Lediggang er roten til mye godt

KRONIKK: Om det ubehagelige ved det å gjøre ingenting – og hvorfor en bør gjøre det av og til.

«Dessverre er det en tendens til å nedvurdere barns lediggang som uproduktiv», skriver Erik Skjeveland.

Debattinnlegg

 • Erik Skjeveland
  Erik Skjeveland
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Pappa ... jeg kjeder meg!» Rett som det er kan jeg høre denne uttalelsen fra min sønn på ni år. Ifølge min mor sa jeg ofte det samme som barn.

Et svar jeg gjerne gir er dette: «Så bra! Du vet hva som skjer når du kjeder deg? Jo, når du kjeder deg da vokser du!»

En stund godtok han denne påstanden, men etter hvert er han blitt mer skeptisk, forståelig nok, og nå parerer han ofte slik: «Nei, pappa! Når du kjeder deg, da krymper hjernen.»

Det er godt sagt. Likevel mener jeg at det også er noe positivt ved å kjede seg, noe naturlig og verdifullt. Som lærer og familiefar tenker jeg gjerne på det å kjede meg som en luksus. Det er noe som hører ferietiden til – det å ha så mye tid tilgjengelig at det nesten begynner å bli plagsomt. Nettopp derfor drar mange av oss på omfattende feriereiser – for å unngå at vi kjeder oss. Vi blir kanskje stresset av det, men vi kjeder oss iallfall ikke.

Verdiløs aktivitet

Ofte unngår vi inaktivitetens ubehag ved å finne på ting som distraherer oss, uten at vi egentlig gjør noe av betydning. Dette kalles tidsfordriv. Barn kaller det for lek.

Noen vil hevde at en stor del av yrkeslivet er tidsfordriv. Antropologen David Graeber har til og med skrevet en bok om meningsløse tullejobber i vårt samfunn, «Bullshit Jobs. A Theory». I den påviser han at svært mange av dagens arbeidsoppgaver nærmest er å betrakte som lekejobber uten virkelig betydning.

Det han ikke nevner, er at meningen med disse tullejobbene nettopp kan være tidsfordriv. Det er nemlig ikke bare bare å ha ansvar for sin egen tid. Bjørnsons fyndord om at «fred er ei det beste, men at man noget vil» blir et problem når en rett og slett ikke vet hva en vil. Da er det å ha en tullejobb som livsløgn bedre enn ingenting.

Krevende ansvar

Alle som har vært uten fast, lønnet arbeid over lengre tid, vil sikkert innrømme at det er en krevende oppgave å ha ansvar for sin egen tid. Kunstnere, selvstendig næringsdrivende, sykemeldte, arbeidsledige, pensjonister og frilansere av alle slag vet hva det vil si å ha ansvar for sin egen tid.

En underforstått fordel med det å ha en fast jobb er at en slipper å tenke på hva en skal gjøre hver dag. Jobben skaper rutiner, oppgaver, trygghet og mening. Eller fred, som Bjørnson kaller det. Problemet oppstår hvis en begynner å ane at oppgavene jobben tilbyr egentlig er relativt meningsløse. Da kan det bli snakk om å miste livsløgnen sin.

I kristne kretser heter det at lediggang er roten til alt ondt. Latskap er en av de syv dødssyndene, mens flittighet regnes som en dyd. Men betyr dette at all aktivitet er verdifull? Hastverk kan også være lastverk. Det å gjøre noe bare for å kunne si at en har gjort det, er en form for latskap som er altfor utbredt i vår tid. Tenk bare på alle de meningsløse møtene du har vært på i forbindelse med jobben. Altfor mange er tullemøter som gjennomføres kun for å kunne si at de er gjennomført.

Det er dessuten lett å glemme at mange oppgaver krever at en er uthvilt og opplagt for at de skal gjøres skikkelig. Hvilen og lediggangen forut for arbeidet er også en viktig del av selve arbeidet.

Det å gjøre ingenting kan utvilsomt oppleves som ubehagelig. Ikke minst når det er ufrivillig, f.eks. i forbindelse med en fengselsstraff. Men det å unngå ubehag er ingen god begrunnelse for å unngå lediggang. Lediggang kan jo også være roten til noe godt. Akkurat som flittighet kan være det.

For kreativitetens skyld

Barn bruker ofte frasen «jeg kjeder meg» på en annen måte enn vi voksne gjør. På den ene siden kan det være et oppriktig uttrykk for manglende stimuli og inaktivitet. Men like ofte kan det å kjede seg være et uttrykk for at barn synes noe er vanskelig, ubehagelig eller krevende. For barn er ordet «kjedelig» det motsatte av «gøy.» Det å komme på nye tanker og ideer er en viktig del av det å være menneske. Men det kan være krevende å være kreativ. Krevende, ja, men ikke mindre viktig av den grunn. Og for å være kreativ må en sette av tid.

Komikeren John Cleese, kjent fra tv-serier som «Monty Python’s Flying Circus» og «Fawlty Towers» (Hotell i særklasse), fremhever i et foredrag på internett at lek og lediggang er svært viktige for all kreativitet. Nye ideer må lokkes og lirkes frem, med senkede skuldre og uten tidspress, mener han. Når en idé har åpenbart seg, da kan en bli effektiv og flittig for å gjennomføre den. Men ikke før. Kreativitet kan ikke effektiviseres. Kreativitet krever lek og lediggang.

Lek og lediggang er noe som barn har greie på. Dessverre er det en tendens til å nedvurdere barns lediggang som uproduktiv. Mange mener f.eks. at barns lek i barnehagen bør organiseres på en mer effektiv og pedagogisk måte. Noen barnehager har til og med begynt med lekser. Videre snakkes det om heldagsskole for bedre å kunne organisere barnas fritid. Talløse organiserte fritidsaktiviteter, ikke minst innen idrett, tilbys barna. Og hele tiden bombarderes de av digitale aktiviteter via smarttelefoner, nettbrett og pc-er. Resultatet er dessverre at vi nå lever i en tid med liten tid til kreativitet.

Neste gang sønnen min sier at han kjeder seg, skal jeg derfor si: «Så bra! Du vet hva som skjer når du kjeder deg? Jo, når du kjeder deg, da vokser fantasien din. Gå nå ut og lek!»


 • Tidligere tekster av Erik Skjevaland:

Les også

 1. «Min 40 år gamle lue har lurt seg unna bruk-og-kast-samfunnet»

 2. «Ikke så galt at det ikke er godt for noe – hvordan overgangen til DAB har forandret mitt liv»

 3. «Jeg har en tilståelse å komme med: Jeg liker å «game». Helt fra min første Commodore-64 har jeg vært hekta. Ja, før det også.»

Publisert:
 1. Tid
 2. Barn
 3. Lek

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 3. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 4. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 5. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 6. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren