Eldre føler seg som produkter i en industribedrift

DEBATT: Det er forskjell på å få servert mat fra gryter og panner i eget kjøkken, enn å få den tilkjørt i plastposer og servet oppvarmet.

Publisert: Publisert:

«De senere år har helsetjenester til eldre blitt vurdert utfra lønnsomhetsprinsippet», skriver Hilmar Egeli. Foto: Marie von Krogh

Debattinnlegg

 • Hilmar Egeli
  Tidligere leder i Stavanger eldreråd
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

For noen år tilbake pågikk en diskusjon om avvikling av kjøkken på byens sykehjem og heller lage maten på et storkjøkken.

Siste bosted

Resultatet ble at kjøkkenet ble lagt ned for en del kommunale sykehjem. De ideelle private sykehjem beholdt sine kjøkken. Sykehjem er for mange eldre siste bosted (hjem). Som en beboer på sykehjem sa til meg: «Det er rart at de vil ta fra oss kjøkkenet. Det heter jo sykehjem og aldershjem. Hvilke hjem i byen er det som ikke har kjøkken?»

Jeg var, som leder av daværende eldreråd, medlem av planleggingsgruppen for nytt sykehjem i Lervig. Også der var det diskusjon om kjøkken på det nye sykehjemmet. Resultatet ble at gruppen anbefalte kjøkken innplassert i det totale bygningsareal. Nå når Lervig sykehjem snart er ferdigstilt,
oppstår en merkelig diskusjon i det politiske miljøet om en skal bruke kjøkkenet. Dette er bare for å spare penger på å lage mat til eldre mennnesker, hvor ca. 60 prosent er underernærte.

Har en god sak

De senere år har helsetjenester til eldre blitt vurdert utfra lønnsomhetsprinsippet. Eldre føler seg som produkter i en industribedrift.
Jeg støtter helt og fullt Kåre Reitens uttalelse i Aftenbladet 15. februar om kjøkkendrift på Lervig sykehjem. Han har en god sak.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Haaland hyller sitt store idol: – Det er vilt. Den mannen er ikke normal

 2. 65 færre ansatte i skolen: – Vi er alvorlig bekymret

 3. Thorbjørn Lea ble korona­smittet i mars. Slik preges han av sykdommen åtte måneder senere

 4. Rolf Kristian Larsen med hovedrolle i filmen om alle norske katastrofers mor: «Nordsjøen»

 5. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 6. Tre nye smittetilfeller i Stavanger - ett med ukjent smittekilde

 1. Sykehjem
 2. Kjøkken
 3. Eldre