All matproduksjon skal være bærekraftig

DEBATT: I Aftenbladet 14. mars protesterer Brynjar Berg mot at et lakseoppdrett skal få etablere seg i nærheten av hans kråkebollefarm i Lysefjorden.

Jøsenfjorden er og en typisk terskelfjord på lik linje med Lysefjorden (bildet). Undersøkelser derfra viste ingen målbare effekter fra fiske, dyr og folk på bunnen, mener Trine L. Danielsen.

Debattinnlegg

 • Trine L. Danielsen
  Senior prosjektleder i Blue Planet, Stavanger
Publisert: Publisert:
Les også

Frykter eksklusive kråkeboller blir ødelagt av oppdrettskloakk

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bekymringen er på lik linje med den oppdrettsaktørene i Rogaland følte da fylkesmannen stoppet videre vekst for havbruk i Rogaland i 2007 pga. manglende kunnskap om miljøtilstanden i fjordene våre. Gjødsling i fjord og sjø skjer blant annet ved avrenning fra landbruk, havbruk, renseanlegg, elver og byer.

Gikk sammen

For å kunne forstå fjordsystemet bedre og dokumenter miljøtilstand over tid, gikk oppdrettsaktørene sammen med Havforskningsinstituttet og UNI Research Miljø og fikk etablert og igangsatt et miljøovervåkingsprogram i Rogaland i 2010. Det er senere utvidet til Hordaland og Nordland.

Prosjektet «Marine overvåking Rogaland» har pågått i sju år. Vannkvalitet og næringssalter samt bunndyr og makroalger er undersøkt, og resultatene viser god miljøtilstand i fjordene i Rogaland. Fjordene tåler den gjødsling som pågår i dag, og de tåler vekst.

Jøsenfjorden er og en typisk terskelfjord på lik linje med Lysefjorden. Den har mange års erfaring med fiskeoppdrett. Her har Havforskningsinstituttet i tillegg utført egne undersøkelser og analyser mht. til eventuell opphoping av fiskegjødsel og annet. Undersøkelsene viste få eller ingen avtrykk fra avrenning fra fiske, dyr og folk, men derimot, og naturlig nok, trær, løv og annet som lå på bunnen. Undersøkelsene viste derimot ingen målbare effekter fra fiske gjødsel på bunn.

Viktig for Norge

Effektiv matproduksjon i sjø er framtidsrettet og viktig for Norge. Systematisk dokumentasjon er viktig for å få kunnskap om eventuelle endringer i miljøtilstand over tid. Miljø overvåkingsrapportene og video ligger tilgjengelig på www.Blueplanet.no hjemmesider. https://www.blueplanet.no/marin-overvaking.

Havnasjonen Norge satser på mer bærekraftig matproduksjon. Vi har fjordene, kunnskapen og mulighetene. All matproduksjon skal være bærekraftig, derfor er dokumentasjon og kunnskap om miljø viktig for alle.

Les også

 1. Frykter oppdrett i Lysefjorden vil føre til utslipp

Publisert:
 1. Trine L. Danielsen
 2. Lysefjorden
 3. Havforskningsinstituttet
 4. Miljø
 5. Jøsenfjorden

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag morgen går strømprisen til himmels

 2. Viking leder - holder det til tre poeng?

 3. Medaljehåpet lever for Viking etter sterk borteseier

 4. Nå er det nesten umulig å få tak i ved i Stavanger og Sandnes

 5. Charlotte Østborg (30) har begynt å skjule ansiktet til datteren på sosiale medier. Hun er ikke den eneste

 6. Brannvesenet måtte redde pipefast fugl