Norge må stanse våpeneksporten

DEBATT: Fredsnasjonen Norge tjener millioner av kroner på våpen som blir brukt i krig og terrorisering av sivilbefolkning.

– Miljøpartiet De Grønne krever at Oljefondet trekker seg ut av våpenindustrien, og at Stortinget slutter å selge krigsmateriell til diktaturer, skriver Katarina Bjørsvik og Fredrik Eidesen.

Debattinnlegg

 • Katarina Bjørsvik
  Leder for Grønn Ungdom Rogaland
 • Fredrik Eidesen
  Styremedlem i Grønn Ungdom Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er egentlig ulovlig for norske selskaper å selge våpen til krigssoner, men forbudet har flere huller enn en sveitserost.

Stortinget har for eksempel bestemt at vi ikke skal selge våpen til Israel og Palestina, men vi eksporterer gladelig til USA. De bruker norske våpen i sine angrepskriger. I tillegg selger de norsk krigsmateriell videre til Israel og undertrykkende diktaturer.

Oljefondet investerer

Det er også forbudt å selge norske våpen til Saudi-Arabia. Men Oljefondet har lov til å investere millioner av kroner i utenlandske selskaper som lager bomber — for Saudi-Arabia. Da blir Norges lommebok tjukkere, mens skoler i Jemen bombes sønder og sammen.

Gode intensjoner er ikke nok. Når vi vet at krigsmateriell fra Raufoss, Kongsberg og Hurum brukes til å undertrykke og drepe uskyldige mennesker, har vi et ansvar for å stoppe det.

Forby videresalg

Miljøpartiet De Grønne krever at Oljefondet trekker seg ut av våpenindustrien, og at Stortinget slutter å selge krigsmateriell til diktaturer. I tillegg må vi få bindende avtaler med de vi selger våpen til, som forbyr videresalg og bruk av våpnene i angrepskrig. Neste gang Donald Trump rasler med sablene, skal han i alle fall ikke få bruke norske våpen til å true andre med.

Les også

 1. USA står for stadig mer av verdens våpenhandel

 2. Har Norge virkelig et strengt regime for våpeneksport?

 3. 46 fanger løslatt fra torturfengsel i Jemen

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

 2. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

 3. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

 4. Kamp mot klokken for Viking-spiller

 5. Bryllup skaper trøbbel – påvirker opp­rykks­kampen

 6. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame