Brød og sirkus eller leirskole?

Tenk om leirskole og skolefrukt kunne vært lovpålagt, da kunne en sikret elever i hele landet denne retten uavhengig av kommunens økonomi.

Publisert: Publisert:

«Jeg driver ikke med reiseskildringer av leirskoleopphold, men nevner det fordi jeg husker dette, og ser på det som svært viktig for dagens elever også», skrier Trond Horve i Sandnes Ap. Foto: Colourbox

Debattinnlegg

 • Trond Horve
  Bydelsutvalgrepresentant, Sandnes Ap
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er lørdagskveld og jeg sitter og ser «Skal vi danse»; ikke fordi jeg er særlig begeistret, men fordi jeg vil være med dattera min. Jeg konstaterer at programkonseptet nok er noe på hell da trettenåringen er mer opptatt med snapper som kommer og går. Jeg tar selv telefonen og svitsjer litt mellom Facebook og diverse nettaviser. Lørdagskveld på sosiale medier, samt nettavisene er stort sett forbeholdt en boksekamp.


Brød og sirkus

Brækhus har solgt billetter for 13 mill., statsminister og kulturminister sitter ringside, Solvik Olsen er i sin sedvanlige Facebook-modus og passer på å få med at en kamp er vunnet - endelig på norsk jord, kulturministeren håper ingen får varige skader, ifølge et radiointervju på vei til happeningen. Brød og sirkus.

Jeg er engasjert; ikke i boksing på norsk jord og ikke i «Skal vi danse», men for det jeg mener må være det viktigste vi sysler med i denne velstandskroken av verden: Jeg er engasjert i barn, oppvekst, ungdommen. Framtiden vår, for å si det enkelt.
Jeg sitter i SU for andre gang på Høle Skule, første gang som FAU-representant og nå som politisk representant. Det er interessant. Jeg er mektig imponert over den jobben som blir gjort på «vår» skole. Dersom jeg husker rett sa rektor noe slikt på et felles foreldremøte for noen uker siden: «Vi jobber med framtidens studenter, arbeidere, ledere, ja vår framtid, vi prøver å gi dem holdninger og verdier, ruster dem for det framtidsansvaret de må ta». Jeg lar meg imponere. Dette er bra! For en skole vi har!

Les også

La elva og leirskolen leve

Kjekt var det!

Da jeg gikk i grunnskolen reiste vi på leirskole. Foreldrene betalte kontant til lærer i konvolutt. Leirskole var ikke et kommunalt eller offentlig betalt tiltak, og gratisprinsippet stod nok ikke like sterkt da, slik at foreldrene betalte oss på reis. Vinterleirskole på Mydland i Egelandsdalen, Rosenberg verfts eller Bergesen DY’s bedriftshytte, uansett vi kom oss til fjells. Kjekt var det! Jeg husker jeg med vilje lot meg snøvaske av hun jeg var forelsket i, at læreren hadde egg og bacon på kveldstid etter at vi hadde gått til sengs, og at vi guttene kun ville danse til «Take on me», dersom de også spilte «Slades Run Runaway». (Utenom en da, som til og med danset til Carola, stakkar - håper han har det bedre nå.)

Det er godt å holde orden på hva som er viktig.

Jeg driver ikke med reiseskildringer av leirskoleopphold, men nevner det fordi jeg husker dette, og ser på det som svært viktig for dagens elever også.

Kanskje sitter de også om 30 år og husker hva de opplevde.
På siste SU-møte ble det orientert om årets leirskole som nettopp hadde vært på Evje, jeg ønsker ikke at det skal være den siste. Ungene hadde et fantastisk utbytte av denne uka. Styrking av samhold, mestre å være uten mor og far, lære om natur, lagarbeid.

Kort sagt, det totale utbytte av den uka var noe som en måtte jobbe mange år for å oppnå uten leirskolen. Leirskolen er viktig.

Les også

«Ja til mer bevilgninger til skolesektoren, og ja til leirskole!»

Statsministeren så fornøyd ut

Hva om regjeringens såkalte kvalitetsskole kunne inneholde noe mer enn å ekskludere de fra læreryrket som tilfeldigvis ikke er så stødig i prosent og pythagoras. Tenk om leirskole og skolefrukt kunne vært lovpålagt, da kunne en sikret elever i hele landet denne retten uavhengig av kommunens økonomi.
Jeg leste før jeg la meg at Brækhus hadde vunnet i løpet av tre minutter. La Dame en Francais hørte ringelyder fra ørene og så stjerner, forhåpentligvis ikke varig skadet. Statsministeren så fornøyd ut med hva hun hadde satt i stand. Brød og sirkus.

Det er godt å holde orden på hva som er viktig.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Jakten er i gang: Haaland vil gjøre det ingen nordmenn har greid på tre tiår

 2. Kjørte i 140 km/t i 60-sonen

 3. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 4. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 5. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 6. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 1. Foreldre
 2. Skole
 3. Oppvekst
 4. Reise
 5. Natur