Er vi vitne til at kommentarfeltene fra sosiale medier settes ut i livet?

Det er en skremmende utvikling – mange, mange steg bort fra det rause, gode, varme og inkluderende Norge.

«I 2016 har ytringer vi tidligere nesten utelukkende har lest i sosiale medier, så smått blitt til betingelser og styrevedtak», skriver Tone Therese Paulsen i KrF. Blidensol sykehjem har vedtatt at ingen ansatte, her representert ved Yaha Gapurayeva, får bære hijab eller andre religiøse hodeplagg i arbeidstida.

Debattinnlegg

 • Tone Therese Paulsen
  Tone Therese Paulsen
  Stavanger KrF
Publisert: Publisert:
Les også

Får ikke gå med hijab på jobb

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vi skal ikke mange år tilbake for å finne kommentarfeltene som anonyme forum. Godt kamuflert med fiktivt brukernavn og profil, kunne du ytre deg i din egen anonymitets-boble. Men skrev du diskriminerende eller krenkende, risikerte du å bli kastet ut av forumet.

Så kom Facebook, og bobla sprakk.
Les også

Skjerp deg, Middelthon!

Bobla sprakk

Så kom Facebook, og bobla sprakk. Endog sakte. Nå måtte du stå frem med navn og bilde (om du ikke brukte falsk profil), og terskelen for å ytre rasistiske meninger var høy. Men månedlig dukket det opp nettsaker om personer som hadde fått sparken etter en «uheldig» Facebook status, og Siv jensen tok til stadighet avstand fra partifeller som hadde skrevet diskriminerende, om særlig innvandrere, på Facebook. Det ble færre og færre slike nettsaker, og i dag er de så godt som ikke-eksisterende. Hvorfor er det slik? Er terskelen for hva som skrives på Facebook blitt så lav at vi knapt reagerer lenger?

Les også

Mistar heller jobben enn å ta av hijaben

Mange hundre «likes»

Ikke lenge etter vi var ferdig å nynne på Ole Paus` «Vårt lille land», endret kommentarfeltene seg. Inn entret mange stemmer som, i ytringsfrihetens navn, ville stenge grenser og sende «pakk på hodet og ræva ut Norge». Det er ikke uvanlig at en kommentar som sier at «Hijab er en skam, og spøkelseskladder er terrorister», kan få mange hundre «likes». Er Norge blitt et land fult av rasister? Kikker du rundt på kommentarfelt, kan det noen ganger dessverre virke slik.

Les også

Selvsagt bruker de hijab på Stokka!

I 2016 har ytringer vi tidligere nesten utelukkende har lest i sosiale medier, så smått blitt til betingelser og styrevedtak. For litt under ett år siden nektet en frisør på Bryne å la ei hijabkledd jente få håret sitt farget i salongen. Frisøren ble dømt i retten, men har i ettertid anket med støtte fra kronerulling fra flere hundre likesinnede på nettopp Facebook.

Les også

Homo-lue i protest mot hijabforbud

I sommer ble betalende asylsøkere nektet inngang til «Nissegården» i Lom. Og sist ut er Blidensol sykehjem i Stavanger som har vedtatt at ingen ansatte får bære Hijab - et vedtak i direkte konflikt med EUs antidiskrimineringslovverk.

Les også

 1. Hvis det finnes en pris til hijabens fremme, bør den tildeles Merete Hodne

 2. Frp-politiker sidestiller hijab med nazikostymer

 3. Hun vil bruke hijab til politi-uniformen

Publisert:
 1. Ole Paus
 2. Bryne
 3. Konflikt
 4. Sykehjem

Mest lest akkurat nå

 1. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 2. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

 3. – Vi gir deg 100 000 kroner hvis du tar en master

 4. Eldre kvinne kjørte gjennom gangsti på Stokka

 5. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

 6. – Akkurat nå ligger strøm­prisen i Sverige og Danmark på 15 øre. Hvordan forklarer dere det? Vi betaler 82 øre