Oljefondet – ikke glem hvor pengene kommer fra

DEBATT: Når vi diskuterer statens pensjonsfond utland (Oljefondet), er det mange som ser ut til å ha glemt hvor pengene kommer fra. De kommer fra oljå, og vi rogalendinger har all grunn til å være stolte.

«Vi må huske hvor verdiene kommer fra og holde oppe aktiviteten i oljå, for å sikre mer penger inn, forvalte verdiene med klokskap og begrense hvor mye vi henter ut», skriver Aleksander Stokkebø. Foto: Kristian Jacobsen

Debattinnlegg

 • Aleksander Stokkebø
  Aleksander Stokkebø
  Stortingsrepresentant, finanskomiteen (H)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

La oss takke alle som står opp om morgenen for å skape verdier for samfunnet, både på land og offshore. Oljeeventyret har tjent oss godt. Det har gitt grunnlag for å levere gode velferdstjenester i dag og bygget opp Oljefondet, slik at verdiene også kan komme fremtidens
generasjoner til gode. Det er viktig at vi fremover fortsetter suksessoppskriften, og da er det særlig tre ting som blir viktig.

Lavere karbonavtrykk

Vi må for det første holde oppe en ansvarlig aktivitet i oljå. Verden etterspør energien, og vi kan levere forutsigbart og med langt lavere karbonavtrykk enn de fleste. Norsk naturgass er god butikk for Norge, samtidig som den utkonkurrerer skitten kullkraft og kutter klimautslipp i Europa.

For det andre må vi forvalte verdiene i fondet med klokskap. Da må vi tenke langsiktig og ansvarlig og finne sammen på tvers av partilinjene. Vi må unngå å hoppe på symbolforslag med gode intensjoner, men uante konsekvenser, og ikke blande oss for mye inn. Vi må gå
varsomt frem når vi stadig skal utvikle fondet til det bedre. Nå åpner regjeringen og Stortinget for å vurdere hvordan vi potensielt kan investere i unotert infrastruktur for fornybar energi. Det er ansvarlig og moderat.

For det tredje må politikerne holde fingrene av fatet, begrense hvor mye penger vi tar ut og hva vi bruker pengene på. Det er derfor veldig bra at regjeringen har senket handlingsregelen til 3 prosent, samt bremser og reduserer nivået på oljepengebruken. Samtidig
retter vi mer av pengene inn mot det handlingsregelen var ment for: Å styrke vekstevnen og konkurransekraften i norsk økonomi.

Viser ansvarlighet

Investeringer i infrastruktur, utdanning og forskning, samt vekstfremmende skatteletter. Det viser ansvarlighet. Vi må huske hvor verdiene kommer fra og holde oppe aktiviteten i oljå, for å sikre mer penger inn, forvalte verdiene med klokskap og begrense hvor mye vi henter ut. Slik bidrar vi til god velferd også for fremtidens generasjoner!

Les også

 1. Takk for null støtte til regionen, AUF!

 2. Kan vi skape et nytt «Lykkeland»?

 3. Te kniss i drid

Publisert:
 1. Debatt
 2. Handlingsregelen

Mest lest akkurat nå

 1. Boblende start på ute­livet: – Helt fan­tastisk!

 2. Mistet lappen etter å ha blitt tatt i 184 km/t

 3. Butikk­ansatt på Kvadrat korona­smittet

 4. Se stor over­sikt: Her ble folk i Stavanger og Sandnes korona­smittet i april

 5. Her kuttes høyden på bygget som tar Klepps mektigste utsikt

 6. «Jeg får fysisk vondt i magen av å lese alt dere skriver om oss russ som ’egois­tiske dred­unger’»