Medisinutdanning er nøkkelen for at Nye Stavanger skal lykkes som helsehovedstad

DEBATT: Stavanger er allerede Norges energihovedstad og en av Norges viktigste byer innen start-up og teknologiutvikling. Dette må utnyttes og kobles mot helsesektoren i Nye Stavanger for å revolusjonere helseteknologien.

Vi trenger å utdanne flere leger i Norge, og en medisinutdanning ved UiS bør skille seg ut gjennom å lege vekt på teknologi og innovasjon.

Debattinnlegg

 • Federico Juárez
  Federico Juárez
  Stavanger Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fra 1. januar 2020 slår kommunene Finnøy, Rennesøy og Stavanger seg sammen og blir «Nye Stavanger» kommune. Vi blir over 140.000 innbyggere fra Sjernarøyana i nord til Forus i sør. Nye Stavanger vil være energihovedstad, og vi får også nye muligheter for å utvikle vår nye kommune. Nye veivalg må tas, og disse skal identifiseres.

Stavanger Høyre har etablert flere arbeidsgrupper med ulike formål. En av disse gruppene er helse og omsorg. Vi i helse og omsorg har fått et mandat til å lage en arbeidsplan med visjon frem til 2030–2050 hvor vi ønsker å utvikle Nye Stavanger innen helse og omsorg.

Gode forutsetninger

Ett av våre konkrete mål er at Stavanger skal bli Norges nye helsehovedstad ved å satse på teknologiutvikling, og at dette vil bidra til å skape flere arbeidsplasser i tillegg til å gjøre Stavanger enda mer attraktiv å bo i. Det er flere årsaker til at vi tør å tenke så ambisiøst:

 1. Nye Stavanger vil få nytt sykehus sammen med Universitetet i Stavanger (UiS) på Ullandhaug.
 2. At regjeringen har bestemt seg for at Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten etableres i Stavanger-området, gir regionen nye muligheter innen denne sektoren.
 3. Stavanger er allerede Norges energihovedstad og en av Norges viktigste byer innen start-up og teknologiutvikling. Dette må utnyttes og kobles mot helsesektoren i Nye Stavanger for å revolusjonere helseteknologien.
 4. Det er meldt inn et ønske om å etablere medisinutdanning ved UiS, og dette er støttet av flere aktører i Stavanger-området.

En nødvendig utdanning

I dag utdannes litt over av 40 prosent av framtidige leger i utlandet. Vi mener at dette ikke kan fortsette. Det skal være utenlandske studenter som vil utdanne seg i Norge, ikke omvendt. Det skal selvsagt være lov til å studere i utlandet dersom man vil, men ikke fordi man må. Derfor mener vi i arbeidsgruppen at nøkkelen for at vi skal lykkes med å gjøre Nye Stavanger til et viktig senter for ny helseteknologi i Norge og Europa, er nettopp medisinutdanning ved UiS. Vi trenger at flere leger utdannes i Norge, og vi mener at mange av dem skal utdannes i Nye Stavanger.

Universitet i Stavanger har allerede tatt et steg videre ved å etablere et eget fakultet for helsefag, som tilbyr mastergrader, doktorgrader og videreutdanninger innen helsevitenskap og medisin. Men det kreves fortsatt mer arbeid for å få en medisinutdanning i vår region. Utdanningen finnes allerede i Bergen, Tromsø, Oslo og Trondheim. Bergen ligger ikke lang unna oss, og der er er det etablert et kjent og dyktig fagmiljø. Dette gjør det enklere å utvikle et nytt medisinstudium ved UiS.

Likevel har vi Stavanger mye mer å tilby, og vi kan lett skille oss ut. For eksempel, en delegasjon sammensatt av representanter fra IRIS, Pumps & Pipes, Validé, Norwegian Smart Care Cluster, Stavanger Universitetssjukehus (SUS), Greater Stavanger og Næringsforeningen i Stavanter-regionen har vært på besøk i Austin, Texas for å lære om erfaringer innen helse og innovasjon. Der lærte de at amerikanere har kombinert helse, teknologi og innovasjon for å skape en ny type medisinutdanning som skiller dem fra resten av landet.

Vi må tenke annerledes

Noen ganger er vi nødt til å tenke utenfor boksen for å oppnå våre mål, og kanskje kan Stavanger følge Austins eksempel. Vi trenger ikke å etablere samme type medisinutdanning som i resten av landet. Det vil være en fordel å skille seg ut, spille på regionens kompetanse og styrker og skape noe nytt som gjør oss enda mer attraktive.

Noen viktige aktører er allerede etablert ved universitetsområdet: IRIS, Pumps & Pipes, iPark og Greater Stavanger. Nye sykehus ved Ullandhaug kommer også i nærheten. At både akademia, sykehus, nærings- og gründermiljø vil ligge så nær og tett ved siden av hverandre, er både spennende og en kjempefordel. Helsecampus Ullandhaug i Nye Stavanger blir framtiden.

Nye arbeidsplasser

Teknologioverføring fra petroleumsvirksomhet til helsesektoren kan også være en del av vår strategi som region. Petroleumsteknologi er uten tvil vår sterkeste side, og det er noe vi bør bruke til vår fordel. I en rapport fra Norsk olje og gass om teknologioverføring fra petroleumsvirksomheten, så var 6 av 26 bedrifter innen helseteknologi. Kombinasjon av ingeniør- og medisinutdanning kan være et annet alternativ.

Nye Stavanger skal bidra til resten av landet gjennom innovasjon og teknologiutvikling. Vi skal lykkes gjennom å bruke våre styrker og erfaring til å sette Nye Stavanger på kartet som et av Europas senter for helseteknologi. Det er på tide å se på helsesektoren som en næring som kan skape nye muligheter for alle, og derfor trenger vi kompetanse vi ikke har i dag. Medisinutdanning vil gi regionen den kompetansen og kunnskap som skal til for å lykkes.

Jeg vil at vi skal gjøre vår beste innsats for å sørge for at det etableres medisinutdanning ved UiS, og for å legge til rette for innovasjon, investering, skape nye arbeidsplasser og nye muligheter innen helsesektoren for alle.

Les også

Helsekommisjon plasseres i Stavanger


Les også

 1. Sven Egil Omdal: «Jo da, maskinene tar jobbene våre»

 2. Anne Siri Koksrud Bekkelund: «Ja, endringen er annerledes denne gangen, men det kan likevel gå bra»

 3. Sven Egil Omdal: «Til slutt kom ulven»

Publisert:
 1. Innovasjon
 2. Nye Stavanger kommune
 3. Stavanger Høyre
 4. Universitetet i Stavanger (UiS)
 5. Stavanger Universitetssjukehus (SUS)

Mest lest akkurat nå

 1. Munnbind på bussen – men ikke på julebordet: – Det er en logisk forklaring

 2. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

 3. Henter storscorer - profil legger opp

 4. 177 nye smittetilfeller på Nord-Jæren – 6 koronapasienter på SUS

 5. Da Gjert Ingebrigtsen testet gullmetoden på seg selv, ble kona flau

 6. Aldri har Norge hatt en spiller med annen hudfarge enn hvit. Nå skjer det noe.