Alle kommuner må utarbeide en handlingsplan mot seksuelle overgrep mot barn

DEBATT: Det er politikerne sitt ansvar å legge rammene for en trygg oppvekst for alle barn. Men de færreste kommuner i Norge har en egen handlingsplan mot seksuelle overgrep.

«Saker som omhandler vold og seksuelle overgrep må få høy prioritet hos politikerne og hos politiet», skriver Helene M. Knutsen i Redd Barna.

Debattinnlegg

 • Helene M. Knutsen
  Helene M. Knutsen
  Regionleder Redd Barna, region sør
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Overgrepssakene som nå blir avdekket i «Dark Room» viser at vi må jobbe mer for å beskytte barn mot seksuelle overgrep. Nå rulles en av de største overgrepssakene i Norge opp i det som blir kalt operasjon «Dark Room». Redd Barna synes det er bra at politiet har avslørt disse kriminelle nettverkene, og at de grove overgrepssakene oppdages. Men vi frykter at slike saker bare vil fortsette å dukke opp i Norge hvis vi ikke begynner å jobbe enda mer med å sikre at forebygging og avdekking av seksuelle overgrep mot barn settes i system.

Les også

Siktet politisønn fengslet i Dark Room-saken

Avdekket flere aktive nettverk

Seksuelle overgrep mot barn skjer oftere og nærmere enn vi tror. Det siste året har politiet i vest avdekket flere aktive nettverk der personer deler bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn. Flere av deltakerne har begått egne overgrep, samt produsert og utvekslet materiale som viser overgrep mot barn.

Over 50 personer er siktet så langt, i nesten alle politidistrikter i Norge. Seksuelle overgrep er mer skadelig enn vi gjerne tror – hvis ikke barn blir sett, hørt og trodd. Hver eneste dag er det barn som opplever å bli utsatt for overgrep fra noen de har stor tillit til, en i familien, en nabo, en lærer, en trener eller noen andre i deres nærmiljø, eller barn blir kontaktet via nettet. Ikke alle tør fortelle hva de har blitt utsatt for.

Les også

«Dark Room»-siktet jobbet i barnehager i Bergen

Aldri barnas skyld

Barn må få kunnskap om seksuelle overgrep. Barn må få vite at ingen har lov til å utsette dem for overgrep, hverken fysisk eller via nettet, og at det aldri er deres skyld. De må vite hva de skal gjøre hvis de opplever seksuelle overgrep selv eller kjenner noen som opplever det. De må vite at de kan fortelle det til en voksen de stoler på.

Voksne som jobber med barn og som møter barn hver dag over tid, som for eksempel lærere og ansatte i barnehager, har en særdeles viktig rolle i å forebygge og avdekke overgrep mot barn. De kan gi barna kunnskap og de kan se tegnene. Derfor må de ha kunnskap om seksuelle overgrep, og rutiner og beredskapsplaner for hva de skal gjøre når de er bekymret for et barn.

Vet hva de skal gjøre

Det er politikerne sitt ansvar å legge rammene for en trygg oppvekst for alle barn. Men de færreste kommuner i Norge har en egen handlingsplan mot seksuelle overgrep. Redd Barna mener alle kommuner må utarbeide en handlingsplan mot seksuelle overgrep mot barn, og i en slik plan sikre at voksne og barn får kunnskap og at kommunen, samt alle skoler og barnehager, vet hva de skal gjøre når de mistenker at et barn blir utsatt for overgrep.

Les også

Kripos stopper tusenvis av overgrepssøk hver dag

Forankringen må skje nasjonalt og være et krav til hver enkelt kommune. Saker som omhandler vold og seksuelle overgrep må få høy prioritet hos politikerne og hos politiet. Både gjennom FNs konvensjon om barns rettigheter og gjennom barneloven er styresmaktene forpliktet til å beskytte alle barn og unge i Norge. Likevel er det altfor mange barn og unge som blir utsatt for overgrep. Slik skal det ikke være. Hvis vi skal sikre barns trygghet og beskyttelse, må forebygging og avdekking av seksuelle settes i system og settes på dagsorden.

Les også

 1. Slik førte ei jentes anmeldelse til at landets største overgrepssak ble rullet opp

 2. Politiet beslagla 150 terabyte med overgrepsmateriale

 3. NRK: Skal ha avtalt å utføre overgrep på egne barn

 4. Barnehageansatt fengslet for overgrepsbilder

Publisert:
 1. Politiet
 2. Frykt
 3. Vold
 4. Barn og unge
 5. Overgrep

Mest lest akkurat nå

 1. Kø flere steder i Stavanger-området etter trafikkuhell på Motorveien

 2. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 3. Ålgård-drapet: Offeret ba om hjelp for å bli kvitt drapstiltalte

 4. Langer ut mot konkurrent etter protest: – Latterlig og flaut

 5. Sju branner i sommer: Politiet har henlagt alle sakene

 6. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei