg forklare dem at hatefulle ytringer mot utlendinger og muslimer på Facebook er like vanlig som taco i norske hjem på fredagskvelden?

Les også

Sylvi Listhaug: – Folk ønsker å framstille meg som et forferdelig menneske

Les også

Listhaug reagerer på rasismeanklager

Holdninger går i arv

Som lektorstudent midt i utdanningsløpet har jeg gjort meg en del tanker om det å være lærer i fremtidsskolen. Når jeg leser om hvordan skolen har utviklet seg de siste 50 årene, ser jeg hvordan pedagoger og politikere har stått sammen for å utvikle en skole der alle elevene kjenner at de er ivaretatt og inkluderte. Ikke som like, men likeverdige. I læreplanen er målet å skape det integrerte mennesket. I denne sammenhengen betyr det å utdanne mennesker til å bli demokratiske samfunnsborgere med respekt for andre mennesker og deres meninger. Men skolen er en refleksjon av samfunnet, og hvis samfunnet synes det er greit med hatefulle ytringer mot dem som har en annen kultur enn oss, blir det vanskelig for meg som lærer å få elevene til å forstå hvor viktig respektfulle holdninger faktisk er. For holdninger går i arv og kommer inn i skolen med barna og ungdommene. Og nettopp fordi holdningene hjemmefra sitter så godt, blir det vanskelig for meg som lærer å plukke disse vekk til fordel for verdier som bidrar til respekt for andre mennesker uansett hudfarge, religion eller kultur.

Det som forundrer meg mest, er hvordan vi i et samfunn som har mer tilgang på kunnskap enn noen gang, virker å være så ukritiske i hva vi velger å tro på. Internett bugner over av vandrehistorier som blir vedtatt og opplest som sannhet av fremmedfiendtlige grupper.

Les også

Bent Høie: Sylvi Listhaug er klassens tillitsvalgte med ansvar for å tale klasseflertallets sak

Noen ganger tror jeg mange nordmenn ser for seg en horde av hijabkledde flyktninger som tramper ned den rosemalte dørterskelen vår, og som ligger på lur med sablene sine i tilfelle noen skulle si noe stygt om Allah slik at de kan drepe de gudløse. Sannheten er at det finnes ekstreme mennesker i alle leire. På høyresiden, på venstresiden, hos kristne og muslimer. Sannheten bør jo være det vi retter oss etter. Det er en stund siden vi sluttet å tro på troll i skogen. Kanskje det er på tide å slutte å tro på vandrehistorier uten sikker kilde også?

Les også

Listhaug til Joner og folks Facebook-aksjon: Vi lar oss ikke stoppe av hylekoret

Les også

Hylekor mot Listhaug

Ord har stor makt

Hva slags ungdom jeg kommer til å undervise i fremtiden kommer helt an på de holdningene de møter i dag. Derfor har jeg en bønn til alle foreldre. Vær så snill og tenk på hva du sier, for ordene dine har stor makt. Så stor makt at det kan forandre et helt samfunn. Men om det blir til det bedre eller verre, ligger ikke hos meg som lærer, men hos deg som forelder. Vi har hørt uttrykket før, men det er viktigere enn noen gang: Fremtiden ligger i våre hender.

Publisert: