Skatteparadisene: Hemmeligholdet fortsetter, ønsker vi ikke å få de som skjuler seg fram i lyset?

DEBATT: Vi trodde at avsløringene om vidstrakt skatteunndragelse og skjulte transaksjoner som har lagt til rette for menneskehandel og eksport av drivstoff til bombefly i Syria, skulle vekke et ønske om å få hemmelighetene fram i lyset. Tok vi feil?

Publisert: Publisert:

«Åpenhet og offentlig tilgang på informasjon er en grunnstein i et fungerende demokrati», skriver Tuva Krogh Widskjold i Changemaker, som er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon.

Debattinnlegg

 • Tuva Krogh Widskjold
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tuva Krogh Widskjold er påtroppende leder av Changemaker, som er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon.

For under to måneder siden fikk vi innsyn i den største dokumentlekkasjen noen sinne. Panama-papirene ga oss et blikk inn i en global hemmeligholdsindustri som legger til rette for systematisk skatteunndragelse og gjør det mulig for både kriminelle nettverk, flernasjonale selskaper så vel som statsledere å operere i det skjulte.Få med deg denne videoen:

Gjennom omfattende nettverk av hemmelighold ender disse pengene på bankkontoer i skatteparadis i stedet for i statskassa.

Trenger skattepengene

Gratis helsevesen eller utdanning er utrolig nok ikke gratis. Det er fullstendig avhengig av selskapers og enkeltpersoners skattebidrag. Konsekvensene i land med mindre ressurssterke skattemyndigheter, er likevel enda større enn i Norge. Mange fattige land trenger sårt skattepengene som blir lurt unna til å bygge opp helt grunnleggende helse— og utdanningssystem. Gjennom omfattende nettverk av hemmelighold ender disse pengene på bankkontoer i skatteparadis i stedet for i statskassa.

Finanskomiteen på Stortinget behandler i disse dager forslag til endringer i ligningsloven. Forslaget sier nå at alle selskaper med aktiviteter i flere land skal vise hvor mange ansatte de har, hvor mye de omsetter, tjener og skatter i hvert land, såkalt land-for-land-rapportering. Dette kunne vært et viktig ledd i å sikre økt åpenhet – om bare tallene faktisk hadde vært tilgjengelige.

Her er enda en illustrerende video:

Regelverket vil skape unødvendige hinder for fattige lands evne til å beskatte næringsvirksomhet på en bærekraftig måte.

Får ikke innsyn

Forslaget ønsker å hindre offentlighetens innsyn for alle økonomiske og bedriftsmessige forhold «uavhengig av om det er av konkurransemessig betydning å unnta dem fra offentlighet». Det betyr at du og jeg, og de tusen journalistene som var sentrale i Panama-opprullingen, ikke får innsyn i grunnleggende selskapsinformasjon, selv om denne informasjonen ikke oppfattes som sensitiv. Dette er et stort skritt tilbake fra de eksisterende land-for-land-rapportene som kreves av blant annet utvinningsindustrien. Disse er begrensede, men i det minste offentlig tilgjengelige.

Finansdepartementet kunne lagt til rette for at skattemyndighetene i fattige land skulle fått benyttet seg av informasjon som er lett tilgjengelig, og som de trenger for å kreve sine rettmessige skatteinntekter. I stedet bidrar vi til å bygge opp enda et lag av hemmelighold. Ved å gjøre informasjonen hemmelig og basere informasjonsutvekslingen mellom land på eksklusive informasjonsutvekslingsavtaler, vil regelverket skape unødvendige hinder for fattige lands evne til å beskatte næringsvirksomhet på en bærekraftig måte.

70 personer fra verdenseliten knyttes til skatteparadiser:

Les også

Se hele oversikten her

Åpenhet og offentlig tilgang på informasjon er en grunnstein i et fungerende demokrati.

Ødeleggende hemmelighold

På toppmøtet om antikorrupsjon, arrangert i London, 12. mai, tok 11 sentrale land til orde for en offentlig land-for-land-rapportering. Åpenhet og offentlig tilgang på informasjon er en grunnstein i et fungerende demokrati og en viktig nøkkel for at det sivile samfunnet og media, både i Norge og internasjonalt, skal kunne åpne døren til det ødeleggende hemmeligholdet.

Stortingspolitikerne i finanskomiteen skal legge frem sin innstilling senere denne måneden.

Changemaker håper at komitémedlemmene er like lei av hemmeligholdet som vi er, og sikrer den åpenheten som kan sikre fattige lands tilgang på egne skatteinntekter og forhindre nye skandaler i framtiden.

 • **Fotballmannen Rune Hauge koplet til Panama papers:
Les også

Refser mediene for elendig jobb

**

 • **Nå kan hvem alle orientere seg i skandalen:
Les også

Nå kan du søke i Panama papers-dokumentene

**

 • **Oljefondet også i søkelyset:
Les også

Må svare for kontakt med skatteparadiser

**
Aftenbladets Harald Birkevold:

Publisert:

Les også

 1. Tidenes skittentøyvask

Mest lest akkurat nå

 1. Elever i Stavanger og Sola har fått påvist covid-19

 2. Vil skape et robot-eventyr på Tau

 3. Kristoffs trener om den gule triumfen: – Helt ubeskrivelig

 4. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

 5. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 6. Slagsmål i Stavanger sentrum

 1. Debatt
 2. Panama papers
 3. Skatteparadis
 4. Skatteunndragelse