Kapitalismens to ansikter, som vist av tre lokale kapitalister

NÆRINGSLIV: Bjørn Maaseide, Alfred Ydstebø og Peter T. Smedvig er eksempler på kapitalister som forsøker å framstå som velgjørere med en omsorg for andre som skjuler en profitthunger der knapt verdensrommet setter grenser, for å sitere Maaseide.

Både Bjørn Maaseide (t.h.), Alfred Ydstebø (øverst t.v.) og Peter T. Smedvig utviser veldedighet og angivelig omsorg for andre, men noe helt annet i kampen for å tjene mest mulig penger.

Debattinnlegg

 • Ove Eide
  Ove Eide
  Lektor, Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I en reportasje i Aftenbladet 6. juni benytter Bjørn Maaseide avisen til å lansere sitt nye fond, Kraft Global. Fondet blir presentert som et aksjefond for folk flest, et folkefond som skal drive med aktiv forvaltning under prinsippet KGB; kjedelig, glemt og billig. Tanken er forhåpentligvis ikke å gi fondet negativ PR, men at Kraft Global skal framstå som noe sikkert og trygt i motsetning til fond som bygger på en mer dristig forvaltningsfilosofi. Slik skal fondet gi vanlige folk sikkerhet for sparepengene, nesten like trygt som et indeksfond. Forskjellen er bare at forvaltningshonoraret til Kraft Global trolig vil ligge betraktelig over det som indeksfondene krever.

Presentasjonen gir nærmest inntrykk av at fondet er et hjelpefond, en form for veldedighet for folk flest, skapt av den omsorgsfulle finansmannen Bjørn Maaseide, kjent fra Mesternes mester og sandvolleyball. En likandes kar fra Sandnes.

Men Maaseide er også en profittorientert forretningsmann med salg og kjøp både av treningssenter og helseforetak. En mann på jakt etter nye prosjekter innenfor finans. En mann som karakteriserer seg selv som en kapitalist med ambisjoner «som bokstavelig talt er skyhøye, vi har snakket om verdensrommet – og ingen grenser!»

Lånene skal være skreddersydde for låntakerne, men renten er høyere.

Redningspakke og «personlig trener»

Denne dobbeltheten i kommunikasjon preget også framstillingen av et annet av Maaseides finansprodukter. Hans nye bank, Kraft Bank, ble presentert i Aftenbladet i januar som en annerledes forbrukslånsbank. Banken skal tilby økonomiske «redningspakker» til personer som sliter med heftige forbrukslån.

Her skapes på nytt et bilde av den gode, omsorgsfulle næringslivsgründeren. Maaseide framstår som en «personlig trener» som vil hjelpe mennesker som ikke klarer å betjene sine allerede inngåtte forbrukslånsforpliktelser. Gjeldstyngede mennesker med betalingsanmerkninger skal få nye lån i Kraft Bank for å betjene gamle lån i andre rådyre forbrukslånsbanker. En fantastisk forretningsidé!

Lånene skal være skreddersydde for låntakerne, men renten er høyere. Slik som prisen på timer med personlig trener er høyere enn prisen på gruppetimene.

Finanstilsynet meldte nylig at banker som har spesialisert seg på forbrukslån, som Bank Norwegian, nå går til inkasso mot stadig flere unge låntakere som ikke klarer å betjene lånene. Bankene blir beskyldt for å bryte myndighetenes retningslinjer og ha dårlig kredittvurdering. Slik tegnes et bilde av en annen form for kapitalisme, en finansvirksomhet som lurer folk inn i forpliktelser som gjør dem til gjeldsslaver. Dette er den klassiske, rå kapitalismen som er hensynsløs og styrt av ett mål, kravet om økt profitt.

Dessuten skulle man ta ansvar for fattigfolk og drive veldedighet.

Kapitalismens to ansikter

Kapitalismen framstår ofte med to ansikter. På den ene siden den hensynsløse forretningsmannen med ensidige krav om profitt − og som kontrast til dette, den ansvarlige næringslivskvinnen som både vil tjene penger og vise samfunnsansvar.

For å forstå denne dualismen kan det være lurt å gå tilbake til en av kapitalismens mest kjente teoretikere, sosiologen Max Weber. I boka «Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd» er han opptatt av forbindelsen mellom kalvinisme og moderne kapitalisme slik den oppstår i Europa på 15–1600-tallet.

Utgangspunktet er kalvinismens predestinasjonslære; tanken om at mennesket er forutbestemt til frelse eller fortapelse. Da blir det livsviktig for de protestantiske kalvinistene å se etter tegn fra Gud på om de er utvalgt til frelse. En viktig indikator her ble materiell, økonomisk suksess. Profittmaksimering blir et kall fra Gud, men også en forsikring og et signal om kommende frelse.

På den andre siden hadde kalvinismen også et krav om moralsk livsførsel. Man skulle leve enkelt. Kirkene skulle være asketiske i sin utsmykning, og man skulle kle seg i enkle, svarte klær; en forløper for dagens forretningsfolks mørke dresser og hvite skjorter. Dessuten skulle man ta ansvar for fattigfolk og drive veldedighet. I denne kontrasten mellom ensidig profittmaksimering og samfunnsansvar ligger spiren til den moderne kapitalismens to ansikter.

Ydstebø og Smedvig

Gjennom sin egen hjelpeorganisasjon, Abri Aid, arbeder Alfred Ydstebø for syriske flyktninger i Libanon.

Lokalt ser vi denne dobbeltheten også hos to andre suksessfulle forretningsmenn. Hos Alfred Ydstebø, som på den ene siden framstår som en hard og profittdrevet gründer i rettssaken om Alstor-tomta og i oppbyggingen av Acta, men som også gjennom mediene viser fram en annen og mykere side av seg selv som hjelpearbeider for syriske flyktninger i Libanon.

Anna Margaret Smedvig under åpningen av Ydalir, campushotell ved UiS i mars 2018.

Eller hos Peter T. Smedvig, som først flytter firmaet til London, noe som medførte tap både av arbeidsplasser og skatteinntekter lokalt, men som siden sukrer pillen ved å la datteren gi millioner til bygging av studentboliger på Ullandhaug.

Bjørn Maaseide går slik inn i en lang kapitalistisk tradisjon. Det kritikkverdige ved Maaseides praksis er ikke at han ønsker å tjene penger på sine finanstiltak. Det moralsk problematiske er at han forsøker å framstå som en velgjører med omsorg for vanlige folks økonomi og helse, mens omsorgen i virkeligheten mest er en forskjønnende innpakning som skjuler en profitthunger der knapt verdensrommet setter grenser, ifølge ham selv.

Les også

Maaseide har enorme ambisjoner for nytt aksjefond

Les også

Maaseide hentet inn 500 millioner til ny bank på to dager

Les også

Flust med kjendiser inn i Maaseide-banken


Les også

Hjelpe og trøste − «asylbaronen» Ydstebø driver nødhjelp i Bekaadalen

Les også

Kåring: «Fra å være kjent som finansakrobat med privatfly, har Alfred Ydstebø gjennom sitt engasjement i bistandsorganisasjonen Abri Aid vist en helt ny og sympatisk side ved seg selv.»


Les også

 1. Maaseide sammen med eks-en igjen og selger eiendom for 25 millioner

Publisert:
 1. Bjørn Maaseide
 2. Alfred Ydstebø
 3. Peter T. Smedvig
 4. Økonomi
 5. Lån

Mest lest akkurat nå

 1. I ett europeisk land er det dyrere å feriere enn i Norge

 2. Kjørte i 94 km/t i 60-sonen - mistet førerkortet

 3. Het kokkekonkurranse på siste dag av gladmatens comeback-år

 4. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

 5. «Klart det er mulig å dusje på natten»

 6. Disse gatene stenges i Sandnes søndag