Passiviteten rundt kommunereformen: Næringslivet velger sine slag

DEBATT: Bedriftene og næringslivsledere blir kritisert for manglende engasjement på ja-siden i spørsmålet om en storkommune. Det er en diskusjon på feil premisser.

«De fleste i næringslivet og blant Næringsforeningens medlemmer har innsett at noen storbykommune på Nord-Jæren neppe blir aktuelt. Randaberg har meldt seg ut for lenge siden, og motstanden i Sandnes og Sola er massiv», skriver Harald Minge, adm. direktør i Næringsforeningen. (Tegning: Ståle Ådland)

Debattinnlegg

 • Harald Minge
  Harald Minge
  Adm.dir. i Næringsforeningen i Stavanger-regionen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

At det ikke er fristende for bedriftsledere å engasjere seg i en sak der til og med mange lokalpolitikere vegrer seg for å si sin mening offentlig og ventet lengst mulig med å flagge et standpunkt, er fullt forståelig. Når de samme politikerne dessuten ikke tør å ta en avgjørelse uten egen folkeavstemning, så kan vi knapt forvente at lokale bedriftsledere kaster seg fram i skuddlinjen.

Den rasjonelle vurderingen er at næringslivet har alt å tape og ingenting å vinne på å gå hardt ut offentlig på ja-siden, spesielt slik det nå ligger an med en stor sannsynlighet for et overveldende nei-flertall. En bedriftsleder har ansvaret for sin egen bedrift og sine ansatte. Å ta stilling i en følelsesladet debatt med dertil tap av kunder som risiko er ikke nødvendigvis ansvarlig ledelse.

Bedre blir det ikke av at en del politikere har brakt inn lokalpatriotisme som sitt viktigste element i debatten. En god del av bedriftene er dessuten avhengige av begunstigelsen til kommunepolitikere i en del saker når det gjelder rammebetingelser av ulike slag, og går derfor svært varsomt fram i kontroversielle spørsmål. Det er i grunn derfor man har interesseorganisasjoner som for eksempel Næringsforeningen og NHO som i mange år har tatt til orde for en ny kommunestruktur ut i fra et næringsutviklingsperspektiv.

Det er uansett Stortinget og stortingspolitikerne sin jobb å ta ansvar for landets og kommunenes økonomi og framtid, og Stortinget er jo overhodet ikke engasjert i debatten.

Kommunepolitikerne

Det hjelper heller ikke på debatten at spørsmålet om kommunesammenslåinger i Norge og i vår region blir ført på premissene til dem som har mest å tape på en sammenslåing: De som er valgt for først og fremst å representere sin eksisterende kommunes interesser, og av dem som slipper å ta ansvaret for helheten og den helhetlige utviklingen av samfunnet. Jeg snakker selvsagt om kommunepolitikerne. Vi har over 200 av dem bare her i storbyområdet i og rundt Stavanger og Sandnes, og de står selvsagt i fare for å bli færre dersom antallet kommuner reduseres.

Det er uansett Stortinget og stortingspolitikerne sin jobb å ta ansvar for landets og kommunenes økonomi og framtid, og Stortinget er jo overhodet ikke engasjert i debatten.

Det er surt hver gang vi taper i konkurransen med Bergen og Trondheim, fordi vi er landets fjerde og sjuende største by, i stedet for landets tredje største på størrelse med Bergen.

Skuffelse over avtalen

Skulle bedriftslederne gått massivt ut i offentligheten, burde i det minste debatten dreid seg litt om hva de som skaper arbeidsplassene i regionen tror er rett organisering slik at folk også har en jobb å gå til i framtiden. De er opptatt av best mulig konkurransevilkår for sin virksomhet. Det betyr gode veier, et godt og effektivt kollektivsystem, helhetlig arealplanlegging i hele nærområdet, bra tilgang på boliger og attraktive bokommuner, for å nevne noe. Det betyr også en helhetlig og slagkraftig næringsstrategi, at vi har styrke og tyngde nok til å vinne fram i konkurransen med andre byregioner, nasjonalt og internasjonalt – og ikke minst rygg til både å vokse og takle perioder med motgang.

