Viktig med åpenhet i Jåttåvågen-utbyggingen

DEBATT: Under overskriften «Store penger, liten by» skriver kommentator Harald Birkevold om utviklingen av Jåttåvågen i fortid og fremtid. Jeg er veldig enig i hans hovedpoeng: Åpenhet, innsyn og medvirkning må være selvsagt når kommunen nå går inn i et partnerskap for den videre utvikling av området.

«Når det gjelder det videre arbeidet i Jåttåvågen, så er jeg helt sikker på at alle både ansatte og private og folkevalgte styremedlemmer gjerne vil snakke så lenge og så mye de bare får anledning til, til alle som vil høre på», skriver John Peter Hernes.

Debattinnlegg

 • John Peter Hernes
  John Peter Hernes
  Gruppeleder i Stavanger kommunestyre (H)
Publisert: Publisert:
Les også

Harald Birkevold: Store penger, liten by – åpenhet om Jåttåvågen-prosjektet er nødvendig

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Samarbeidsavtalen mellom Entra, OBOS og Camar – og kommunens eiendomsutviklingsselskap Stavanger Utvikling AS, har stor betydning for utviklingen i Stavanger i mange år fremover. Det er av og til vanskelig å forstå hvor strategisk viktig, vanskelig og langsiktig det er med eiendoms-/byutvikling. Etter å ha bygget i 20 år i Jåttåvågen, er vi fortsatt bare halvveis.

Se til Oslo

For å bidra til både økt innsyn og innsikt, vil jeg gjerne supplere på noen få poenger i Birkevolds historiefortelling om Jåttåvågen. La oss begynne der han har helt rett. Når Hinna Park kom med ideen om utvikling av Jåttåvågen som en ny bydel, var Oslos IT Fornebu både en inspirasjon og en trussel. Selv om vi skal skrelle vekk noe av den oppglødde stemningen fra dotcom-bølgen rett før tusenårsskiftet, så bør nok Stavanger fortsatt se til Oslo og både inspireres og skremmes til handlekraft i egen by.

Så en misforståelse. «Eiendomsutviklerne i Smedvig og Gjedebo-systemet» presset slett ikke på for å få stadion lagt til Jåttåvågen. Nesten tvert imot. Jon Gjedebo selv formulerte det sånn: «Hvilke synergier har stadion på Eiganes gitt? Der er ikke engang en pølsebod i nærheten.»

Ektefødt barn av Høyre

Samarbeidsformen som nå er valgt for fremtiden i Jåttåvågen, er slett ikke noe som skyldes byens nye politiske flertall. Både ideen og verktøyet for en mer aktiv og langsiktig kommunal rolle i byutviklingsprosjekter som Jåttåvågen, er et ektefødt barn av Høyre og samarbeidspartiene i Stavanger. Jeg deler også gjerne noe av æren med SV som tidligere hadde lansert ideen om et eget kommunalt tomteutviklingsselskap. Da saken om etablering av Stavanger Utvikling KF var oppe i bystyret, stemte SV og Rødt sammen med Høyre og de andre partiene. Ap stemte som eneste parti mot. Så skal jeg berømme Ap for å ha klokskap til å endre mening i etterkant.

De gamle verktøyene fra Rettedal-tiden, med store hovedutbyggingsområder som kommunen ervervet med hard hånd, er ikke lenger ønskelig eller mulig. Derfor har jeg hatt gleden av å være med og utvikle nye verktøy i form av Stavanger Utvikling KF og samarbeidsmodeller. Det er en god kombinasjon av både kommersielle og samfunnsmessige hensyn som gjør det smart. Samarbeid med sterke private selskap tilfører kapital og kompetanse, som reduserer risikoen. Langsiktig gjør det at kommunen kan få større gevinst i form av fremtidige inntjeningsmuligheter. Og for eksempel også i form av økt mulighet til å få med sosial boligbygging som en del av helheten.

Viktig med åpenhet

Denne kombinasjonen av hensyn gjør at det i styrerommene er smart med både kompetente folkevalgte og rent kommersielle. Politisk bakgrunn i seg selv skal ikke være verken kvalifiserende eller diskvalifiserende. De som kombinerer faglig innsikt og politisk kompetanse, er gode ressurser i et styre som steller med viktige oppgaver for samfunnet.

Så er det selvsagt viktig med åpenhet. Offentlig tilgjengelige registre sikrer allerede at alle roller er kjent. Våkne medier skal ha lett tilgang til alle aktører for å diskutere og belyse alle tenkelige og utenkelig problemstillinger som måtte være av interesse.

Når det gjelder det videre arbeidet i Jåttåvågen, så er jeg helt sikker på at alle både ansatte og private og folkevalgte styremedlemmer gjerne vil snakke så lenge og så mye de bare får anledning til, til alle som vil høre på. Alle anledninger til å oppklare eventuelle spørsmål, og gjerne i sammen slengen få markedsført mulighetene i området vil være kjærkommen.

Spennende muligheter

Vi vet at de fleste som bor i Jåttåvågen stortrives, og at området byr på spennende muligheter for eksisterende og nye bedrifter. Jeg vil i stå på for at planene og visjonene for området til og med skal friste Aker BP tilbake på sporet om samlokalisering og utvidelse i Jåttåvågen, nå når Paradis-alternativet har forsvunnet.

Les også

Harald Birkevold: Store penger, liten by – åpenhet om Jåttåvågen-prosjektet er nødvendig

Les også

De kapret storkontrakt i Jåttåvågen

Les også

Kristin Hoffmann: «Er ’god takt og tone’ nok til å regulere politikere og toppbyråkraters overgang til investor- og eiendomsbransjen?»

Les også

Kristin Hoffmann: «Paradis kan bli et nasjonalt eksempel på lokalt engasjement hvor nye politikere lytter til velfunderte synspunkter»


Les også

Birkevold i Bakvendt-Paradis

 • Harald Birkevold: «Viderverdighetene rundt Aker BP og Paradis-utbyggingen har mange årsaker. Lokale aktivister har sin del av ansvaret. Men det har sannelig overivrige folkevalgte også.»

Les også

 1. Aker BP droppet Paradis - kan være på vei til Sandnes

 2. Dette går Stavanger glipp av i Paradis

 3. – Det nye flertallet i Stavanger må overbevise næringslivet om at arbeidsplasser er viktige for dem

 4. Aker BP dropper kontor i Paradis: – Hvis de ikke finner Stavanger attraktivt nok, får det bare være

 5. Full krangel om Paradis-utbygging

 6. Maktskiftet i Stavanger gir usikkerhet rundt Paradis-utbygging

Publisert:
 1. Debatt
 2. Jåttåvågen
 3. Paradis
 4. Hinna
 5. Harald Birkevold

Mest lest akkurat nå

 1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 2. Jerv-spilleren klikket full­stendig: – Jeg mistet hodet

 3. Kreftsyk måtte vente på hjelp i to timer da alarm­systemet ikke fungerte

 4. Ny topp­etasje for topp-politikere og deres gjester – det liker ikke en nabo

 5. Her er 17. mai-pro­grammene for 16 lokale kommuner

 6. Ein russegut som sel seg for å rulla, er ingenting for ei russe­jente. Ein mannleg bussjef, derimot, det er noko anna