Avisene tar feil om russen

DEBATT: Det altoppslukende negative fokuset på russen er både misvisende og ufortjent. Dette er et innlegg fra russen selv.

«De få, negative sakene som kommer i mediene er rett og slett ikke representativt for et helt årskull», skriver Hedda Størksen Edland. Foto: Privat

Debattinnlegg

 • Hedda Størksen Edland
  Russ, 18 år, Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Klikk-kåte aviser elsker å skrive om hvordan politiet bruker fett med ressurser på «russebråk» og sexistiske sangtekster. Men i realiteten er det ikke slik at grunnlaget for generasjon prestasjon forsvinner bare fordi man tar på seg et rødt eller blått klesplagg. Ifølge tall fra Ungdata drikker og røyker norsk ungdom mindre enn det foreldrene våre gjorde, samtidig som vi er mer opptatt av skole og å prestere faglig (Dyb, H., 2017: «Psykiske helseplager fortsetter å øke blant ungdom). Likevel er det vi som svartmales i dag.

De fleste oppfører seg fint

Å rynke på nesen med en gang man hører ordet russ, blir litt som å steile når man hører om islam. Mange forbinder den nest største religionen i verden utelukkende med grusom terrorisme. Det er ikke fordi det er mange muslimske terrorister i samfunnet – men fordi det er terroristene mediene skriver mest om. På samme måte får VG flere klikk av å fortelle om hvordan én «russebuss spurte etter vekt og seksuell erfaring» framfor å dele at de aller fleste russ oppfører seg fint og forsvarlig. De få, negative sakene som kommer i mediene, er rett og slett ikke representativt for et helt årskull.

Vi fortjener det ikke

Jeg vil bare be foreldregenerasjonen om å ikke være like generaliserende mot dagens ungdom som det avisene er – det fortjener vi ikke.

Les også

 1. Snapchat skal gjøre Landstreffet tryggere for russen

 2. Russ og tsjetsjenere innblandet i masseslagsmål i Mekjarvik

Publisert:
 1. Debatt
 2. Debattkultur

Mest lest akkurat nå

 1. Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium

 2. Saktegående trafikk og lange køer ved Sinnes

 3. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen

 4. E134: Bil i vannet ved Ølensvåg

 5. Da Line Flesjaa ble syk, flyttet familien til hytta. Det ble et lykkelig valg

 6. Sola vurderer å trekke seg fra lokalt sam­arbeid hvis skjenke­stoppen videre­føres lokalt