Tull med tall om rettspsykiatri

Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad har de siste ukene rettet et kritisk søkelys mot rettspsykiatrien, eller nærmer bestemt mot enkelte rettspsykiatere. Blant de psykiaterne som trekkes frem er vi, Johannes Skaar og Tor K. Larsen.

Publisert: Publisert:

Vi er uenige i at det gjøres for mange rettspsykiatriske undersøkelser i Norge. NRK-dokumentaren «Helene sjekker inn» viste blant annet at det er syke mennesker i Ullersmo fengsel, og syke mennesker skal ikke være i fengsel. Foto: Anders Leines/NRK

Debattinnlegg

 • Tor K. Larsen
  Professor dr. med., spesialist i psykiatri
 • Johannes Skaar
  Psykiater
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
Les også

Disse psykiaterne har klippekort i retten

I en av artiklene hevdes det at «ingen andre par av sakkyndige har like mange bemerkninger fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK)» som det vi har fått. Ifølge avisens journalist har 20 prosent av våre vurderinger fra de siste fem årene fått anmerkninger fra DRK. Det kan høres mye ut, men tallet har en naturlig forklaring: Anmerkningene vi har fått fra DRK er i hovedsak to–tre år gamle og skyldes særlig to forhold:

 1. Uenighet om erklæringens oppsett.
 2. Diskusjon rundt bruk av enkelte begreper.
DRK har instruksjonsrett, og vi har nå endret vår praksis slik at den samsvarer med kommisjonens ønsker.

Under gjennomsnittet

Anmerkningene handlet som regel ikke, slik man i avisens reportasje kan bli forledet til å tro, om en uenighet om hvorvidt personen vi undersøkte var strafferettslig tilregnelig eller ei. I de aller fleste sakene ble det skrevet en tilleggserklæring hvor den opprinnelige konklusjonen ble begrunnet slik DRK ba om, og DRK godkjente så våre vurderinger. DRK har instruksjonsrett, og vi har nå endret vår praksis slik at den samsvarer med kommisjonens ønsker. Som følge av dette har vi fått få tilbakemeldinger fra DRK i 2015 og 2016.

Rent faktisk er forholdene slik: De siste 50 erklæringene avgitt av Tor K. Larsen har fått fire «vesentlige merknader» fra DRK, det tilsvarer 8 prosent, hvilket er under gjennomsnittet for rettspsykiatere generelt, som ifølge journalisten er på 10 prosent. For Johannes Skaars del er dette tallet tilsvarende.

Man må kunne anta at en del av de innsatte heller burde ha vært på sykehus enn i fengsel.

For få rettspsykiatriske undersøkelser

Artikkelserien synes å ha som utgangspunkt at det utføres for mange rettspsykiatriske undersøkelser i Norge. Dette er vi uenige i, sannsynligvis utføres det for få. Vår oppgave som rettspsykiatrisk sakkyndige er å vurdere om tiltalte er utilregnelig eller om det foreligger nedsatt tilregnelighet. De menneskene vi undersøker sliter i tillegg til alvorlige psykiske lidelser som psykoser eller depresjoner, ofte med rusmisbruk, senskader av seksuelle overgrep og har i en del tilfeller nedsatte evner. I Norge skal syke mennesker tilbys behandling, de som er utilregnelige skal ikke settes i fengsel.

I dokumentaren «Helene sjekker inn», som har blitt vist på NRK i høst, tilbringer Helene Sandvik noen dager i Ullersmo fengsel. Et av forholdene hun reagerer på er at mange innsatte bruker store doser med antipsykotisk medisin. Antipsykotika skal kun brukes av pasienter med alvorlige sinnslidelser, man må derfor kunne anta at en del av de innsatte heller burde ha vært på sykehus enn i fengsel.

Det er bra at BT og Aftenbladet retter et kritisk søkelys mot rettspsykiatrien. Problemet er imidlertid ikke at noen psykiatere foretar for mange utredninger, men at ikke mange nok av de som ender opp i fengsel, først har fått en grundig psykiatrisk vurdering.

Publisert:

Les også

 1. Advarer mot å forlate medisinsk prinsipp i rettspsykiatrien

 2. Myndighetene tar sterkere kontroll på rettspsykiatrien

 3. Annus Horribilis for rettspsykiatrien?

Mest lest akkurat nå

 1. Kjørte i 140 km/t i 60-sonen

 2. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 3. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 4. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 5. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 6. Røde Kors måtte hjelpe par hjem fra tur

 1. Rettspsykiatri
 2. Stavanger Aftenblad
 3. Bergens Tidende
 4. NRK
 5. Psykisk helse