Vi gjør klimaarbeid som virker

DEBATT: Hvordan kan massive utslippsreduksjoner, milliardinvesteringer i fornybart og ingeniører som bygger havvindmøller være i strid med Paris-målene?

«Er det retorikk eller handling som gjør at Statoil har bygget verdens første flytende vindmøllepark utenfor Skottland og investerer stort i solceller i Brasil», spør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Debattinnlegg

 • Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
  Administrerende direktør i Norsk olje og gass
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Olje og gass er ressurser som har bidratt til å skape en moderne verden og en fantastisk teknologiutvikling, som har kommet både andre deler av samfunnet vårt til gode og bidratt til bedre liv. Verden gjorde seg avhengig av olje og gass lenge før man var klar over at utslippene bidrar til global oppvarming. Dette er ikke olje- og gasselskapenes ansvar alene, men en utfordring som må løses sammen med de enkeltes lands myndigheter og gjennom globalt samarbeid.

La det ikke være noen tvil: Norsk oljenæring støtter Parisavtalen og legger til grunn de energiscenarier for 2050 som tar høyde for klimamålene nås. Det betyr mindre fossilt brensel og langt mer fornybar energi. Men det trengs en grunnmur av kompetanse, teknologi og ikke minst økonomiske muskler for å få til dette. Vi fører ingen kamp mot Parisavtalen, men jobber tvert imot for at norske klimamål, EUs kvotesystem og Parisavtalen skal følges opp.

Det er ikke moralske pekefingre som kommer til å løse klimautfordringen.

Retorikk eller handling?

I lørdagsavisen (21.10) hevder Aftenbladet at oljenæringen bruker retorikk for å fremstille seg som offensive i klimaarbeidet, men handler i strid med klimamålene.

Er det retorikk eller handling som gjør at Statoil har bygget verdens første flytende vindmøllepark utenfor Skottland og investerer stort i solceller i Brasil? Er det retorikk eller handling som gjør at Shell leverer hydrogen til biler i Tyskland, og har bygd et anlegg for å rense og lagre CO₂-utslipp i Canada?

Total er en av verdens største produsenter av solenergi. Shell er en av verdens største produsenter av biodrivstoff. Teknologisenteret på Mongstad er verdens største anlegg for testing og utvikling av CO₂-fangst – en teknologi som er avgjørende for å nå klimamålene. Statoil lagrer allerede over en millioner tonn CO₂ under havbunnen hvert eneste år. Listen fortsetter. Olje og gassbransjen er en høykompetent teknologidriver som utvikler løsninger og gjør investeringer for framtiden, som faktisk gjør en forskjell.

Polarisert debatt

At Aftenbladet problematiserer ordbruk som «best i klassen» og «lavest utslipp ved produksjon» fra oljenæringen, forteller om en polarisert klimadebatt i Norge.

At vi i dag produserer olje og gass med halvparten av utslippene av det globale gjennomsnittet, er ikke retorikk, men fakta. At Norge er verdens eneste land som dokumenterer alle utslipp til sjø og luft, er ikke retorikk, men resultatet av strengt regelverk fra myndigheter og oppfølging av nettopp olje- og gasselskapene på norsk sokkel.

At det i mange tiår har vært forbud mot fakling i Norge, og at vi heller bygde rør til markedene, har bidratt til at Europa er langt mindre avhengige av kull, som forurenser mye mer. Det er ikke retorikk når vi sier at Storbritannia bruker norsk gass for å kvitte seg med kull.

Olje- og gassbransjen i Norge har allerede lave utslipp fra produksjon, men vi skal bli enda bedre. Vi har satt oss helt konkrete mål om å redusere utslipp, vi skal utvikle lavutslippsløsninger, og vi vil bidra til at Norge skal bli det landet som fanger og lagrer CO₂-utslipp fra industrien.

Massiv innsats

Det er ikke moralske pekefingre som kommer til å løse klimautfordringen. Ei heller konspiratoriske teorier. Det er massiv innsats fra alle parter som vil få oss dit Parisavtalen har besluttet. Og her skal vi i olje- og gassbransjen gjøre vår del. Både ved å utvikle løsninger som reduserer utslipp fra den oljen og gassen som verden fremdeles vil være avhengig av, og ved å utvikle og investere i fornybare energikilder.

Les også

 1. Oljebransjens siste store kamp

 2. Her er Statoil i medvind

Publisert:
 1. Debatt
 2. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
 3. Parisavtalen
 4. Fornybar energi
 5. Solenergi

Mest lest akkurat nå

 1. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

 2. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 3. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 5. Scoret syv (!) mål i samme kamp - motstander rykket ned

 6. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu