Eldre som ressurs

DEBATT: I dagens norske samfunn synes det som vi er utgått på dato så snart vi begynner å motta «lønnen» vår fra Nav og ikke lenger står i ordinære, lønnsgivende jobber. Trenger det å være slik?

«Hvis det er ønskelig at nordmenn skal stå i jobb til 70 eller 72 år, må det legges til rette for at vi kan jobbe lenger, tilbys den nødvendige digitale oppdateringen og bli inkludert i stedet for ekskludert», skriver Grethe Eriksen. Foto: Illustrasjonsbilde/Scanpix

Debattinnlegg

 • Grethe Eriksen
  Leder av Stavanger Senior Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det etterlyses høylytt i flere kanaler at flere må stå lenger i jobben og bidra med skatt til felleskassen.

Likevel registrerer vi mangel på vilje til å ansette jobbsøkere som har passert 50 år, og mange bedrifter gir klart uttrykk for at de helst vil ha inn nye krefter og parkerer de eldre på sidelinjen når de nærmer seg AFP – eller pensjonsalderen.

Mange eldre gir uttrykk for at de gjerne ville hatt en deltidsjobb eller noen ekstra arbeidstimer mot betaling, og en slags småjobbsentral for eldre kunne kanalisert disse oppdragene.

Eldres kompetanse overses

At eldre anses som en ressurs er ikke en realitet, og det satses lite på å endre denne negative holdningen. De eldres kompetanse blir rett og slett oversett, og avskiltingen er et faktum. Andre land har en helt annen holdning til eldre. I USA er det få presidentkandidater under 70 år. I Norge må du ved samme alder slutte som medlem av forliksråd, og meddommer og skjønnsmedlem i tingrett og lagmannsrett.

Hvis det er ønskelig at nordmenn skal stå i jobb til 70 eller 72 år, må det legges til rette for at vi kan jobbe lenger, tilbys den nødvendige digitale oppdateringen og bli inkludert i stedet for ekskludert. Det er en kjensgjerning at mange av oss eldre ikke har vokst opp med digitale hjelpemidler rundt oss til alle tider, og at noen sliter med å følge med. Alle som leverer tjenester til publikum generelt må ta hensyn til dette i sine elektroniske løsninger.

Eldre er en stor ressurs i samfunnet innen frivilligheten, og uten frivilligheten hadde Norge stoppet opp på mange områder. Du finner dem som bl.a. besøksvenner i fengsel og sykehjem, snart som måltidsvenner, som lyttevenner i barneskolen, bak disken i kafeene til Kirkens Bymisjon, og store kulturarrangementer som Gladmat, Maijazz og Kapitelfestivalen hadde ikke kunne latt seg realisere uten dem. Hva dette sparer samfunnet for i form av kroner er vanskelig å regne ut, men det gjør utvilsomt livet lettere og lysere for mange av våre innbyggere. Både blant de frivillige og de som nyter godt av innsatsen.

Skal vi se disse gode, til dels ubrukte ressursene flytte til Spania eller andre deilige, tempererte steder for å nyte livet – eller skal vi gjøre det attraktivt å delta videre i samfunnsutviklingen her hjemme?

Det må legges til rette for at vi kan stå lenger i jobbene, tilbys den nødvendige digitale oppdateringen og bli inkludert i stedet for ekskludert. Alle har godt av å føle seg verdsatt. Mange eldre gir uttrykk for at de gjerne ville hatt en deltidsjobb eller noen ekstra arbeidstimer mot betaling, og en slags småjobbsentral for eldre kunne kanalisert disse oppdragene.

Seniorer med livserfaring

Bedre koordinering av eldre som ressurs tjener oss alle. Høyre vil ha et samfunn som gir eldre som kan og vil, muligheter til å delta lenger i arbeidslivet. Vi vil satse på seniorer med livserfaring og kunnskap som en ressurs for overføring av kompetanse, kultur og tradisjon. Blir du med på laget du også?

Les også

 1. Sanner om kortere arbeidstid: – Glem det!

 2. Staten får flengende kritikk for tilbudet til særalderspensjonister

Publisert:
 1. Debatt
 2. Frivillige
 3. Digital
 4. Arbeidsliv
 5. Nav

Mest lest akkurat nå

 1. Pleietrengende kvinne døde – nå er kjæresten tiltalt

 2. Vurderer lokale tiltak etter smitte­utbrudd på ute­steder og private fester

 3. Fra raseri mellom Viking og Vålerenga til kronerulling for «FRI»

 4. Stavanger-firma kan ha løsningen på problemet med gummi­granulat

 5. Hun skal styre Grieg-familiens milliard­butikk i Rogaland

 6. Kruse Smith vant kontrakt til over 100 millioner kroner