På tide å velge den gylne middelvei!

DEBATT: I en opphetet politisk debatt nå foran valget, er det et parti som ikke roper så høyt, men som etter min mening representerer «den gylne middelvei» og gode prinsipper: Venstre.

«Et Venstre godt over sperregrensen vil bli et godt korrektiv på Stortinget», skriver Øystein Røiseland. Her Trine Skei Grande under valgkampen.

Debattinnlegg

 • Øystein Røiseland
  Øystein Røiseland
  Bryne
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De får min stemme, og har i praksis gjennom sin lange historie vist at mennesker med ulike livssyn kan stå sammen og respektere hverandre. Noe landet vårt nå trenger. Et Venstre godt over sperregrensen vil bli et godt korrektiv på Stortinget, enten statsministeren heter Erna eller Jonas, og vil bidra til å hindre ekstreme politiske vedtak, enten det gjelder miljøpolitikk eller annet.

Det har aldri kommet noe godt ut av det, når stater og myndigheter har påtvunget folk kristne eller andre livssyn.

Respekt for andre religioner

Mange er med god grunn opptatt av norske verdier, og det er ikke tvil om at kristendommen hører til disse. I vår gamle fedrelandssalme står det: «Vil Gud ikkje vera bygningsmann, me fåfengt på huset byggja; vil Gud ikkje verja by og land, kan vaktmann oss ikkje tryggja». Men det er summen av enkeltmennesker og ikke staten som må gjøre Norge kristent. Og et kristent Norge må ha frihet og full respekt også for andre religioner og livssyn – noe Bibelen er klar på: «Der Den hellige Ånd er, der er frihet», står det skrevet. Den kjente danske presten og salmedikteren Grundtvig skrev for mange år siden: «Tvang til tro er dårers tale!» Han hadde helt rett.

Les også

Trine Skei Grande (V) frykter fornybarfondet går tapt for Stavanger

Det har aldri kommet noe godt ut av det, når stater og myndigheter har påtvunget folk kristne eller andre livssyn. Religionsfrihet kombinert med ytrings- og forsamlingsfrihet bør være vårt ideal, og offentlige myndigheter bør bare være en nøytral tilrettelegger for dette – og for øvrig kunne støtte gode tiltak, uansett hvem som står bak. Enten de bærer kors, hijab eller miniskjørt. Selvsagt er det også viktig at kunnskapsformidlingen i skolen er saklig og sann, og gir religionsundervisningen den viktige plass den fortjener.

Nestekjærlighet

Ingen er enig med sitt parti i alle ting – heller ikke jeg. Men de overordnede prinsippene er viktigst: Partiet er sosial-liberalt – det vil si at enkeltmenneskets personlige frihet er i høysetet. Men foran liberalt står ordet «sosial», som innebærer at nestekjærlighet og hensynet til andre menneskers ve og vel går foran egen frihet, hvis man må velge. Og partiet er opptatt av dyrevern, i tillegg til å finne gode sosiale løsninger for flest mulig mennesker.

Det heter så flott at vi heller skal hjelpe flyktningene der de er, men hvor er ekstrabevilgningene blitt av, etter hvert som krisen har utviklet seg?

Lærepenge for andre

At Venstre kjemper for bedre integrering og en mer human asylpolitikk, i tillegg til arbeidsplasser, jordvern (matforsyning) og gode og realistiske klimamål, er også viktig med tanke på mine barn og barnebarns framtid. For hvem vil hjelpe dem i en framtidig krisesituasjon (som uten tvil vil komme), dersom verdens rikeste land nå lar være å hjelpe en omverden som er i den verste flyktningkatastrofe siden 2. verdenskrig? Det heter så flott at vi heller skal hjelpe flyktningene der de er, men hvor er ekstrabevilgningene blitt av, etter hvert som krisen har utviklet seg? Og om vi holder mennesker i live i en forferdelig flyktningleir, så har de ingen framtid der – noen må få dem ut og ta imot dem. Norge kan slett ikke hjelpe alle, men mange, mange flere. For kristne er det snakk om tro, virksom i kjærlighet.

Det var ikke Venstres politikk på dette området som vant fram i perioden bak oss, men de oppnådde en del. Og jeg tror at ekstremholdningene som nå ser ut til å ha overtatt i Frp, er blitt en lærepenge for alle andre.

Les også

 1. Meiningsmåling seks dagar før valet: Rogaland finn seg sjølv

 2. Ti kjappe med Iselin (Venstre)

Publisert:
 1. Stortingsvalg 2017
 2. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Tore Renberg har fått korona: Utsetter turné

 2. Huset hennes på Tjelta er allerede ferdig pyntet til jul

 3. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 4. Tidligere MDG-topp i Rogaland er ny leder i Grønn Ungdom

 5. Strenge dietter ga Helge H. Rakstang et anstrengt forhold til mat. Slik fikk han en bedre livsstil

 6. – Imponerende at de klarte å ha aktiviteter som passet både treåringer og tenåringer