«Jeg er en ressurs. Bruk meg!»

DEBATT: Noen av oss har ikke 100 prosent arbeidskapasitet, men alle kan bruke 100 prosent av det vi har.

«Når personer med funksjonsnedsettelse ansettes og er synlige, flittige og deltakende, gir dette positive ringvirkninger og bidrar til å nå samfunnets mål om bedre inkludering», skriver Arna Smistad i Attende. Her Ren by-gjengen i Stavanger
  • Arna Smistad
    Arna Smistad
    Adm. direktør, Attende
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Tillat meg å starte helt på jordet. I en potetåker. For en del år tilbake ble de minste potetene på Jæren kastet. Tonnevis av knøttsmå poteter. Ingen ville ha dem. De passet ikke inn. Helt til en klok gründer og verdensmester oppdaget disse og svært gjerne ville ha dem – hvis han bare fikk tak i dem. Dermed var Jæren Potetpakkeri AS skapt.

Charles Tjessem viste oss at noen ganger er de minste de mest eksklusive av alle.

Denne historien lærer oss noe viktig: Vi må utnytte de ressursene vi har, både små og store.

Hvorfor sponser vi KÅKÅnomics?

Denne uken går KÅKÅnomics 2019 av stabelen. Over fire dager fylles byen av smarte folk fra inn- og utland. De skal debattere samfunn og økonomi. Dette arrangementet er vi i Attende en stolt del av. Vi er både sponsor, vi står får nesten all informasjonsmateriell og vi servere deltagerne lunsj. Gjett om vi gleder oss! Men hvorfor sponser vi dette?

Attende tilbyr varer og tjenester produsert av arbeidstakere med behov for tilrettelegging. Våre ansatte har kanskje ikke 100 prosent arbeidsevne, noen har 80, 60, 50 prosent – andre mindre. Vi er et ideelt aksjeselskap med Stavanger og Sandnes kommune samt Rogaland fylkeskommune som største eiere. Vi hevder oss på kvalitet, pris og leveringsdyktighet. Vi pleier å si at vi er en ordinær bedrift med ekstraordinære ansatte. Men vi er også et verktøy i den offentlige verktøykassen mot målet om å inkludere alle i det ordinære arbeidslivet. For oss er KÅKÅnomics en god arena å vise oss frem på. Vi vil nemlig at samfunnet rundt oss skal bli minnet om det totale samfunnsregnskapet når de ser det vi jobber med.

Mangel på arbeidskraft, mer uføretrygd

Arbeidskraften er Norges viktigste ressurs. Den anslåtte verdien av vår fremtidige arbeidsinnsats tilsvarer om lag 75 prosent av nasjonalformuen. Det er derfor helt avgjørende for Norges fremtidige produksjons- og velferdsnivå at vi utnytter arbeidskraften riktig. All arbeidskraft.

Vi ser en økning i utgiftene til uføretrygd. I år passerer vi 100 milliarder kroner årlig – 100 milliarder! Penger er én god grunn til å se på personer med utviklingshemming og andre utfordringer som en viktig ressurs i arbeidslivet. Med god tilrettelegging kan enda flere være med å utføre arbeidsoppgaver slik våre ansatte gjør i dag. De produserer produkter og tjenester av høy kvalitet, de betaler sin skatt. De bidrar til verdiskapning og lønnsomhet i vårt felles regnskap!

Samfunnsansvar

Men det er én grunn til: Inkludering er også en viktig del av vårt felles samfunnsansvar. Verdien av å delta i arbeidslivet, at du deltar i samfunnet på lik linje med andre, viser igjen på den samfunnsmessige bunnlinjen. Det er et grunnleggende behov å oppleve at du er til nytte for andre og en del av fellesskapet. Erfaringer viser at arbeidsplasser utvikler seg positivt gjennom inkluderende ansettelser. Når personer med funksjonsnedsettelse ansettes og er synlige, flittige og deltakende, gir dette positive ringvirkninger og bidrar til å nå samfunnets mål om bedre inkludering.

Det går også hånd i hånd med FNs bærekraftsmål 8 og 10, som omhandler full sysselsetting, anstendig arbeid og inkludering uten hensyn til blant annet funksjonsevne.

I løpet av et år plukker Ren by-gjengen rundt 400.000 sneiper.

Ta oss med i hverdagen!

For oss i Attende handler det om å utnytte de ressursene den enkelte har. Om å inkludere mennesker. Om å gi og skape verdi gjennom meningsfylt arbeid. Å sitte uvirksom gir ikke mening for noen av oss, og for storsamfunnet er det bare en utgift. Vårt ønske er at virksomheter som vår bli tatt enda mer inn i hverdagen til arbeidslivet – også til våre eiere. Per i dag omfatter vår virksomhet omlag 350 mennesker.

Men hva med de som ikke har et tilbud? I vår region ser vi et stort engasjement og giverglede i ulike sammenhenger. Men det er flest arbeidsdager for oss alle. Så hvorfor ikke gjøre dette til en del av hverdagen?

Noen av oss har ikke 100 prosent arbeidskapasitet, men alle kan bruke 100 prosent av det vi har.

Les også

Heltene i gult blir Nuart-kunst


Ingebrigt Valsvik Gjerde jobber med å holde det rent i Stavanger sentrum. Nå blir han og kollegaene hans hedret med et stort gatekunstmaleri på Løkkeveien.

Publisert: