Derfor anker Sandnes kommune til Høyesterett

DEBATT: Gulating lagmannsrett har dømt Sandnes kommune til å betale en grunneier 2,5 millioner kroner i erstatning etter en langvarig strid i forbindelse med utbyggingen av godsterminalen på Ganddal.

– Årsaken til at Sandnes velger å anke saken inn til Høyesterett, er det prinsipielle og konsekvenser den vil kunne få for kommune-Norge, skriver rådmann Bodil Sivertsen. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

 • Bodil Sivertsen
  Rådmann i Sandnes kommune
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kommunen har valgt å anke saken inn for Høyesterett. Aftenbladet omtalte saken i papirutgaven lørdag 2. juni. Det er behov for å forklare nærmere årsaken til at Sandnes kommune velger å prøve saken for en høyere domstol.

Uenigheten dreier seg ikke om erstatningsbeløpet. Grunneieren er tilkjent 2,5 millioner kroner i erstatning, som er samme beløp som Sandnes kommune tilbød saksøker på et tidlig tidspunkt i konflikten.

Viktig styringsinstrument

Årsaken til at Sandnes velger å anke saken inn til Høyesterett, er det prinsipielle og konsekvenser den vil kunne få for kommune-Norge. Regulering er et viktig styringsinstrument for samfunnsplanleggingen i en kommune. Konsekvensene av en områderegulering kan være betydelige for berørte grunneiere. Arealplanlegging og disponering gjennom regulering er imidlertid politiske prosesser som domstolene ikke kan overprøve.

Bryter med prinsippet

Begrensninger for grunneiere som kommer som en konsekvens av vedtatte kommuneplaner/samfunnsplaner, fører som hovedregel heller ikke til ansvar for kommunen. Dommen i Gulating lagmannsrett bryter med dette prinsippet.

Vi mener derfor at rettsanvendelsen er feil og at dommen dersom den blir stående, vil få store konsekvenser for Sandnes og for andre norske kommuner.

Les også

 1. - Vi er gisler i vårt eget hjem

 2. Etter lang kamp fikk de medhold. Men Sandnes kommune gir seg ikke

 3. Tapte mot Sandnes kommune

 4. Etter 21 års kamp møter de Sandnes kommune i retten

 5. Seland (H) om ektepar som saksøker kommunen: - Forstår frustrasjonen, men det vil alltid være noen som ikke er fornøyde

 6. Knutsen krever 10 millioner

 7. Her skal togene rase forbi i 200 km/t

 8. ... men ordfører Stanley Wirak lover ingen ting

 9. Får én million for støy

 10. SFT avgjør støystrid til høsten

Publisert:
 1. Sandnes kommune
 2. Gulating lagmannsrett
 3. Høyesterett
 4. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Da soknepresten måtte slutte mot sin vilje, ble givergleden halvert

 2. To av tre eksperter tror Haaland kan bytte klubb i sommer: – Han sikter mot stjernene

 3. Hvordan er forholdene i ditt favorittskitrekk?

 4. Rogaland er nederst på vaksinestatistikken

 5. Innbrudd i bolig på Hundvåg

 6. – Det betyr mye for oss å holde åpent