«Naboens verktøykasse» tas i bruk innen både oljebransjen og medisin

KRONIKK: Mange har nok oppfattet det slik at Norway Pumps & Pipes skal legge til rette for at kunnskap og kompetanse fra petroleumssektoren kan overføres til medisin og helsesektoren. Faktisk går trafikken nå begge veier.

Publisert: Publisert:

Modellen til Medtech-gruppen ved forskningsinstituttet Norce (tidligere IRIS) er basert på 3D-print, laget av silikon, og tilsvarer ekte blodårer. En avansert pumpe gjenskaper den rytmiske pumpingen til venstre hjertekammer for å studere blodstrømmen under ulike tilstander. Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

 • Thor Ole Gulsrud
  PhD, forskningssjef for helseteknologi ved NORCE (tidligere IRIS)
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Norway Pumps & Pipes tilbyr en arena for deling av utfordringer, kunnskap og teknologi mellom fagfolk innen olje og gass og medisin. Inspirasjonen kommer fra Pumps & Pipes i Houston, hvor det bærende prinsippet for problemløsning er «exploring your neighbor’s toolkit» − utforsk naboens verktøykasse!

Jeg har i en tidligere kronikk gitt eksempler på hvordan modelleringsverktøy for strømning i reservoarbergarter kan anvendes innenfor behandling av hjertesykdom og til å gi en bedre forståelse av spredning av kreft. Disse eksemplene representerer relativt forskningsintensive prosjekt med en lang tidshorisont.

Les også

Thor Ole Gulsrud: «Innovasjon på tvers av sektorer»

Eksempler på likheter mellom inngrep innen medisinen og petroleumssektoren. Til venstre modeller av væskestrømmer i rør − øverst blod og blodlegemer i en delvis tett blodåre, nederst væske med partikler i et rør. Til høyre modeller av operasjoner i rør − øverst utvidelse av en delvis tett blodåre ved hjelp av en oppblåsbar ballong med kateter-teknologi, nederst undersøkelse av en borebrønn med en sanntids, nedihulls «flow-måler». Foto: NORCE

Fra idé til produkt

Norway Pumps & Pipes har også vært med å løfte frem prosjekt hvor man allerede har utviklet en prototyp av et produkt. Et slikt eksempel er studentbedriften Tidewave R&D AS, som utvikler en madrass som automatisk beveger pasienter med redusert eller ingen mobilitet.

I europeiske helseinstitusjoner er det slik at hver femte pasient lider av liggesår som oppstår på grunn av fravær av bevegelse. Dagens løsning er manuell løfting av pasienten utført av helsepersonell. Dette er smertefullt for pasienten og en hyppig årsak til slitasjeskader hos helsepersonell, noe som gir økt sykefravær. Problemet er globalt og vil ikke avta, gitt en aldrende befolkning som også blir tyngre og tyngre.

Hvordan er så denne madrassen et Pumps & Pipes-prosjekt? Jo, fordi bevegelse av madrassen er basert på en trykkstyrt rotasjonsmodul. Tidewave henter kompetanse innenfor automatisk trykkstyring hos et ingeniørselskap i Stavanger-regionen som utvikler løsninger for olje og gass-sektoren. De bruker altså naboens verktøykasse.


UiS-studentene Andreas Smith, Simon Furnes, Bjørn Lorentzen, Espen Breivik, Nina Fagerheim Åmodt og Elen Malene Haugs Langvik fikk i 2017 én million kroner fra Forskningsrådet til utviklingen av en madrass som snur pasienter i sengen. Foto: Kristian Jacobsen

Les også

Madrassen deres skal snu deg når du sover


Kunnskap og løsninger går begge veier

Erfaringene med Norway Pumps & Pipes så langt er at overføring av kompetanse og teknologi hovedsakelig har gått fra olje og gass til medisin. Har vi så noen eksempler på teknologioverføring som går den andre veien?

Vi har i alle fall eksempler på løsninger som har hentet inspirasjon fra medisin. Gründer og reservoaringeniør Hans Petter Eng i oppstartsselskapet qWave AS utvikler et verktøy for bedre perforering av formasjonene nede i en oljebrønn. Hensikten er å gi oljeselskapene bedre kunnskap om kvaliteten til reservoaret og brønnens beskaffenhet. Metoden som Eng utvikler er basert på samme prinsipp som for knusing av nyrestein, hvor det brukes lydbølger (sjokkbølger) til å knuse steinen.