Det er surt hver gang vi taper i konkurransen med Bergen og Trondheim, fordi vi er landets fjerde og sjuende største by, i stedet for landets tredje største på størrelse med Bergen.

Jeg tror også mange i næringslivet er skuffet over at avtalen mellom Stavanger, Sandnes og Sola først og fremst bærer preg av hvordan vi kan blidgjøre motstanderne av en storkommune i Sandnes og Sola, mer enn hva som er mulig å få til sammen. For å sette det på spissen: Det er betydelig viktigere for folk i Sandnes og Sola at ikke boligprisene faller hardt og brutalt på grunn av at Stavanger-regionen ikke lykkes i å skape ny vekst, enn om det innføres eiendomsskatt eller ei. Så hvordan kunne en storkommune bedre bidratt til å skape ny vekst? Hvorfor er så få opptatt av det?

Bedriftene skal samarbeide bredt, uansett politisk styre, de skal gjerne ansette folk både med Frp— og SV-bakgrunn.

Ingen tradisjon

De fleste i næringslivet og blant Næringsforeningens medlemmer har innsett at noen storbykommune på Nord-Jæren neppe blir aktuelt. Randaberg har meldt seg ut for lenge siden, og motstanden i Sandnes og Sola er massiv. Dette bildet blir med naturlovenes forutsigbarhet bekreftet gjennom de rådgivende folkeavstemningene både på Jæren og i landet for øvrig: Flertallet i de mest folkerike kommunene ønsker sammenslåing, mens (et ofte overveldende) flertall i de omkransende kommunene med lavere innbyggertall sier nei.

Når vi i tillegg har et Storting som virker vaksinert mot å ta sin del av ansvaret for å gjennomføre nødvendige endringer, så kan vi ikke forvente at bedriftene skal bære dette ansvaret. Næringslivet har heller ikke tradisjon for å engasjere seg politisk mer enn strengt tatt nødvendig. Bedriftene skal samarbeide bredt, uansett politisk styre, de skal gjerne ansette folk både med Frp- og SV-bakgrunn, og de skal ikke minst forholde seg til kunder som stemmer både Ap, Høyre, Sp, KrF, Venstre, Miljøpartiet og bygdelister – eller hva det enn måtte være.

Vi gjør det bare vanskeligere for oss selv enn nødvendig dersom det blir nei 30. mai.

Bare litt vanskeligere

Det ser dessverre ut som om vi nå må konsentrere oss om det nest beste alternativet, hvilket betyr å samarbeide så godt vi kan om alt vi har felles her i hele storbyområdet. Spørsmålet er hvordan vi likevel kan oppnå noen av de positive effektene en kommunesammenslåing kunne gitt ved å bidra til at dagens kommunegrenser i hvert fall ikke skal hindre oss i å lage en grenseløs region. Vi har klart det før, og vil klare det i fortsettelsen også. Vi gjør det bare vanskeligere for oss selv enn nødvendig dersom det blir nei 30. mai.

Les også:

Les også

 1. Tenk på de som fødes nå, stem JA til Nord-Jæren kommune!

 2. Nord-Jæren kommune i sterkare motvind

 3. Kvifor ser ikkje folk at Sanner vil dei vel?

 4. Lokaldemokratiet vil bestå i større kommuner, men det vil utvikle seg i retning av et elitedemokrati

 5. NHO: Små kommuner blir svake i en stor vestlandsregion

 6. Professor: Den norske motmakta vaknar

Publisert:
 1. Debatt
 2. Kommunereform
 3. Næringsforeningen i Stavanger-regionen
 4. Næringsliv
 5. Nord-Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. Kom ikke inn i Austrått svømmehall og måtte dra til Stavanger og stille seg i kø der: – Nå blir vi stående helt til vi kommer inn

 2. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

 3. Viking-juvelen satt ut etter smitte: – Jeg er overrasket

 4. Snille, gode Ole Kallelid

 5. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 6. Ole Kallelid er død