Høyre tenker feil om barnevern

BARNEVERN: I sin leder mandag 5. august erklærer Stavanger Aftenblad seg enig i Høyres påstand om at kommuner med færre enn fem ansatte i barnevernet ikke kan gjøre en god nok jobb for de mest sårbare barna. Det er likevel ikke der skoen trykker mest.

Debattinnlegg

 • Kari Nessa Nordtun
  Gruppeleder og ordførerkandidat, Stavanger Ap
 • Ine Haver
  Listekandidat, Stavanger Ap
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Dette er i seg selv en interessant diskusjon, men det hjelper ikke med større enheter når det virkelige problemet er at kontaktpersonene – enten de jobber på et kontor med fem, femti eller hundre kolleger – har altfor mange saker å jobbe med.

Les også

LEDER: Kommunene må samarbeide om barnevern

Å lage større barnevernenheter er i beste fall å skyve det virkelige problemet foran seg.

Gjennom grasrotaksjonen #heierna har tusenvis av ansatte i barnevernstjenesten over hele Norge engasjert seg for å få gjennomslag for at barnevernstjenesten bør styrkes med flere stillinger. Dette fordi de ønsker å ha bedre tid til hvert enkelt barn og familie, og sørge for å gi forsvarlig og lovpålagt hjelp.

Les også

Hun er en av frontfigurene bak #heiErna, grasrotoppgjøret for flere stillinger i barnevernet

Det er der fokus bør ligge. Arbeiderpartiet ønsker å øremerke midler til å styrke barnevernstjenesten med flere stillinger. Lokalt i Stavanger har også SV, MDG og Rødt gitt uttrykk for at de støtter en slik satsing.

Det betyr ikke at det ikke kan være gevinst i å slå sammen mindre enheter til større. Flere steder rundt om i landet finnes det allerede i dag mindre kommuner som samarbeider på dette området på tvers av kommunegrenser, blant annet i forhold til akuttberedskap. Geografiske forhold og bosettingsmønster gjør at det uansett vil være utfordrende å ha tilfredsstillende akuttberedskap uten flere ansatte.

Organisering kan være et viktig virkemiddel, men det vil ikke være løsningen alene. Vi vet at flere kontaktpersoner i både små og store kommuner kan sitte med over 30 saker hver. Ifølge FO bør det innføres en bemanningsnorm som sier at ingen kontaktpersoner bør ha mer enn 15 saker.

I stedet for å avvise at staten har et ansvar for et bærekraftig barnevern forsøker Høyre å sette fokus på småkommunenes problemer. Regjeringspartiene bør heller være med å diskutere – og ta ansvar for – bemanningssituasjonen i barnevernet i Norge.

Les også

 1. Høyre: Det handler ikke bare om antall stillinger

Publisert:
 1. Barnevern
 2. Regjeringen
 3. Leder
 4. Stavanger Aftenblad
 5. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Full stopp i massevaksineringen i Stavanger

 2. Slåsskamp utenfor Beverly i Stavanger. Mann i 30-årene kjørt til legevakt

 3. 50 skjeletter, en gris, 12 mynter, en blyplombe, et gravkammer, sigaresker, ølkorker og ganske mange spørsmålstegn har dukket opp under domkirkegulvet

 4. Byantikvaren i Sandnes håper denne eiendommen tas vare på. Det er det en spesiell grunn til

 5. Bare 10 i hver buss. Gjelder det også de som har hatt korona? Smittevernoverlegen svarer

 6. Hun vil ikke være hans hemmelige elskerinne, men klarer ikke stoppe