Prosjektet «Micro-Sonde Well Logging System», som er et samarbeidsprosjekt mellom forskningsinstituttene NORCE (IRIS) og SINTEF, er inspirert av «smart pill»-teknologi. Denne teknologien kan benyttes til for eksempel å undersøke tykktarmen ved hjelp av en pille, eller kapsel, som blant annet er utstyrt med et kamera. Det finnes også piller som er utstyrt med sensorer for å registrere om pasienten har tatt sin foreskrevne medisin.

I «Micro-Sonde»-prosjektet utvikles det små kapsler – mikrosonder – som transporteres av borevæsken som strømmer på innsiden av brønnen. Dataene som samles inn av hver mikrosonde i løpet av dens reise gjennom brønnen, kan benyttes til å diagnostisere brønnens «helsetilstand» og ta nødvendige grep dersom man registrerer avvik fra ønsket tilstand. Mikrosondene er designet til å tåle tøffe forhold nede i brønnen, både med hensyn til trykk, temperatur og kjemisk påvirkning.

Det som er interessant med dette, er at det åpner opp for andre, nye anvendelser, som for eksempel undersøkelse av mage-tarm-kanalen, sensorer i klær for spesielt tøffe forhold (brannmenn, kalde arbeidsplasser, under vann, osv.), sensorer for pasienter under rehabilitering, samt sensorer for målinger inne i kroppen (trykk, pH, temperatur).

HelseCampus Stavanger

Over til det litt større bildet. I Stavanger-regionen har det i flere tiår blitt gjort banebrytende forskning og innovasjon innen olje og gass. Dette er årsaken til at vi i dag har en verdensledende leverandørindustri. Vi står nå i startgropen i forhold til en helsesatsing i vår region. Etableringen av et nytt fakultet for helsevitenskap ved UiS og bygging av nytt universitetssykehus på Ullandhaug er viktige brikker i denne satsingen. HelseCampus Stavanger (HCS) er etablert for å skape tiltrekningskraft for ulike satsinger innen helse og bidra til at flest mulig av initiativene kan lykkes. HCS vil ha simulering, sikkerhet og samhandling som sine satsingsområder.

I den forbindelse vil det være svært lurt å se nøye etter i verktøykassen til olje og gass-sektoren, hvor både simulering, sikkerhet og samhandling har en sentral rolle. Eksempelvis bruker olje og gass-sektoren avanserte simulatorer for trening av borepersonell som skal utføre boring under kompliserte forhold. Simulatorene gir kompetanse på å håndtere uønskede hendelser, men også på læring og koordinering i team.

Her er det nærliggende å tenke på overføringsmuligheter til operasjonsrommet på sykehuset. Godt trenet helsepersonell er en viktig forutsetning for pasientsikkerhet. Tilgang til medisinske simulatorer gjør det mulig for helsepersonell å komme raskere opp på lærekurven og bli mer kompetente til å ta del i en reell behandlingssituasjon.

Publisert:

Les også

 1. Ole Ringdal (IRIS): «Hva kan ny leverandørindustri for helsesektoren lære av oljeindustrien?»

 2. Kristiane Lindland (IRIS): «Innovasjon gjennom andres blikk»

 3. Bent Høie: − Det er denne typen arbeidsplasser vi trenger

 4. Madrassen deres skal snu deg når du sover

Mest lest akkurat nå

 1. Høstmarken i Randaberg er avlyst

 2. Rogalending i 30-årene pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot hunder

 3. Ingrid (76) ble smittet på bussen: – En fantastisk tur, jeg kjenner meg helt frisk

 4. Fem koronasmittede tok hurtigbåt hjem

 5. Raser mot kriminell misbruk av krisetiltak

 6. Trafikkulykke på Sokndalsveien

 1. Innovasjon
 2. Helse
 3. Olje og gass
 4. NORCE, Norwegian Research Center (inkl. tidl. IRIS)
 5. Teknologi