Det er ikke bare i Oslo det skjer!

VALG 2019: Det kan virke som om Oslo er den eneste bykommunen i landet som har en aktiv miljøpolitikk, og at det bare er en politiker som driver med klimapolitikk.

Publisert: Publisert:

Stavanger ble kåret til Norges elbilhovedstad under Arendalsuka i år. Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Debattinnlegg

  • Per A. Thorbjørnsen
    Gruppeleder, Stavanger Venstre

Det har vært en interessant opplevelse å følge med på hvordan det skrives om Oslo sitt klima- og miljøengasjement.

Men mange andre kommuner har også gjort en formidabel jobb, ikke minst vi i Stavanger.

I denne perioden har vi tatt på oss sjumilsstøvlene i vårt arbeid med klima- og miljøplanen. La meg nevne noen viktige saker:

  1. I oktober 2018 vedtok vi en særdeles ambisiøs klimaplan. I utgangspunktet skulle dette ikke vært mulig. Likevel ble Ap, Venstre, KrF, MDG, Sp og Rødt, samt et fåtall fra Høyre, inkludert ordføreren, enige om å stemme for de ambisiøse målene om å kutte klimagasser med 80 prosent innen 2030, og å bli en fossilfri by innen 2040. Oljetåken over bystyret gjennom noen tiår har lettet betydelig.
  2. Vi ble i år kåret til Norges elbilhovedstad. Ingen byer har gjort så mye for å tilrettelegge for elbiler det siste året som vi. Oslo kom på tredjeplass. Vi er stolte over det vi får til.
  3. Vi har fått stor oppmerksomhet på at vi er den kommunen i landet som har gjort mest arbeid for å forberede oss på ekstremvær. Oslo var betydelig lengre nede på listen.
  4. Da Norges sykkelby 2018 skulle kåres kom vi på tredjeplass. Oslo kom på 14. plass. Vi vil det beste for syklistene og for miljøet.
  5. Vi tok allerede i 2017 et initiativ sammen med andre kommuner med cruisehavner. Vi ønsket å få til felles mål og retningslinjer for å få utslippene betydelig ned. Det er nå utarbeidet en felles erklæring med 12 mål. Her har Oslo for øvrig gjort en særdeles god jobb i arbeidet med å få felles politikk på dette viktige feltet.
  6. Gjennom politiske vedtak har vi satt av hele 18 millioner i forvaltning av grøntområder.
  7. I svømmehallen i sentrum henter vi energien til oppvarming av bassenget fra kloakken. Dette har gitt oss en reduksjon av Co2 med opp mot 80 prosent.

Per A. Thorbjørnsen fra Venstre. Foto: Jarle Aasland

Store oppslag

Det er underlig, men et mindre miljøtiltak i hovedstaden kan få store oppslag, mens store miljøtiltak i Stavanger blir knapt nevnt. Jeg er ikke sur, bare litt overrasket. Trøsten er at det skjer masse her, og det er det viktigste.

Jeg er stolt av det som er gjort. Dette har selvsagt vært et fellesløft. Vi har en særdeles fremoverlent administrasjon i klima- og miljøsakene. Venstre har samarbeidet med opposisjonen for å sikre målene i klima- og miljøplanen og vi har ikke minst samarbeidet solid med flertallskonstellasjonen Høyre, Frp, Venstre, KrF, SP og Pensjonistpartiet for å sikre penger til sykkelsatsing, gjennomføring av ladestrategi for elbiler, grønn forvaltning, og mye mer.

Vi løfter i felleskap, med vekslende flertall, for en by med mindre utslipp som blir renere og grønnere for alle som bor i Stavanger. Fellesskapsløsninger til tross, Venstre har spilt en helt avgjørende rolle i klima- og miljøpolitikken som er utformet den siste perioden.

Vi har hatt ledelsen i kommunalstyret for miljø- og utbygging og dermed vært med på å forme og vedta viktige klimamål.

Nye koster

Nå er det nye koster i Venstre som skal lede Venstregruppen videre. Vi har et solid program som lover godt for de neste fire årene. 

Perioden som har vært, har vist hvilken viktig rolle Venstre spiller i Stavangerpolitikken innen kultur- og idrett, i byutviklingen, i næringslivet, i skole og oppvekst, i helse og sosial og ikke minst på klima.

Vi har vist evne til å styre, vi har vist evne til å ta ansvar, vi har vist evne til å innta nødvendige kompromisser. Vi kan samarbeide. Venstre, som ble byens fjerde største parti for fire år siden, trengs i Stavanger. Vi kan få ord og programformuleringer til å bli handling. Det er ikke en helt uvesentlig evne i politikken i Stavanger! Godt valg. Bruk uansett stemmeretten.

Publisert: