La firerkravet i matematikk stå

DEBATT: På den internasjonale lærerdagen 5. oktober ble Ap og Sp enige om å fjerne firerkravet i matte for lærerutdanningen.

«Aldri før har det vært så mange kvalifiserte søkere til lærerutdanningen, og flere lærerstudenter fullfører studiene uten forsinkelser», skriver Rogaland Unge Høyre.
  • Debatt
Publisert: Publisert:
  • Innlegget er skrevet på vegne av arbeidsutvalget i Rogaland Unge Høyre: Mille Sofie Kvannli (leder), Martin Nese Johnsen (1. nestleder), Kornelius Vold (2. nestleder), Håvard Sømme, Kristina Gjerde Knutsen, Karen Nitoiu og Juliane Jensen.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Dette på en dag som skal være en hyllest til alle lærere og sette søkelys på FNs bærekraftsmål nummer 4; «[man skal] innen 2030 oppnå en vesentlig økning i antall kvalifiserte lærere.» Dette er ikke bare veldig skuffende, men også dårlig politikk for oss elever. Da Høyre innførte firerkravet i P-matte, var det for å forsikre oss om at alle skoleelever skulle møte dyktige lærere i klasserommene. Likevel ønsker Ap og Sp å føre en politikk som går på bekostning av oss elever. Alle elever fortjener verdens beste lærer. Det er en lærer med høyere kompetanse, ikke mindre!

Med en borgerlig regjering har rekordmange lærere søkt etter- og videreutdanning, og det har blitt 4200 nye lærere siden 2014.

Skikkelig skuffende

I regjeringssonderingene på Hurdalssjøen virker det som om det viktigste prosjektet til den nye regjeringen er å redusere politikken vi har innført. Det er skikkelig skuffende at det første de gjør når de kommer i regjering etter åtte år, er å føre en politikk som rammer oss elever og sørger for at vi får mindre kvalifiserte og dyktige lærere i den norske skolen. Det er veldig mange utfordringer de kunne valgt å gjøre noe med i stedet.

Aldri før har det vært så mange kvalifiserte søkere til lærerutdanningen, og flere lærerstudenter fullfører studiene uten forsinkelser. Det betyr at firerkravet funker. Norske lærere burde ha grunnleggende kompetanse i den enkleste matematikken på videregående, og skal være best mulig forberedt til å lære en ny generasjon med skoleflinke elever, som igjen skaper muligheter. Lærerne gjør kanskje verdens viktigste jobb, og da er det bra at de beste elevene blir lærere.

Mer attraktiv utdanning

Med en borgerlig regjering har rekordmange lærere søkt etter- og videreutdanning, og det har blitt 4200 nye lærere siden 2014. Ved å stille krav til lærerstudentene har vi gjort lærerutdanningen mer attraktiv, slik at flere søker seg inn på studiet. Å fjerne disse kravene vil ikke gjøre annet enn å skape en drastisk nedgang i søkertallene og garantere at fremtidens elever ikke får den kvalifiserte hjelpen de faktisk trenger.

Det er ikke slik at folk klager på at de ikke kom inn på kirurgstudiet siden de ikke oppfylte kravene, hvorfor skal vi da stille mindre krav til et like viktig yrke? Yrket som oppdrar og lærer opp barna våre!

Publisert: